Un nou studiu realizat pe baza unui program de vaccinare din Țara Galilor sugerează că vaccinul împotriva herpesului zoster poate reduce riscul de apariție a demenței cu 20%. Aceste rezultate sunt mai promițătoare decât orice altă intervenție cunoscută.
Legătura surprinzătoare între vaccin și demență
Un studiu recent condus de Stanford Medicine și publicat pe 2 aprilie în revista Nature analizează efectele vaccinului împotriva herpesului zoster asupra riscului de demență. Cercetătorii care au studiat fișele medicale ale adulților în vârstă din Țara Galilor au descoperit că persoanele care au primit vaccinul erau cu 20% mai puțin susceptibile să dezvolte demență în următorii șapte ani comparativ cu cei care nu au fost vaccinați.
Aceste rezultate susțin teoria emergentă conform căreia anumite infecții virale care afectează sistemul nervos pot crește riscul de demență. Dacă aceste descoperiri vor fi confirmate, ele sugerează că o intervenție preventivă pentru demență ar putea fi deja la îndemână, potrivit Stanford Medicine.
În urmă cu doi ani, Pascal Geldsetzer, MD, PhD, autorul principal al studiului, a identificat un "experiment natural" în cadrul implementării vaccinului împotriva herpesului zoster în Țara Galilor, care a ajutat la evitarea părtinirii. Programul de vaccinare a început pe 1 septembrie 2013, iar persoanele de 79 de ani în acel moment au fost eligibile pentru vaccin timp de un an. Aceasta a creat o diferență de vârstă de doar câteva zile între persoanele care erau eligibile și cele care nu erau, ceea ce le-a permis cercetătorilor să izoleze efectul vaccinării.
Vezi și: Metoda simplă care te ajută să slăbești, dezvăluită de un nutriționist. Nu ai nevoie de niciun efort
Reducerea riscului de herpes zoster și demență
În următorii șapte ani, cercetătorii au comparat rezultatele de sănătate ale persoanelor apropiate ca vârstă, dar care erau fie eligibile, fie neeligibile pentru vaccin. Ei au constatat că persoanele vaccinate aveau cu 20% mai puține șanse să dezvolte demență decât cele care nu au fost vaccinate.
"A fost o descoperire cu adevărat remarcabilă. Semnalul de protecție este atât de puternic, atât de clar și persistent", a declarat Geldsetzer.
Vaccinul împotriva zonei zoster reduce riscul de demență, arată un studiu recent - FOTO: Freepik
Un impact mai mare în rândul femeilor
Studiul a arătat, de asemenea, că protecția împotriva demenței a fost mult mai pronunțată în rândul femeilor decât al bărbaților. Aceasta ar putea fi explicată prin diferențele de sex în răspunsul imunitar sau în modul în care se dezvoltă demența. De asemenea, femeile au răspuns mai bine la vaccin, având o protecție mai mare împotriva infecției cu herpes zoster, care este mai frecventă în rândul lor.
Vezi și: Superbacterie rezistentă la antibiotice descoperită într-un spital. Medicii, îngrijorați
Către un studiu controlat randomizat: următorul pas în cercetare
Geldsetzer și echipa sa sunt acum în căutarea unui trial controlat randomizat, care ar putea furniza cele mai concludente dovezi ale cauzalității. Participanții ar fi aleși aleatoriu pentru a primi fie vaccinul viu atenuat, fie un placebo.
"Ar fi un studiu foarte simplu și pragmatic pentru că avem o intervenție unică pe care o știm a fi sigură", a spus Geldsetzer, care speră ca aceste descoperiri să atragă mai multe fonduri pentru acest tip de cercetare.
În plus, cercetătorii au reprodus rezultatele studiului din Țara Galilor folosind date din alte țări, cum ar fi Anglia, Australia, Noua Zeelandă și Canada, și au observat aceleași semnale de protecție puternică împotriva demenței.
Studiul a fost susținut de organizații precum The Phil & Penny Knight Initiative for Brain Resilience, National Institute on Aging și Chan Zuckerberg Biohub. Cercetătorii speră ca această linie de cercetare să conducă la noi tratamente și intervenții preventive pentru demență în viitor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.