Valoarea la care se consideră că ai hipertensiune. Prof. Dr. Eduard Apetrei: A rămas tot 140 cu 90

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
hipertensiune - FOTO: Freepik@Matan
hipertensiune - FOTO: Freepik@Matan

Dacă ești hipertensiv și urmeazi tratament specific, ASTA e valoarea tensiunii la care ar trebui să ajungi.

Vezi și: Utilizarea frecventă a telefoanelor, asociată de riscul crescut de boli de inimă. Provoacă AVC sau infarct

Recent, Ghidul de Tratament pentru Hipertensiune Arterială a fost actualizat, reflectând modificări semnificative în abordarea și clasificarea hipertensiunii. În locul denumirii anterioare, noul ghid se intitulează "Ghidul de creștere a tensiunii și de hipertensiune", marcând o schimbare importantă în modul de referire la presiunea sanguină.

Schimbări

Orof. dr. Eduard Apetrei, prof. consultant la UMF Carol Davila din București și la Institutul de Boli Cardiovasculare CC Iliescu, a explicat în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL, care sunt, de fapt noutățile.

"I s-a schimbat denumirea. Cuvântul arteră a dispărut din titlu. Se numește Ghidul de creștere a tensiunii și de hipertensiune. Au apărut câteva lucruri. Limita de a denumi hipertensiune nu s-a schimbat. A rămas tot 140 cu 90. Numărul de bolnavi rămâne același, dar a apărut  o nouă clasă. Este vorba de clasa de creștere a presiunii sanguine. 

Nu mai numesc creștere de tensiune arterială. De fapt, așa este. Noi numim tensiune arterială, când, de fapt, este presiunea sângelui. Această noțiune nouă și încă una care a apărut este ținta până la care trebuie să scădem tensiunea.

Ținta este 120 maxim și 70 minim. Între 120-130 este tensiunea pe care trebuie să o atingem când tratăm un bolnav", a explicat prof. dr. Eduard Apetrei, prof. consultant la UMF Carol Davila din București și la Institutul de Boli Cardiovasculare CC Iliescu, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL.

Vezi și: Semnul banal al AVC-ului. Dr. Sorin Băilă: Nu vezi cu un ochi

Hipertensiunea arterială - FOTO: Freepik@andrznam

Tratament individualizat

Pentru pacienții cu risc crescut, tratamentul necesită o evaluare individualizată, bazată pe factori precum istoricul familial de hipertensiune, fumatul, vârsta și prezența altor afecțiuni, inclusiv diabetul.

"Între 130-140 este creșterea presiunii. Creșterea presiunii la un bolnav care nu are risc este una, creșterea presiunii la un pacient cu risc crescut este alta. 

Evaluarea bolnavului se face individual, după o anumită scară, anumite riscuri pe care bolnavul le are, dacă fumează, dacă vine dintr-o familie de hipertensivi, câți ani are, ce boli mai are, dacă are diabet. Această categorie de bolnavi va fi tratată. 

Această noțiune de creștere a tensiunii arteriale trebuie reținută. Ghidul zice care este ținta care trebuie atinsă, dar sunt bolnavi care nu o tolerează.

Dacă bolnavul nu o tolerează, trebuie să fiu mai blând cu scăderea tensiunii arteriale. După 85 de ani trebuie să fiu mai blând, dar pot să îi scad și acestui bolnav tensiunea la 120. Această limită va duce la câteva lucruri: 

- creșterea numărului de bolnavi care vor fi tratați cu medicamente

- efectele secundare ale scăderii tensiunii arteriale. 

Ghidul insistă asupra evaluării fiecărui bolnav în parte. Acest lucru se face după o anumită schemă. În evaluarea bolnavului contează foarte mult ce boli asociate are bolnavul", a explicat prof. dr. Eduard Apetrei, prof. consultant la UMF Carol Davila din București și la Institutul de Boli Cardiovasculare CC Iliescu, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel