Insuficiența venoasă cronică nu reprezintă o amenințare gravă pentru sănătate. Dar poate fi dureroasă și invalidantă.
Insuficiența venoasă cronică apare atunci când venele picioarelor nu permit sângelui să se întoarcă la inimă. În mod normal, supapele din venele dvs. se asigură că sângele curge spre inimă. Dar atunci când aceste valve nu funcționează bine, sângele poate curge și el înapoi. Acest lucru poate face ca sângele să se adune (să se adune) în picioare.
Dacă această afecțiune nu este tratată, este posibil să aveți:
- Durere
- Umflături
- Crampe
- Modificări ale pielii
- Vene varicoase
- Ulcere la nivelul picioarelor.
Cum se tratează varicele?
"Avem două elemente care determină simptomatologia în varice: presiunea venoasă și inflamația în venă. Reducem presiunea venoasă conservator – adică fără nicio intervenție, ci doar aplicând compresie asupra venei (fie elastică, fie inelastică), prin mers deoarece mersul reduce presiunea în venă și prin controlul greutății.
Acesta este planul pe termen lung pentru reducerea presiunii în vene.
Foto: Toni Feodor
Partea de inflamație în peretele venos o reducem fie prin medicație antiinflamatoare venoasă specifică, fie prin dietă sănătoasă bogată în bioflavonoide, în fructe și legume proaspete și mai puțin în carbohidrați și proteină animală.
Partea de intervenții pe care le realizăm are ca scop reducerea presiunii, reducerea refluxului, a circulației anormale într-o venă. Aici avem foarte multe posibilități, dar totdeauna intervențiile noastre au la bază hemodinamica pe care o facem înainte. Adică harta venelor ne dictează și procedura.
Sunt proceduri chirurgicale în care vena este extrasă, sunt proceduri care au la bază partea chirurgie, dar principiul este hemodinamic adică se redirijează fluxul, venele rămân pe loc – aceasta este tehnica CHIVA. Sunt proceduri chirurgicale care deconectează doar axul safenian, reduc presiunea în rezervorul venelor – tehnica ASVAL.
Deci avem mai multe tipuri de proceduri chirurgicale: ablative – strippingul, flebectomia și avem proceduri hemodinamice cum sunt CHIVA și ASVAL.
Celelalte proceduri au același principiu, adică abolesc refluxul în venele respective. Și aici avem proceduri termice, proceduri chimice de închidere și proceduri de embolisare – Glue.
Procedurile termice, pe lângă efectul termic au și partea fizică în care se modifică structura moleculară a peretelui venos sunt radiofrecvența, intervenția cu laser și steem vein (procedura cu abur). Procedurile chimice cuprind scleroterapia cu spumă, partea de ablație chimică și mecanică – MOCA și embolizarea cu Glue.
Dar, repet, cel mai important factor care determină alegerea procedurii în mod personalizat este ecografia făcută preoperator. Uneori simpla deconexiune și redirijare a fluxului este suficientă, alteori este nevoie de o ablație termică, alteori este nevoie de o combinație de metode", a declarat medicul Toni Feodor, reputat chirurg vascular, în exclusivitate pentru DC Medical.
Cât durează recuperarea
Când vorbim despre intervenții chirurgicale, pacienții se așteaptă la un timp de refacere. Ba chiar, de multe ori, pacienții ezită în a face o anumită intervenție chirurgicală tocmai pentru că vor să opteze pentru ea atunci când "va fi timp".
"În clinică, pacientul rămâne două ore alături de noi, timp în care ne asigurăm că totul este bine cu starea sa de sănătate. Apoi este nevoie să revină la control, după 24 de ore. Restricțiile sunt pentru ziua în care are loc intervenția și sunt cele obișnuite, nimic complicat sau aparte.
Apoi, în ziua în care are loc intervenția, pacientul ar trebui să fie însoțit atunci când părăsește clinica. Dar de a doua zi poate conduce mașina, poate reveni la viața sa normală. Cele câteva recomandări pe care le avem țin de protejarea pansamentelor și de ritualul de igienă.
Ceea ce cred că este important să rețină pacientul este că intervențiile pentru tratarea varicelor nu presupun durere sau întreruperea activității", ne-a mai spus medicul.
Ce e important să știe orice pacient care suferă de varice
"Că nu e singur. În lume sunt milioane de pacienți care simt la fel ca el, care experimentează stări similare. Acest gând poate să ofere consolare. În același timp este important de spus că pentru mine fiecare pacient este unic.
Îmi place să îi cunosc povestea, să îi înțeleg îngrijorările, tocmai pentru că eu cred că în tratarea pacientului cuvântul are rol esențial. Cuvintele potrivite pot fi cel mai bun medicament pentru omul care are o suferință.
Cuvintele potrivite sunt calea spre înțelegere și, astfel, spre soluțiile medicale. Progresele în această specialitate – medicina vasculară – sunt fascinante, iar soluțiile pentru vindecare devin tot mai aproape", a conchis medicul Toni Feodor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.