Vaccinurile contra COVID-19, ce efecte au la pacienții cu diabet, boli autoimune, cardiovasculare și alergii

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Vaccinare anti COVID-19. Foto: Spitalul Militar Central
Vaccinare anti COVID-19. Foto: Spitalul Militar Central

Federaţia Română de Diabet, Nutriţie, Boli metabolice și Asociaţia Română de Educaţie în Diabet au realizat un îndrumar care conține informațiile pe care ar trebui să le știe toți pacienții cu diabet, cei cu boli autoimune, care iau medicamente antiagregante plachetare și anticoagulante, despre vaccinurile contra COVID-19. 

Ce conțin și cum funcționează vaccinurile împotriva COVID-19 disponibile în prezent în România (Pfizer/BioNTech și Moderna)?

- Ambele vaccinuri sunt vaccinuri pe bază de ARN mesager (mARN) înconjurat de particule de lipide pentru a îl proteja. Așa cum îi spune numele, ARN-ul mesager conține informație. În acest caz informație privind proteina țepușă (spike) de pe suprafața virusului SARS-COV-2, cel care produce COVID-19. Proteina spike este cea care face ca virusul să pătrundă în celulele corpului uman și să producă COVID-19.

- Odată ajuns în corpul uman ARN-ul transmite ribozomilor (făbricuțe ce produc proteine în celulele noastre) din celulele (mai ales celor de la locul de injectare a vaccinului) informația despre cum să producă proteina țepușă. Această proteină țepușă produsă de celulele noastre după vaccinare va ieși din celule și va fi folosită de sistemul imunitar pentru a se antrena în a recunoaște virusul SARS-COV-2 și produce anticorpi împotriva lui. 

- La o întâlnire viitoare cu virusul sistemul imunitar va ști să îl recunoască, va avea deja anticorpi pentru a îl neutraliza și va avea deja instrucțiunile pentru a produce rapid alți anticorpi dacă este nevoie. Astfel este provenită îmbolnăvirea de COVID.

- VACCINUL NU CONȚINE VIRUS ȘI NU NE POATE ÎMBOLNĂVI!

- VACCINUL NU POATE PĂTRUNDE ÎN ADN-UL NOSTRU ȘI NU ÎL POATE MODIFICA!

A fost vaccinul cercetat suficient de către medici?

- DA! Spun experții de la Federaţia Română de Diabet, Nutriţie, Boli metabolice și Asociaţia Română de Educaţie în Diabet. Au fost respectate toate etapele de obligatorii ca și în cazul celorlalte vaccinuri care se administrează deja copiilor sau adulților de mulți ani.

- Dezvoltarea acestor vaccinuri în timp atât de scurt a fost posibilă deoarece tehnologia deja exista și era studiată în încercarea de a preveni alte boli infecțioase (Ebola) sau de a trata cancerul. De asemenea guvernele lumii au contribuit financiar și s-a scurtat timpul necesar căutării banilor necesari cercetării de către medici. 

- În cercetările medicale au fost incluse peste 40.000 persoane în cazul vaccinului Pfizer/BioNTech și peste 28.000 persoane în cazul vaccinului Moderna. Prin comparație, în cazul unui vaccin antigripal utilizat în acest sezon, acesta a fost cercetat de către medici pe 7.359 persoane (copii și adulți).

- În cercetările ambelor vaccinuri împotriva COVID-19 au fost incluse și 6000 persoane cu diabet tip1, tip 2 și diabet gestațional. De asemenea au fost incluse câteva mii de persoane cu boli cardiovasculare, boli pulmonare, obezitate, valori crescute ale tensiunii arteriale.

Este recomandată vaccinarea împotriva COVID-19 persoanelor cu diabet? Care sunt beneficiile vaccinării? 

- Da, este recomandat să vă vaccinați împotriva COVID-19 dacă aveți diabet tip 1 sau tip 2 cu și fără boli cardiovasculare (AVC, infarct miocardic, cardiopatie ischemică, boală arterială periferică), cu și fără obezitate. Persoanele cu diabet cu sau fără complicații ale diabetului, cu și fără boli cardiovasculare (AVC, infarct miocardic, cardiopatie ischemică, boală arterială periferică), cu și fără obezitate sunt la risc crescut de a face forme moderate și severe de COVID-19. Aceste forme moderate și severe însemnă un risc crescut de a ajunge pe terapie intensivă, de a deceda sau de a rămâne cu sechele după COVID. Aceste sechele pot fi dificultăți de respirație, probleme la nivelul ficatului, oboseală, cheaguri de sânge care migrează în creier sau plămâni sau care se formează în inimă și produc infarct.

- Vaccinul Pfizer/BioNTech previne 94% din formele de COVID-19 cu simptome la persoanele cu diabet.

- Vaccinul Moderna previne 90% din formele de COVID-19 cu simptome la persoanele cu diabet.

- Vaccinul oferă protecție maximă începând cu 7 zile după a doua doză de vaccin. Vă rugăm să vă protejați folosind măști și rugând și persoanele din jurul dumneavoastră să le poarte.

- Persoanele cu diabet pot beneficia de vaccinurile împotriva COVID-19 în etapa a 2-a de vaccinare. Vaccinul Pfizer este recomandat persoanelor cu vârsta ≥16 ani, iar vaccinul Moderna≥18 ani .

Sunt sigure vaccinurile împotriva COVID-19?

- DA. Efectele adverse cunoscute până în prezent sunt similare celor determinate de administrarea altor vaccinuri însă apar mai frecvent: durere și roșeață la locul de injectare a vaccinului, febră, frisoane, oboseală, dureri musculare, durei articulare, cefalee (dureri de cap).  Aceste efecte adverse sunt ușoare sau moderate și durează câteva zile după vaccinare. 

Mă pot vaccina împotriva COVID dacă am o boală autoimună?

- DA. În cazul persoanelor cu boli autoimune vaccinul nu a determinat o reacție autoimună mai importantă. Acest vaccin nu conține adjuvanți care cresc imunitatea. Vă rugăm să vă consultați și cu medicul care vă tratează boala autoimună înainte de vaccinare.

- În cazul persoanelor cu boli autoimune care au tratament imunosupresor e posibil ca vaccinul să nu ofere aceeași protecție ca și în cazul persoanelor fără tratament imunospuresor. Vă rugăm să vă consultați și cu medicul care vă tratează boala autoimună înainte de vaccinare.

Mă pot vaccina împotriva COVID dacă am boli cardiovasculare?

- DA. Aceste persoane sunt la risc crescut de forme severe de COVID, iar vaccinul oferă protecție împotriva acestor forme și nu fost raportate alte reacții adverse.

Mă pot vaccina împotriva COVID dacă iau antiagregante plachetare (Aspenter, Aspirin Cardio, orice preparat cu acid acetil salicilic, clopidogrel)?

- DA. Nu fost raportate alte reacții adverse la aceste persoane.

Mă pot vaccina împotriva COVID dacă iau anticoagulante?

- DA. Însă vă rugăm să vă consultați cu cardiologul dumneavoastră sau cu medicul care vă urmărește acest tratament înainte de vaccinare și să informați personalul de la centrul de vaccinare că urmați un astfel de tratament. Sunt necesare precauții suplimentare în acest caz.

Mă pot vaccina împotriva COVID dacă am alergii?

- DA. Vă puteți vaccina fără probleme dacă aveți alergii. Veți fi monitorizat pentru reacții alergice la vaccin pentru 15 minute după vaccinare

- NU se pot vaccina persoanele care au avut anterior șoc anafilactic sau forme similare de alergie severă. Medicul de la centru de vaccinare vă va contraindica vaccinarea în acest caz.

Trebuie să mă vaccinez împotriva COVID dacă am avut COVID-19?

- Majoritatea persoanelor care au avut COVID-19 au anticorpi care îi protejează de reinfectare pentru maxim 3 luni. O mică parte nu dezvoltă anticorpi după boală.

- Vaccinul împotriva COVID-19 oferă protecție pe o perioadă mai lungă. Încă nu este cunoscută durata acestei protecții dar din ce știm până în prezent este de cel puțin 120 zile. 

- În prezent în România se recomandă amânarea vaccinării împotriva COVID-19 până la 1-3 luni după boală.

Mă pot vaccina dacă sunt răcit și am febră?

- NU. Va trebui să așteptați ca răceala și febra să treacă și apoi vă puteți vaccina.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel