Vaginoza bacteriană este cea mai frecventă cauză a mirosului vaginal neplacut și al scurgerilor vaginale anormale, cauzată de o modificare a tipului de bacterii din vagin.
În mod normal, bacteriile aparținând mai ales familiei Lactobacillus trăiesc inofensiv în vagin și produc substanțe chimice care păstrează vaginul ușor acid. În vaginoza bacteriană se produce un dezechilibru al bacteriilor din vagin, astfel bacteriile Lactobacillus sunt înlocuite cu alte tipuri de bacterii care, în mod normal, sunt prezente în concentrații mai mici în vagin.
Oamenii de știință nu înțeleg pe deplin motivul acestei schimbări. Factorii de risc care par să crească probabilitatea vaginozei bacteriene includ un istoric de parteneri sexuali multipli, o relație sexuală cu un partener nou, fumatul, dușul vaginală și utilizarea dispozitivului contraceptiv intrauterin (DIU). Deși majoritatea acestor factori de risc sunt legați de activitatea sexuală, femeile care nu au avut niciodată un contact vaginal pot, totuși, dezvolta și vaginoză bacteriană, potrivit Harvard Medical School.
Vaginoza bacteriană apare adesea în timpul sarcinii și poate provoca travaliu și naștere prematură, ruperea prematură a membranelor și infecții uterine postpartum.
Simptomele vaginozei
Până la 50% dintre femeile diagnosticate cu vaginoză bacteriană nu prezintă simptome. Altele simt un miros vaginal „neplăcut” de pește și o secreție vaginală galbenă sau albă. Pentru unele femei, aceste simptome sunt mai deranjante în timpul sau după actul sexual. Scurgerea observată în vaginoza bacteriană tinde să fie mai lichidă decât scurgerea „brânzoasă”, groasă observată în infecțiile cu ciupercă vaginală (Candida). Vaginoza bacteriană nu provoacă, de obicei, iritații semnificative ale vulvei sau dureri în timpul actului sexual. Dacă aveți aceste simptome, medicul dumneavoastră va verifica alte cauze posibile.
Când mergi la medic
Dacă aveți cel puțin parțial simpromele de mai sus, este cazul să mergeți la medic ăentur un consult. Medicul dumneavoastră vă va cere să descrieți mirosul vaginal și al scurgerii. De asemenea, el sau ea vă va întreba despre istoricul dumneavoastră medical, inclusiv data ultimei menstruații, numărul partenerilor de sex pe care îi aveți, dacă ați mai avut infecții vaginale sau ale tractului urinar, dacă ați avut boli cu transmitere sexuală sau infecții pelvine, despre metoda de contracepție pe care o utilizați, istoricul sarcinii sauObiceiuri de igienă personală, cum ar fi dublarea și utilizarea deodorantelor feminine, dacă purtați lenjerie de corp sau dacă utilizați tampoane. De asemenea, medicul vă poate întreba dacă aveți alte boli, cum ar fi diabetul sau dacă ați folosit antibiotice recent.
Diagnosticul vaginozei
Medicul va diagnostica vaginoza bacteriană pe baza rezultatelor unui examen ginecologic și a unor teste de laborator ale lichidului vaginal. Nu există un test perfect, dar dacă aveți trei dintre următoarele patru criterii, este foarte probabil să aveți vaginoză bacteriană:
Înveliș alb, subțire, pe pereții vaginali în timpul examenului pelvin
Test de pH al secreției vaginale care arată o aciditate scăzută (pH mai mare de 4,5)
Miros asemănător cu cel de pește atunci când un eșantion de secreție vaginală este combinat cu o picătură de hidroxid de potasiu pe o lamă de sticlă
Celule de indiciu (celule vaginale ale pielii care sunt acoperite cu bacterii) vizibile la examenul microscopic al lichidului vaginal
Medicul poate comanda alte teste de laborator pentru a căuta alte cauze ale secreției vaginale.
Profilaxie.
De ce apare vaginoza
Medicii nu sunt exact siguri de ce se dezvoltă vaginoza bacteriană. Deoarece apare mai frecvent la persoanele care sunt active sexual, vaginoza bacteriană este considerată de unii ca fiind transmisă sexual. Cu toate acestea, vaginoza bacteriană apare și la persoanele care nu sunt active sexual sau au fost în relații de lungă durată cu o singură persoană.
La unele femei, vaginoza bacteriană continuă să revină după tratament. Oamenii de știință nu înțeleg de ce se întâmplă acest lucru. În unele cazuri, tratarea partenerului de sex masculin sau utilizarea de rutină a prezervativelor poate ajuta la prevenirea acestui lucru, dar aceste intervenții nu ajută întotdeauna.
Dacă aveți vaginoză bacteriană vă poate fi mai ușor să vă infectați cu HIV dacă partenerul dvs. sexual are HIV. Dacă aveți deja HIV, atunci vaginoza bacteriană poate crește riscul să răspândiți HIV partenerului dvs. sexual.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.