Vaccinul pneumococic ajunge la Direcțiie de Sănătate Publică. Ministerul Sănătății a început livrarea către Direcțiile de Sănătate Publică a 178.000 de doze de vaccin pneumococic.
”Întreaga cantitate de vaccin va fi livrată până vineri, 04 noiembrie. Vaccinul pneumococic se administrează la 2, 4 și 11 luni. Cele 130.000 de doze de vaccin hepatitic B contractate la începutul lunii octombrie vor fi livrate la mijlocul lunii noiembrie. Pentru vaccinul hexavalent, se finalizează procedura de licitație și urmează să se încheie un acord-cadru valabil pentru o perioadă de patru ani”, arată Ministerul Sănătății.
Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, la data de 01 noiembrie 2022, situația stocurilor de vaccinuri la nivel național este următoarea:
- Vaccin BCG – 408.741 doze
- Vaccin hepatitic B – 12.805 doze
- Vaccin ROR – 64.974 doze
- Vaccin Hexavalent – 40.430 doze
- Vaccin DTPa – 88.382 doze
- Vaccin pneumococcic – 98.179 doze
”Numărul mediu lunar a unei cohorte de copii beneficiari este de aproximativ 15.000. Conform HG nr. 841 / 1995, se pot face redistribuiri de doze de vaccin între DSP-uri sau între medicii de familie, până la o nouă aprovizionare”, mai arată Ministerul Sănătății.
Vaccinurile sunt cel mai bun mod de a preveni boala pneumococică. Aceste vaccinuri protejează împotriva multora, dar nu a tuturor tipurilor de bacterii pneumococice. De asemenea, protecția împotriva acestor vaccinuri este bună, dar nu perfectă (sau 100%).
Vezi și: Herpangina, cauze. Medic: Nu există un tratament "minune", ci doar de ameliorare a simptomatologiei
De ce este necesar vaccinul antipneumococic. Dr Florin Mihălțan: Risc fatal ascuns
Prof. dr. Florin Mihălțan, medic primar pneumologie, profesor universitar, doctor în Științe Medicale, spune că vaccinul pneumococic poate este necesar în prevenția în fața streptococcus pneumoniae, un germene redutabil, generator de boli fatale ascunse.
"În primul rând, vaccinul antipneumococic, așa cum apare și în ghidul OMS, este prioritizat alături de cel antigripal. De ce trebuie să facem acest vaccin pneumococic? Pentru că avem un germene redutabil, care se cheamă streptococcus pneumoniae și care rămâne în top, chiar din 2007 până acum, e prezent în 35% din tot ce identificăm ca patogeni, este amenințător de viață și generator de boli cu risc fatal ascuns. Din punctul de vedere al modului în care intervine, este iarăși un lucru interesant, care se suprapune puțin pe evoluția COVID. Noi știm stim că acest covid lovește puternic la grupele de vârstă peste 60 de ani, aici lovește și pneumonia dobândită prin acest germene"
Ce este boala pneumococică
Boala pneumococică, o infecție cauzată de bacteriile din categoria Streptococcus pneumoniae, este în creștere pe glob. De aceasta pot suferi inclusiv adulții sănătoși și copiii, deși categoriile vulnerabile sunt copiii sub 2 ani, adulții vârstnici peste 65 de ani și persoanele cu boli imunosupresive sau anumite boli cronice.
Pneumonia, sinuzita, meningita sau otita medie sunt infecții pneumococice, potrivit CDC. Medicii consideră unele dintre aceste infecții "invazive". Boala invazivă înseamnă că germenii invadează părți ale corpului care în mod normal nu conțin germeni. Când se întâmplă acest lucru, boala este de obicei foarte severă, necesitând îngrijire într-un spital și chiar provocând moartea în unele cazuri.
Oricine poate face boală pneumococică, dar unele persoane prezintă un risc crescut. Fiind o anumită vârstă sau având anumite afecțiuni medicale poate crește riscul unei persoane pentru boala pneumococică.
Vezi și: Scobitul în nas, asociat cu boala Alzheimer. Cercetător: Dovezile sunt înfricoșătoare
Oamenii răspândesc bacterii pneumococice la alții prin contact direct cu secreții respiratorii, cum ar fi saliva sau mucusul. Mulți oameni, în special copiii, au bacteriile în nas sau gât la un moment dat sau altul, fără a fi bolnavi. Medicii numesc această "trăsură" și nu știu de ce doar rareori duce la boală, mai notează CDC.
Dacă medicii suspectează o boală pneumococică gravă, cum ar fi meningita sau infecțiile sângelui, vor colecta probe de lichid cefalorahidian sau sânge. Lichidul cefalorahidian este lichidul care înconjoară creierul și măduva spinării.
Medicii folosesc antibiotice pentru a trata boala pneumococică. Cu toate acestea, unele bacterii pneumococice au devenit rezistente la anumite antibiotice utilizate pentru a trata aceste infecții.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.