Vaccinurile gripale, E319 - un aditiv alimentar comun - le face ineficiente

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Vaccinurile antigripale au eficiență scăzută dacă persoanele care le fac consumă des alimente cu acest aditiv alimentar
Vaccinurile antigripale au eficiență scăzută dacă persoanele care le fac consumă des alimente cu acest aditiv alimentar

Cercetătorii au descoperit că un aditiv alimentar comun - E319 - întârzie și slăbește răspunsul imun, ceea ce scade efectul protector la vaccinurile gripale.

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Michigan au realizat un studiu care leagă un aditiv alimentar comun cu un răspuns imun alterat, ce poate impiedica efectul benefic la vaccinurile gripale. Studiul efectuat la șoareci, prezentat la Sesiunea Experimental Biology 2019 din Orlando, Florida, pe 7 aprilie, oferă un nou potențial factor în eficiența vaccinului.

Terț-butil-hidrochinona, cunoscută și sub numele de E319 sau tBHQ, se găsește în mai multe produse alimentare, inclusiv uleiuri de gătit, carne congelată (în special pește) și alimente prelucrate, cum ar fi unele margarine, cartofi pai pentru părjit, chipsuri și sticksuri. Produsele în cauză nu trebuie întotdeauna să îl includă pe listele de ingrediente.

TBHQ (E319) este autorizat ca aditiv alimentar în UE cu o doză zilnică acceptabilă (ADI) de 0,7 mg / kg greutate corporală.

Face ca vaccinurile să fie mai puțin eficace

„Dacă faceți un vaccin, dar o parte a sistemului imunitar nu învață să-l recunoască și să lupte împotriva celulelor infectate cu virusuri, atunci acest lucru poate face ca vaccinul să fie mai puțin eficace", a declarat Robert Freeborn, doctorand în anul al patrulea care a condus studiul, împreună cu Cheryl Rockwell, profesor asociat de farmacologie și toxicologie. „Am stabilit că atunci când tBHQ a fost introdus prin dietă, a afectat anumite celule care sunt importante în efectuarea unui răspuns imun adecvat la gripă".

Folosind diverse tulpini de gripă, incluzând H1N1 și H3N2, Freeborn și Rockwell s-au concentrat pe celule T CD4 și T CD8 și au încorporat tBHQ în alimentele cu care au fost hrăniți șoarecii într-o cantitate comparabilă cu consumul uman.

„Celulele T CD4 sunt ca regizorii de film care le spun tuturor celorlalți ce să facă", a spus Freeborn. „Celulele T CD8 sunt actorii care fac ceea ce vrea regizorul".

Cercetătorii au analizat mai mulți factori de răspuns, inclusiv dacă celulele T au apărut și au reușit să-și facă treaba și, în cele din urmă, să recunoască și să-și amintească virusul invadator.

„În ansamblu, am văzut un număr redus de celule T CD8 în plămâni și o reducere a numărului de celule T CD4 și T CD8 care ar putea identifica virusul gripal la șoarecii care au fost expuși la tBHQ", a spus Freeborn. „Acești șoareci au avut, de asemenea, inflamație și mucus generalizat în plămâni lor".

Încetinește activarea sistemului imunitar și îi blochează memoria

TBHQ a încetinit, de asemenea, activarea inițială a celulelor T, reducând capacitatea lor de a lupta împotriva unei infecții mai devreme. Acest lucru a permis ca virusul să funcționeze agresiv la șoareci până când celulele imune sunt complet activate.

O a doua fază a studiului a arătat că aditivul a împiedicat capacitatea sistemului imunitar de a-și aminti cum să răspundă virusului gripal, în special atunci când altă tulpină a fost introdusă. Aceasta a dus la o recuperare mai lungă și la o pierdere suplimentară de greutate la șoareci.

„Este important ca organismul să poată recunoaște un virus și să-și amintească cum să lupte eficient", a spus Freeborn.

„Acesta este scopul vaccinurilor, de a stimula această memorie și de a produce imunitate. TBHQ pare să afecteze acest proces". Studiul a fost finanțat de Institutele americane Național de Sănătate (National Institutes of Health).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel