Vaccinul pneumococic polizaharidic cu 23 de valenţe, inclus pe lista medicamentelor gratuite

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Vaccinul pneumococic polizaharidic - Foto: Freepik
Vaccinul pneumococic polizaharidic - Foto: Freepik

Vaccinul pneumococic polizaharidic cu 23 de valenţe a fost inclus pe lista medicamentelor gratuite.

Vaccinul pneumococic polizaharidic cu 23 de valenţe a fost inclus pe lista medicamentelor gratuite, a anunțat, joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

Vaccinul va fi disponibil în mod gratuit tuturor persoanelor care primesc recomandarea de administrare din partea medicilor, a precizat Mihai Constantin, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

Vaccinul pneumococic polizaharidic (PPSV23) poate preveni boala pneumococică.

Potrivit CDC, boala pneumococică se referă la orice boală cauzată de bacteriile pneumococice. Aceste bacterii pot provoca multe tipuri de boli, inclusiv pneumonie, care este o infecție a plămânilor.  Bacteriile pneumococice sunt una dintre cele mai frecvente cauze ale pneumoniei.

Pe lângă pneumonie, bacteriile pneumococice mai pot cauza:

- Infecții ale urechii

- Infecții ale sinusurilor

- Meningită (infecție a țesutului care acoperă creierul și măduva spinării)

- Bacteremie (infecție a fluxului sanguin)

Oricine poate contracta boala pneumococică, dar copiii sub 2 ani, persoanele cu anumite afecțiuni medicale, adulții de 65 de ani sau mai în vârstă și fumătorii de țigări prezintă cel mai mare risc.

Majoritatea infecțiilor pneumococice sunt ușoare. Cu toate acestea, unele pot duce la probleme pe termen lung, cum ar fi leziuni cerebrale sau pierderea auzului. Meningita, bacteriemia și pneumonia cauzate de boala pneumococică pot fi fatale.

"La propunerea Comitetului Naţional de Vaccinare, având în vedere particularităţile epidemiologice naţionale, lista medicamentelor gratuite a fost extinsă cu un nou vaccin. Este vorba despre vaccinul pneumococic polizaharidic cu 23 de valenţe.

Este un vaccin care protejează şi susţine sistemul imunitar, iar specialiştii recomandă acest vaccin în special copiilor, vârstnicilor, dar şi bolnavilor cu afecţiuni cronice şi celor cu imunosupresie din diferite cauze.

Odată cu includerea pe această listă, vaccinul va putea fi disponibil în mod gratuit tuturor persoanelor care primesc recomandarea de administrare din partea medicilor", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel