Variante de COVID-19 cu potențial de a scăpa de răspunsul imun celular. STUDIU-AVERTISMENT

Adisa Codruț |
Data publicării:
Coronavirus Foto: Fusion Medical Animation / Unsplash
Coronavirus Foto: Fusion Medical Animation / Unsplash

Așa cum au arătat într-o oarecare măsură variantele Delta și OMICRON, coronavirusul SARS-CoV-2 are potențialul de a da noi variante care să evite, într-o mai mare sau mai mică măsură, răspunsul imun al organismului. Un nou studiu arată că astfel de tulpini COVID-19 există deja și că unele noi, mult mai periculoase, pot să apară oricând. 

O serie de tulpini existente de SARS-CoV-2, precum și alte variante viitoare care ar putea apărea, au potențialul de a scăpa de răspunsul celulelor T citotoxice ale sistemului imunitar într-o anumită parte a populației. Aceasta este concluzia unui nou studiu de modelare publicat pe 10 februarie în jurnalul de specialitate PLOS Computational Biology (link direct studiu), de cercetătorul Antonio Martín-Galiano și colegii săi de la Institutul de Sănătate Carlos III, Spania.

Răspunsul celulelor T la om este codificat genetic de molecule HLA - asta înseamnă că diferiți indivizi au HLA diferiți, programați să recunoască agenții patogeni invadatori pe baza diferitelor părți sau „epitopi” pe care îi au acești agenți patogeni. Cu mii de molecule HLA diferite în populația umană și mii de epitopi posibili în orice virus existent, evaluarea experimentală a răspunsului imun al fiecărei alele HLA umane la fiecare variantă virală nu este fezabilă. Cu toate acestea, metodele de calcul pot facilita această sarcină.

În noul studiu, cercetătorii au determinat mai întâi setul complet de epitopi dintr-o tulpină de referință originală a SARS-CoV-2 din Wuhan, China. Echipa a descoperit 1.222 de epitopi ai SARS-CoV-2 care au fost asociați cu subtipuri majore de HLA, acoperind aproximativ 90% din populația umană. Eei au constatat că cel puțin 9 din 10 persoane pot lansa un răspuns al celulelor T la COVID-19 pe baza acestor 1.222 de epitopi.

Apoi, cercetătorii au analizat computațional dacă oricare dintre cele 118.000 de variante diferite de SARS-CoV-2 identificate în întreaga lume, descrise într-un set de date al Centrului Național american pentru Informații Biotehnologice (NCBI), a avut mutații în acești epitopi. 47% dintre epitopi, au arătat ei, au suferit mutații în cel puțin o variantă existentă.

În unele cazuri, acestea au avut mutații în mai multe regiuni epitopice, dar mutațiile cumulate nu au afectat niciodată mai mult de 15% dintre epitopii pentru orice tip de alele HLA dat. Când echipa de cercetători a analizat alelele susceptibile și originea geografică a variantelor lor de evadare, a descoperit că acestea coexistau în unele regiuni geografice - inclusiv Africa sub-sahariană și Asia de Est și de Sud-Est -, sugerând o potențială presiune genetică asupra răspunsului citotoxic al celulelor T în aceste zone.

„Acumularea acestor modificări în variante independente este încă prea scăzută pentru a amenința populația umană globală”, punctează autorii. Totuși, „protocolul nostru a identificat mutații care pot fi relevante pentru anumite populații și justifică o supraveghere mai profundă”, au atras ei atenția. 

În final, Martín-Galiano și echipa sa au avertizat că „mutațiile SARS-CoV-2 neobservate” ar putea „amenința în viitor răspunsul citotoxic T în subpopulațiile umane”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel