Măsura va fi aplicată din 1 februarie şi este obligatorie pentru toate statele membre ale UE, dacă ea nu va fi respinsă de o majoritate calificată a acestora sau de un vot majoritar împotrivă în Parlamentul European (PE). Dar Comisia Europeană, care s-a consultat în prealabil cu statele membre şi cu PE, se declară încrezătoare că această decizie va fi aprobată.
Această reglementare privind certificatul verde se va aplica numai pentru călătoriile intra-comunitare, deciziile privind folosirea acestui certificat în alte scopuri pe plan intern (accesul în restaurante, la concerte sau la alte evenimente) revenind fiecărui stat membru. Totuşi, Comisia Europeană recomandă statelor membre să aplice în general această regulă de nouă luni a valabilităţii certificatului verde fără doza booster, ca măsură menită să ofere ''claritate'' cetăţenilor.
Limitarea la nouă luni a valabilităţii certificatului de vaccinare în lipsa dozei de supra-rapel a fost propusă luna trecută de Comisia Europeană, ţinând cont de orientările Centrului European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC), care a recomandat administrarea dozei 'booster' odată cu trecerea a şase luni de la încheierea schemei complete de vaccinare, întrucât eficacitatea vaccinului scade în acest timp. Durata de valabilitate a certificatelor verzi, stabilită acum la 270 de zile, ''va da cetăţenilor şi companiilor certitudinea de care au nevoie pentru a-şi planifica deplasările în deplină încredere'', a declarat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders.
''Revine acum statelor membre să vegheze ca rapelurile (dozele ''booster'', n.red) să fie efectuate rapid pentru a ne proteja sănătatea şi a garanta siguranţa călătoriilor'', a indicat acesta. Limitarea valabilităţii certificatului verde fără doza booster survine după ce, din cauza apariţiei variantei Omicron foarte contagioase a coronavirusului, şapte state membre (Portugalia, Irlanda, Cipru, Letonia, Italia, Grecia şi Austria) au introdus noi restricţii în regim de urgenţă, solicitându-le călătorilor europeni, inclusiv celor vaccinaţi, să prezinte şi un test de COVID-19 negativ la intrarea în ţară.
Comisarul Reynders a declarat marţi că nu este de acord cu aceste restricţii suplimentare, dar a admis că ele pot justificate de îngrijorările actuale legate de transmiterea variantei Omicron. Şi purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand, a confirmat că statele membre pot introduce astfel de măsuri suplimentare, precum testarea sau carantina inclusiv pentru cei vaccinaţi, în cazul deteriorării situaţiei sanitare - cum este cazul acum al transmiterii variantei Omicron -, dar solicitarea Bruxellesului este ca ele să fie ''proporţionale şi să dureze cât mai puţin timp posibil'', arată Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.