Vaccinul împotriva VRS, disponibil în România. Prof. dr. Victoria Aramă: Avem vaccin împotriva VRS

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
vrs - FOTO: Freepik
vrs - FOTO: Freepik

Vaccinul împotriva VRS este disponibil și la noi în țară. 

În cadrul conferinței intitulate „Noul sezon epidemic: cinci amenințări pentru Sănătate. Cum reacționăm?”, organizate de DC NEWS Media Group, prof. dr. Victoria Aramă, medic primar în Boli Infecţioase la UMF „Carol Davila” Bucureşti și INBI Prof. Dr. Matei Balș, a subliniat importanța vaccinului împotriva virusului respirator sincițial (VRS) în contextul creșterii cazurilor de infecții respiratorii.

"Avem vaccin împotriva VRS. Știm foarte bine că ne-am lovit de problema co-infecțiilor în perioada post-pandemică, perioadă în care am avut pacienți infectați cu SARS-COV2, gripă, VRS. Avem din ce în ce mai multe infecții respiratorii pentru care avem vaccinuri eficiente, aceste infecții fiind dintre cele care produc forme severe, în special la vârstnici", a explicat Prof. dr. Victoria Aramă, Medic primar Boli Infecţioase, UMF ”Carol Davila” Bucureşti, INBI Prof. Dr. Matei Balș, în cadrul conferinței cu titlul ”Noul sezon epidemic: cinci amenințări pentru Sănătate. Cum reacționăm?”.

EMA a aprobat primul vaccin anti-VRS

Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a emis o recomandare favorabilă pentru autorizarea introducerii pe piață a vaccinului mRESVIA (mRNA-1345) destinat protejării adulților cu vârsta de 60 de ani și peste împotriva bolilor tractului respirator inferior cauzate de infecția cu virusul respirator sincițial (VRS).

VRS este un virus respirator extrem de contagios, recunoscut ca o cauză majoră a infecțiilor tractului respirator inferior și a pneumoniei. Deși de obicei provoacă simptome ușoare, asemănătoare răcelii, virusul poate avea consecințe grave pentru adulții în vârstă, care sunt mai vulnerabili.

În mod special, VRS afectează sugarii și copiii mici, dar și persoanele în vârstă sau cele cu un sistem imunitar compromis. Există două subtipuri principale de VRS, A și B, care pot coexista în populație și pot provoca forme variate de boală.

Simptomele asociate cu infecția cu VRS includ:

- Rinoree

- Tuse

- Febră

- Respirație șuierătoare

- Dificultăți de respirație

- Iritabilitate

- Scăderea apetitului

- Letargie

- Dureri în gât

Vaccinul mRESVIA, dezvoltat de Moderna Biotech, utilizează tehnologia ARNm, conținând o secvență care codifică o glicoproteină F de prefuzie stabilizată, esențială pentru infecția virusului. Această proteina este un țintă importantă pentru anticorpii neutralizanți și este conservată în ambele subtipuri de VRS, A și B, conform informațiilor furnizate de Medscape.

Decizia CHMP s-a bazat pe rezultatele unui studiu randomizat de fază 2/3, controlat cu placebo, care a demonstrat eficacitatea vaccinului în prevenirea bolilor tractului respirator inferior la persoanele în vârstă. Aceasta reprezintă prima aprobată pozitiv de CHMP pentru un vaccin cu ARNm destinat unui agent patogen diferit de SARS-CoV-2.

Comisia Europeană va lua o decizie finală privind autorizarea introducerii pe piață în țările din UE.

Modalități de transmitere și prevenire a VRS

VRS se transmite prin contact direct cu secrețiile respiratorii infectate sau prin picături dispersate în aer când o persoană infectată tușește sau strănută. De asemenea, virusul poate fi contractat prin atingerea suprafețelor contaminate și apoi atingerea nasului sau gurii.

Pentru a preveni infecția cu VRS, se recomandă:

Igiena mâinilor: spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun sau utilizarea unui dezinfectant pe bază de alcool.

Evitarea contactului cu persoanele bolnave.Curățarea și dezinfectarea suprafețelor și obiectelor frecvent atinse.

Vezi mai multe în VIDEO: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
NoMy - smt4.5.3
pixel