Doina Azoicăi, medic primar în Epidemiologie și președintele Societății Române de Epidemiologie, a făcut declarații despre a patra doză de vaccin anti-COVID-19.
"Este discutat aspectul legat de booster-ul cu a patra doza. De exemplu, sunt unele țări care deja au adoptat această strategie de vaccinare de tip booster cu a patra doză.
OMS a recomandat la un interval scurt de timp, 3 - 4 luni sau până la 180 de zile, deci 6 luni.
Totuși, OMS, pentru țările care nu au implementat această strategie de vaccinare cu a patra doză, cu o consideră ca o prioritate, dat fiind fapul că studiile demonstrează că protecția nu este semnificativ crescută.
Atunci, deocamdată, ca strategie, probabil că nu vom face vaccinarea cu a patra doză, decât în situația în care companiile, așa cum ne-au anunțat de acum câteva luni în urmă, își adaptează preparatele vaccinale pentru a fi protective în măsură mai mare inclusiv pentru tulpina Omicron și deja semne există", a declarat Doina Azoicăi, în exclusivitate pentru DC Medical.
Paradoxul României în pandemia de COVID-19: Pandemia asta a devoalat foarte multe
"Și în măsura în care ai putea să achiziționezi vaccinul. Poate sunt persoane care doresc să facă a patra doza", a completat Val Vâlcu.
"Mai greu pentru situația de pandemie, pentru că vaccinul este o obligație morală a statului să-l asigure. Nu știm ce va fi ulterior, pentru că ați văzut un paradox. Pandemia asta a devoalat foarte multe paradoxuri. România a fost țara care a devansat strategia de vaccinare, a existat o ofertă foarte generoasă de variante de patru preparate vaccinale pe care populația putea să le aleagă, o multitudine de centre de vaccinare cu disponibilitate extraordinară și nu mai mult de 50% din populație s-a vaccinat.
Astfel încât, dacă va fi nevoie, sigur că și România va adopta strategia de vaccinare cu a patra doza, dar spun eu că mai epidemiologic corect ar fi să fie cu aceste vaccinuri adaptate și pentru varianta Omicron, iar vaccinarea probabil că va fi asigurată prin politica de stat", a mai spus Doina Azoicăi.
Ar trebui să se mai vaccineze cu noua variantă de vaccin cei care au avut Omicron?
"Aici e o discuție lungă, care s-a purtat și față de trecerea prin boală cu varianta Delta sau cu celelalte variante. În primul rând, trecerea prin boală nu conferă o protecție de foarte lungă durată, adică mai mult de 3 - 4 luni este posibil să nu ofere o protecție satisfăcătoare și atunci vaccinarea este recomandată și în cazul în care persoanele au trecut prin boală, chiar la interval mic de timp după trecerea prin boală.
Mai este un aspect legat de faptul că depinde și de varianta aceasta Omicron, de tip de variantă Omicron va circula, pentru că a fost o semnalare că încă nu este dominantă în România, dar o subvariantă a Omicronului BA.2 și mai sadic BA.2.2.
Totuși, pentru aceste subvariante nu s-a demonstrat o circulație semnificativă și îngrijorătoare și rămânem pe ideea că varianta Omicron circulă și deci, dacă va exista un preparat vaccinal adaptat pentru Omicron, este recomandată vaccinarea, inclusiv la cei care au primit celelalte doza anterior și cu atât mai mult la cei care au trecut prin boală dar nu au primit nicio doză de vaccin", a completat Doina Azoicăi.
Marea Britanie propune a patra doza de vaccin anti-COVID-19
Serviciul Naţional de Sănătate(NHS) a anunțat că a patra doză de vaccin anti-COVID-19 va fi propusă de luni unui grup de aproape 5 milioane de persoane în Marea Britanie.
Doza a patra de vaccin va fi propusă persoanelor de 75 ani şi peste această vârstă şi persoanelor imunodeprimate de peste 12 ani.
În total, aproximativ 5 milioane de persoane ar trebui să primească vaccinul, dintre care 600.000 vor fi chemate să-şi facă programare în cursul săptămânii viitoare pentru a face vaccinul.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.