Vânătăile, semn al cancerului. Cele trei boli oncologice pe care le indică

Monika Baciu |
Data publicării:
vanataile - FOTO: Pexels@Karolina Grabowska
vanataile - FOTO: Pexels@Karolina Grabowska

Vânătăile pot fi semn al mai multor tipuri de cancer. Iată la ce să fii atent.

Vânătaia este adesea un semn că a avut loc o leziune a vaselor de sânge. Sângele scapă din vasul rănit și apare ca o pată întunecată sub piele. De fapt, culoarea vânătăii poate depinde de faptul că vasele de sânge rănite transportau oxigen la plămâni sau eliminau dioxid de carbon, conform dr. Eunice Wang, hematolog și șef al Serviciului de Leucemie/Hematologie Benignă la Roswell Park Comprehensive Cancer Center. Va fi roșiatică dacă e vorba de oxigen și albăstruie dacă e dioxid de carbon.

Vânătăile, semn al cancerului

Uneori, totuși, o vânătaie nu trebuie ignorată. Cancere precum leucemia, limfomul, mielomul și cancerul de ficat pot provoca vânătăi ușoare. În cazul leucemiei, vânătăile apar deoarece numărul tău de trombocite este scăzut. Trombocitele, produse de măduva osoasă, au rolul important de a coagula sângele atunci când vasele de sânge sunt rănite.

Când celulele leucemice (care provin tot din măduva osoasă) încep să înlocuiască celulele sănătoase, inclusiv trombocitele, ești predispus la vânătăi ușoare deoarece corpul tău nu are suficiente trombocite pentru a acoperi vasele de sânge rănite, potrivit Health Digest.

Vezi și: Liste lungi de așteptare pentru transplantul hepatic. Dr. Speranța Iacob: Mortalitatea e cea mai mare

Vânătăile, semn al leucemiei

Vânătaiele sunt destul de frecvente în cazul leucemiei. Acestea pot părea mult mai închise la culoare (aproape violet) și forma lor poate fi neregulată. Poți găsi vânătăi în zone în care în mod normal nu te-ai lovi; exemple includ capul, fața, coapsele, spatele, mâinile, fesele, urechile și pieptul. Vânătaia poate părea că nu dispare sau pare să crească. De asemenea, poate părea că apar noi vânătăi. Apariția mai multor vânătăi fără o explicație clară este un motiv de îngrijorare.

Uneori, poți experimenta afecțiuni precum peteșiile sau purpura. Ambele sunt cauzate, din nou, de insuficiența trombocitelor în sistemul tău. Peteșiile arată ca niște mici pete roșii, asemănătoare cu pistruii. Apar ca urmare a deteriorării capilarelor (vase de sânge foarte mici) și pot apărea pe brațe, picioare, abdomen, în interiorul gurii și chiar în jurul ochilor.

Purpura apare sub formă de pete roșu-violet sub piele. Este important de menționat aici că ambele afecțiuni nu sunt cauzate doar de cancer. Ele pot fi provocate și de infecții, deficiențe de vitamine și anumite medicamente.

În cazul cancerelor precum leucemia, ești predispus și la sângerări excesive sau neobișnuite și piele palidă. Sângerările nazale, sângerările gingivale și menstruațiile abundente sunt, de asemenea, semne de avertizare. Alte simptome includ febră și frisoane, pierdere inexplicabilă în greutate, transpirații excesive, oboseală, dureri osoase, ganglioni limfatici umflați și infecții.

Vezi și: De ce îți este foame mereu. 8 motive pentru care simți nevoia de a mânca continuu

Vânătăile, semn al limfomului

Limfomul, un cancer al limfocitelor care este de obicei găsit în ganglionii limfatici, poate fi clasificat în două tipuri principale - limfomul Hodgkin și limfomul non-Hodgkin. Există și alte varietăți.

Similar modului în care se întâmplă în cazul leucemiei, răspândirea celulelor limfomului în măduva osoasă înlocuiește celulele sanguine sănătoase, precum trombocitele, rezultând niveluri insuficiente de trombocite în corpul tău. Nivelurile scăzute de trombocite înseamnă că sângele tău nu poate coagula așa cum ar trebui, ceea ce duce la vânătăi inexplicabile și sângerări neobișnuite.

Alte semne de avertizare ale acestui tip de cancer includ:

- oboseală

- ganglioni limfatici umflați în gât, axilă sau zona inghinală (de obicei nedureroși)

- febră

- transpirații nocturne

- mâncărimi ale pielii

- pierdere inexplicabilă în greutate. În cazul limfomului non-Hodgkin, poți experimenta și dureri osoase, în special la nivelul picioarelor, coastelor, coloanei vertebrale sau pelvisului.

Vânătăile, semn al mielomului

Cancerul care afectează celulele albe din sânge care produc anticorpi pentru a ne proteja de infecții – celulele plasmatice – este cunoscut sub numele de "mielom" sau "mielom multiplu."

Când măduva ta osoasă produce un număr mare de celule mielom, înlocuind celulele roșii, trombocitele și alte celule albe sănătoase, corpul este din nou predispus la sângerări excesive și vânătăi.

Vezi și: Organul afectat grav de colesterolul mărit. Nu este vorba de inimă, iar complicațiile sunt grave

Mielomul s-ar putea să nu provoace simptome în stadiile sale incipiente, dar asta nu înseamnă că nu poți fi atent la semne de avertizare.

- Durerea osoasă la nivelul spatelui, șoldurilor sau coastelor

- Sase fracturate sau slăbite

- Compresia măduvei spinării

- Anemia

- Infecțiile frecvente

- Hipercalcemia (niveluri ridicate de calciu în corp)

- Hipervâscozitatea (sânge gros)

- Problemele renale – care se manifestă prin pierderea poftei de mâncare

- Pierdere în greutate

- Glezne, picioare și mâini umflate

- Oboseală

- Mâncărimi ale pielii

- Dificultăți de respirație – sunt alte simptome ale acestui cancer.

Vânătăile, semn al cancerului hepatic

Atât cancerul hepatic primar, cât și cel metastatic pot provoca vânătăi. Cancerul hepatic primar este atunci când boala se formează în țesuturile ficatului. În cazul cancerului hepatic metastatic, celulele canceroase își au originea în altă parte și ajung (prin fluxul sanguin sau sistemul limfatic) la unul dintre cele mai mari organe din corp – ficatul.

Vânătăile asociate cu cancerul de ficat sunt ușor diferite, fiind nodulare, cunoscute sub numele de "hematom". În plus față de trombocite, corpul tău are nevoie și de ceva numit "proteine de coagulare" (produse în ficat) pentru a preveni scurgerea vaselor de sânge rănite. Când ficatul tău este afectat de cancer hepatic primar sau metastatic, nivelurile de proteine de coagulare din corp sunt insuficiente. Acesta este motivul pentru care apar vânătăi și sângerări excesive sau ușoare în cazul acestui tip de cancer.

Există și alte semne de avertizare din partea ficatului pe care nu ar trebui să le ignore, precum pierdere inexplicabilă în greutate, pierderea poftei de mâncare, durere în partea dreaptă superioară a abdomenului sau durere sub omoplatul drept, stomac umflat, senzație de sațietate după o masă pe care altfel nu ai considera-o sățioasă, un nodul tare sub coaste, oboseală, greață, vărsături, îngălbenirea pielii (icter), mâncărimi ale pielii, scaune palide și urină de culoare închisă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel