Vaccinul pentru variola maimuței, distribuit în România. Cine poate beneficia de imunizare

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
vaccinul pentru variola maimutei - FOTO: Freepick
vaccinul pentru variola maimutei - FOTO: Freepick

Vaccinul pentru variola maimuței a ajuns în România. Peste 5000 de doze vor fi distribuite spitalelor din țară.

Vaccinul pentru variola maimuței a ajuns în România, în baza unui contract de donație încheiat între Ministerul Sănătății și Comisia Europeană. 5060 de doze de vaccin au ajuns în țară. 

Unde va ajunge vaccinul

Dozele de vaccin vor fi redistribuite la spitalele de boli infecțioase din București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara și Constanța pentru realizarea imunizării la persoanele eligibile, informează un comunicat al Ministerului Sănătății. Dacă este necesar, aceste spitale pot transfera vaccinul, cu titlu gratuit, către alte unități sanitare județene sau de boli infecțioase, la solicitarea acestora, atunci când situația o impune.

”Persoanele vizate de vaccinarea post-expunere sunt contacții direcți ai cazurilor de infectare. Este recomandat ca vaccinarea să fie realizată cât mai curând după momentul expunerii: între 4 și 14 zile. Pentru finalizarea imunizării de bază este necesară o a doua doză de vaccin la un interval de 28 zile.

Dacă prima doză nu se administrează în intervalul cuprins între 4 și 14 zile, e posibil ca vaccinul să nu prevină boala, dar severitatea simptomelor e mult redusă”, arată Ministerul Sănătății. 

Vezi și: Tămâia, efect tămăduitor pentru întregul organism. Previne cancerul, durerile articulare și reduce disconfortul spiritual

OMS, avertisment despre vaccinul împotriva variolei maimuţei: NU este un medicament miraculos

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că vaccinul împotriva variolei maimuţei nu este un panaceu pentru sănătatea publică, după ce au fost raportate cazuri de îmbolnăvire post-vaccinală. 

"Ştiam de la început că acest vaccin nu va fi un glonţ de argint şi că nu se va ridica la nivelul tuturor aşteptărilor care sunt plasate asupra sa", a declarat Rosamund Lewis, expertul OMS în variola maimuţei, potrivit Agerpres.

Expertul OMS a precizat că încă nu sunt disponibile studii randomizate controlate cu privire la acest vaccin şi a precizat că au existat raportări care sugerau că vaccinul nu este 100% eficient - fie după expunerea la virus, fie ca măsură preventivă.

Vezi și: Gust acru în gură, cauze. Cele mai frecvente șapte motive

Studii pentru determinarea eficacității

În studiile randomizate controlate, participanţii sunt împărţiţi în două grupe şi trataţi diferit. Spre exemplu, participanţii dintr-un grup primesc vaccinul, iar ceilalţi primesc un placebo fără substanţă activă. Conform lui Lewis, persoanele vaccinate trebuie să aştepte cel puţin două săptămâni după cea de-a doua doză pentru ca vaccinul să îşi facă pe deplin efectul.

Peste 90% din cazurile de variola maimuţei au fost raportate în cazul unor bărbaţi homosexuali care întreţin relaţii sexuale frecvente cu parteneri diferiţi. Reprezentanta OMS le-a solicitat bărbaţilor din această categorie să-şi reducă numărul de parteneri sexuali şi să evite sexul în grup.

Până miercuri, OMS a primit raporturi cu privire la peste 35.000 de cazuri de variola maimuţei din 92 de ţări. Doisprezece bolnavi au murit. În cursul unei singure săptămâni s-au înregistrat 7.500 de cazuri, cu 20% mai multe decât în săptămâna anterioară, mai arată Agerpres. 

Vezi și: Atrofia Musculară Spinală (AMS), boala genetică rară și devastatoare, cu impact puternic asupra sistemului de sănătate. Care sunt primele SEMNE și când apar

Variola maimuței - urgență globală

La finalul lunii trecute, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat variola maimuţei drept urgenţă sanitară globală. În Europa, riscul de transmitere este considerat ridicat.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat variola maimuţei drept urgenţă sanitară globală, după ce aproximativ 16.000 de cazuri (dintre care cinci mortale) au fost deja raportate în 75 de ţări, multe dintre ele în Europa, unde boala nu era endemică, notează Agerpres, citând EFE.

Decizia a fost anunţată în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva de către directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, la două zile după ce un comitet de urgenţă al OMS format din experţi în această boală s-a reunit pentru a discuta despre posibila declarare a urgenţei sanitare, care va obliga reţelele naţionale de sănătate să intensifice măsurile de prevenire.

Numărul total de persoane infectate cu variola maimuţei în România este de 32. Săptămâna aceasta, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Adriana Pistol a anunțat că cei infectaţi cu acest virus sunt bărbaţi cu vârste cuprinse între 31 şi 44 de ani.

Adriana Pistol a precizat că se aşteaptă din partea Comisiei Europene donaţia de vaccin împotriva variolei maimuţei.

"Nu este o cantitate foarte mare. Vom oferi contacţilor cazurilor... Din câte ştiu, vor fi primite 5.000 de doze de vaccin", a menţionat Pistol.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel