Variantă COVID-19 îngrijorătoare detectată la câini și pisici cu suspiciune de miocardită. Au luat boala de la stăpâni. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Stăpânii pot transmite infecția animalelor de companie (câini și pisici). Foto: Pixabay
Stăpânii pot transmite infecția animalelor de companie (câini și pisici). Foto: Pixabay

Un nou studiu arată că animalele de companie pot fi infectate cu varianta alfa a SARS-CoV-2, care a fost detectată pentru prima dată în sud-estul Angliei și este cunoscută în larg cunoscută ca varianta britanică de COVID-19 sau B.1.1.7. Iar cercetătorii cred că de fapt acei câini și pisici care au fost infectați au luat COVID-19 de la stăpâni.

Un nou studiu, publicat în jurnalul Veterinary Record (link direct studiu), arată că animalele de companie pot fi infectate cu varianta alfa a SARS-CoV-2, care a fost detectată pentru prima dată în sud-estul Angliei (denumită varianta britanică sau tulpina B.1.1.7). Această variantă a depășit rapidcelelalte variante preexistente (care au circulat în Anglia) datorită transmisibilității și infecțiozității sale crescute.

Dezvoltă afecțiuni cardiace

Studiul de față descrie prima identificare a variantei SARS-CoV-2 alfa la animalele domestice. două pisici și un câine au fost pozitivi la testul RT-PCR, în timp ce alte două pisici și un câine au prezentat anticorpi la două până la șase săptămâni după ce au dezvoltat semne de boală cardiacă (miocardită). 

Mulți dintre proprietarii acestor animale de companie au dezvoltat, la rândul lor, simptome respiratorii cu câteva săptămâni înainte ca animalele lor de companie să se îmbolnăvească și au fost, de asemenea, pozitivi la testele RT-PCR pentru COVID-19.

Toate aceste animale de companie incluse în studiu au avut un debut acut de boli cardiace, inclusiv miocardită severă (inflamația mușchiului inimii).

Infectați de stăpânii lor

„Studiul nostru raportează, de fapt, primele cazuri de pisici și câini afectați de varianta alfa a COVID-19 și evidențiază, mai mult ca niciodată, riscul ca animalele de companie să se infecteze cu SARS-CoV-2 de la proprietarii lor”, a declarat autorul principal dr Luca Ferasin, al Centrului de Referire Veterinară Ralph, din Marea Britanie. 

„Am raportat, de asemenea, manifestările clinice atipice caracterizate prin anomalii cardiace severe, ceea ce este de fapt o complicație bine-cunoscută la persoanele afectate de COVID-19, dar nu a fost descrisă niciodată la animalele de companie înainte de studiul nostru. Cu toate acestea, infecția COVID-19 la animalele de companie rămâne o afecțiune relativ rară și, pe baza observațiilor noastre, se pare că transmiterea are loc de la oameni la animale de companie, mai degrabă decât invers”, a mai arătat cercetătorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel