Valoarea la care se consideră că ai colesterolul mărit. Dr. Sorin Băilă: Este foarte, foarte mult. Nu e normal să ajungem aici

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
colesterolul marit - FOTO: Freepik@littlekop
colesterolul marit - FOTO: Freepik@littlekop

Care e valoarea de la care se consideră că ai colesterolul mărit. Cum poate fi prevenit.

Colesterolul din sânge, o substanță asemănătoare cu ceara produsă de ficat, joacă un rol crucial în menținerea sănătății. Este esențial pentru funcții importante precum producția de hormoni și digestia grăsimilor. Deși organismul produce tot colesterolul de care are nevoie, experții sugerează să consumăm cât mai puțin colesterol alimentar posibil.

Colesterolul alimentar se găsește în produsele de origine animală, inclusiv carne, fructe de mare, păsări de curte, ouă și lactate. Adoptarea unor alegeri alimentare sănătoase poate preveni acumularea excesivă de colesterol în sânge.

Sanador

Vezi și: Colesterolul și riscurile cardiovasculare. Dr. Sorin Băilă: Pe locul 1 este infarctul de miocard, pe locul 3 accidentul vascular cerebral ischemic. La mijloc sunt neoplaziile

Care este valoarea care indică un colesterol mărit

Dr. Sorin Băilă, medic specialist în chirurgie vasculară la Spitalul Clinic SANADOR, a subliniat importanța menținerii nivelului de colesterol LDL sub un prag critic.

"Toată lumea s-a năpustit pe colesterolul rău "LDL". Pentru pacientul instrumentat însemnând angioplastie, stent sau by-pass și vorbim de localizarea coronariană, valoarea este de 70 și sub 70 mg la sută, ceea ce este foarte, foarte mult. La un moment dat se acceptau sub 90%, iar acum valoarea țintă este de sub 70. 

La un moment dat, pacienții nu se mai controlează. Am întâlnit și pacienți cu LDL de 45%, cu un colesterol total de 100, peste 100. Nu e normal să ajungem aici. Este un semnal de alarmă atât pentru pacienți cât și pentru medicii care prescriu terapia cu statine. Trebuie controlate. 

Ultima recomandare este LDL 70 și sub 70%, dar nu cu mult sub 70 mg la sută", a explicat dr. Sorin Băilă, medic specialist în chirurgie vasculară la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Fracturile de șold la pacienții cu demență. Beneficiile și riscurile chirurgiei

Colesterolul mărit - FOTO: Freepik@yliv

Ce înseamnă valorile colesterolului din sânge

Colesterolul este măsurat în miligrame pe decilitru (mg/dL). Testul de colesterol, cunoscut și sub denumirea de panou lipidic sau profil lipidic, evaluează nivelurile de colesterol și trigliceride din sânge. Iată ce indică principalele componente:

- Lipoproteina cu densitate joasă (LDL), adesea numită colesterolul "rău". Nivelurile ridicate de LDL pot favoriza acumularea de plăci în arterele tale, crescând riscul de boli de inimă și accidente vasculare cerebrale.

- Lipoproteina cu densitate mare (HDL), cunoscută sub numele de colesterolul "bun". Nivelurile ridicate de HDL sunt asociate cu un risc mai mic de boli cardiovasculare și accidente vasculare cerebrale.

- Trigliceridele, un tip de grăsime din sânge utilizată pentru energie. Nivelurile ridicate de trigliceride, în combinație cu LDL crescut sau HDL scăzut, pot crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.

Colesterolul total, care reflectă suma colesterolului din sângele tău, bazându-se pe nivelurile de HDL, LDL și trigliceride, potrivit CDC.

Monitorizarea acestor valori este esențială pentru menținerea unei sănătăți cardiovasculare optime.

Vezi și: Trosnitul gâtului, nesănătos. Poate provoca AVC

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel