Vâlcea: Centrul de terapie pentru copiii cu autism din Râmnic, desfiinţat din lipsă de personal specializat

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
Autism
Autism

Centrul pentru copiii cu autism "Mara" din Râmnic, realizat la sfârşitul anului 2008 printr-un proiect PHARE, a fost desfiinţat de la 1 septembrie din lipsă de personal specializat, potrivit unei hotărâri de consiliu local de la sfârşitul lunii trecute.

Potrivit Agerpres, solicitarea a venit din partea Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS) din Râmnicu Vâlcea, ce avea în subordine această structură, după ce centrul a rămas şi fără şef şi fără terapeuţi, care au plecat prin demisie la începutul lunii august.

Centrul ar fi trebuit să funcţioneze cu 13 angajaţi ale căror salarii ar fi trebuit asigurate, potrivit unui parteneriat încheiat la momentul înfiinţării, de către Direcţia de Asistenţă Socială (7 persoane), Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă (CSEI) Băbeni (4 persoane) şi Asociaţia Autism Vâlcea (2 persoane).

La sfârşitul anului 2016, DAS a preluat şi obligaţiile financiare ale Asociaţiei de Autism Vâlcea, care a anunţat că nu mai poate susţine financiar cele două posturi care-i reveneau prin acordul de parteneriat, iar din 2018 şi a unui post ce ar fi trebuit să revină Centrului din Băbeni, în total având de susţinut salariile a 10 angajaţi, plus toate celelalte cheltuieli pentru buna funcţionare a centrului, a căror valoare se ridica la circa 150.000 de lei pe an.

Centrul a funcţionat cu mai puţin de jumătate din necesarul de personal

"Prin Convenţia de parteneriat încheiată între DAS Râmnicu Vâlcea, CSEI Băbeni şi Asociaţia Autism Vâlcea, aprobată prin HCL nr. 314/28.09.2018, a cărei valabilitate a încetat la 30 iunie 2019, a fost asigurată furnizarea serviciilor sociale în Centrul Mara, DAS revenindu-i, printre altele, şi obligaţia asigurării salariilor pentru 10 posturi din cele 13 prevăzute în statul de funcţii. Deşi CSEI Băbeni a confirmat în scris sprijinul său în asigurarea funcţionării centrului, a comunicat că va furniza personalul necesar doar pe perioada anului şcolar (fără vacanţe) şi că nu poate prelua în exerciţiul 2018 -2019 decât cheltuielile cu plata drepturilor salariale aferente unui număr de trei specialişti. La începutul lunii august a.c., din cele 10 posturi pe care trebuia să le asigure DAS erau ocupate doar cinci, toate cu timp parţial, de cel mult 1/2 normă (un şef centru-psiholog, un logoped, un psihopedagog, un şofer şi un îngrijitor), restul (asistent social, kinetoterapeut, logoped, psihopedagog, administrator), rămânând vacante. Menţionăm că deşi situaţia posturilor vacante din cadrul centrului a fost permanent analizată şi s-a încercat găsirea unor soluţii pentru completarea structurii de personal (de exemplu, atribuţiile postului de asistent social şi cele de consiliere psihologică a părinţilor au fost preluate prin delegare/notă de serviciu de către salariaţi ai Centrului Ioana/direcţiei) a fost imposibil de realizat ocuparea celorlalte funcţii de strictă specialitate, chiar dacă s-a organizat concurs. Suplinirea deficitului de personal nu s-a putut realiza nici prin implicarea unor organizaţii nonguvernamentale cu activitate în domeniul protecţiei copiilor cu dizabilităţi din municipiu în sensul sprijinirii cu terapeuţi şi nici prin externalizarea serviciilor. (...) Astfel, în condiţiile actuale de deficit de personal, coroborat cu faptul că, pe perioada vacanţelor şcolare, partenerul CSEI Băbeni nu a asigurat niciodată resursa umană angajată prin convenţia de colaborare (motivând că nu sunt cadre didactice), a devenit practic imposibilă desfăşurarea activităţii specifice cu copiii cu autism", se arată în referatul întocmit de Direcţia de Asistenţă Socială Râmnicu Vâlcea.

Centrul pentru copilul cu autism "Mara" a fost înfiinţat prin HCL nr 396/244/29.12.2008 ca o structură fără personalitate juridică în subordinea Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Râmnicu Vâlcea. Avea o capacitate de 35 de locuri şi oferea servicii de zi copiilor din oraş cu tulburări din spectrul autismului şi familiilor acestora, prin furnizarea de servicii specializate de recuperare, reabilitare şi suport

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel