Varicela hemoragică: cauze, simptome, tratament. Dorobăț: Este o formă gravă. Capacitate scăzută de apărare a organismului

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
varicela hemoragica - FOTO: Freepik@Alex.Photography
varicela hemoragica - FOTO: [email protected]

Varicela hemoragică este o complicație rară la pacientul imunocompromis. Evoluția bolii poate fi rapidă.

Varicela hemoragică este o maladie extrem de rară. Un copil în vârstă de 7 ani cu o boală rară este internat la Spitalul Victor Babeș din Timișoara. Medicii luptă pentru vindecarea lui. Copilul suferă de varicelă hemoragică, o maladie foarte rară.

Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, ce este varicela hemoragică.

”Varicela este o boală contagioasă care este caracteristică vârstei copilăriei. Varicela hemoragică este o formă gravă de varicelă care apare pe un teren care are o capacitate scăzută de apărare a organismului. Astfel de forme sunt rare, dar există. 

Medicul infecționist știe ce are de făcut din punct de vedere al tratamentului. Pentru virusul varicelo-zosterian, pentru că acesta este virusul care determină varicela există tratament specific antiviral. 

Pentru formele grave, măsurile terapeutice și atitudinea medicală trebuie să îmbrace o anumită formă”, a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, în exclusivitate pentru DC Medical. 

Vezi și: Dietele bogate în grăsimi, efect nociv asupra creierului. Se dereglează contorul caloriilor. La ce riscuri se expun consumatorii de fast-food

Varicela hemoragică, cauze

Varicela hemoragică este o complicație gravă și apare de obicei la persoanele imunocompromise și la cele care urmează un tratament imunosupresor.  Cu toate acestea, pacientul adult, împreună cu pacientul imunodepășit de orice vârstă, este cel care va suferi cea mai mare mortalitate. Bărbații (atât băieții, cât și bărbații) au un risc mai mare de a avea o infecție severă, notează Research Gate.

”Este vorba fie despre o anumită perioadă în care organismul nu are o capacitate de apărare corespunzătoare care poate fi din cauza momentului respectiv, fără să fie vorba de o boală sub-adiacentă, dar, de regulă este vorba despre o altă patologie care poate fi cunoscută până în momentul de față sau dacă este vorba de copil, poate să nu fie cunoscută, poate să fie o boală rară care să aibă un diagnostic greu de pus. 

Din punct de vedere al atitudinii medicale, pe prim plan trebuie să fie tratarea pacientului și ulterior, cauza care a dus la o formă gravă de varicelă, cu care în mod obișnuit nu ne întâlnim. Forma hemoragică este o formă severă de varicelă”, a mai precizat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț. 

Vezi și: Lista bolilor care interzic șofatul și te pot lăsa fără permis de conducere. Mulți șoferi le au deja: Se interzice temporar sau permanent

Varicela, prevenție

Varicela se transmite pe cale aeriană prin particule din tractul respirator sau prin contactul direct sau indirect cu leziunile cutanate. Fiind un virus extrem de contagios, un copil cu varicela transmite boală la 80-90% dintre contracții neimunizați. Boala poate fi prevenită prin vaccinare.

”Prevenția în cazul virusului varicelo-zosterian se poate realiza prin vaccinare. O altă metodă este aceea că persoana care are astfel de bube, pentru că boala se numește vărsat de vânt, trebuie să meagă la medic. Diagnosticul este ușor de pus. Medicul poate să îl pună de la ”ușă”. Persoana trebuie izolată pentru că este contagioasă. Izolarea se face pentru o perioadă de 14 zile. 

Dacă în această perioadă, izolarea nu este păstrată sau vine în contact cu alte persoane care nu au avut această infecției, acestea vor face boala pentru că este foarte contagioasă. Avem de a face și cu astfel de forme care ridică probleme”, a mai explicat medicul infecționist. 

În cazul băiețelului, boala vine pe fondul unei afecțiuni oncohematologice. Deosebirea majoră față de varicela “obișnuită” este aceea că veziculele ce apar pe corp în boala infecțioasă devin hemoragice. Evoluția agravantă a bolii a fost foarte rapidă.

Vezi și: 8 băuturi care vă ușurează digestia. Ceaiul care se află pe lista scurtă

Copil de 7 ani, internat cu varicelă hemoragică

Copilașul a ajuns în spitalul din Timișoara prin transfer de la Spitalul Județean din Arad.

“Varicela hemoragică are un debut atipic. Cu toții știm că varicela se manifestă printr-o erupție pe piele, cutanată, sub formă de vezicule. Erupția apare inițial la nivelul pielii păroase a capului, după care se extinde pe tot corpul. În aceste vezicule este sânge. Astfel, apar echimozele cutanate și apoi sângerări ale mucoaselor. Ceea ce s-a întâmplat și în cazul pacientului internat în spitalul nostru.

Copilașul are, însă, și o trombocitopenie, o afecțiune hematologică ce duce la scăderea numărului de trombocite la nivel sangvin. La o persoană sănătoasă numărul trombocitelor este de peste 150.000/microlitru. În momentul în care a ajuns în spitalul nostru, copilul avea 2000 de trombocite/microlitru. Am reușit, însă, în doar câteva zile să îl echilibrăm, să îi creștem numărul la peste 10.000”, spune dr. Adelina Marinescu - medic specialist boli infecțioase Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Starea micului pacient s-a ameliorat în urma tratamentului. Nu au mai apărut elemente eruptive noi, iar cele vechi încep să treacă în faza următoare a bolii, aceea în care se transformă în cruste. Băiețelul va mai rămâne internat în spital până când se vor normaliza trombocitele.

Vezi și: Ecografie sau RMN - ce se face pentru un control ginecologic. De ce gazele încurcă examinarea: Pacientele trebuie să aibă o pregătire digestivă în prealabil. Există mici trucuri

Val de cazuri de varicelă

”În ultimele săptămâni, am avut un aflux ridicat de cazuri de varicelă venite în Ambulatoriu. Vorbim de 6-7 cazuri pe săptămână. Pacienții nu au avut însă forme grave, așa că nu au necesitat internare.

Complicațiile apar de obicei la sugari, la femeile însărcinate, la persoane imunodeprimate, cu imunitate scăzută din cauza unor tratamente sau a unor afecțiuni. Complicațiile severe includ pneumonii, otită, encefalită, hemoragie, infecții bacteriene ale pielii, chiar septicemie”, spune dr. Adelina Marinescu - medic specialist boli infecțioase Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Tratamentul bolnavilor cu varicelă prevede izolarea pacientului, aplicarea de loțiuni care să calmeze mâncărimea, administrarea de medicamente pentru reducerea febrei, o mai bună hidratare și un regim alimentar cât mai echilibrat, bazat pe vitamine, consum cât mai ridicat de fructe și legume și evitarea băuturilor carbogazoase. Prevenția în cazul varicelei se face prin vaccinare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel