Vaccin, tuberculoză. Cercetători de la Universitatea din Pittsburgh și Institutul Național al Alergiei și Bolilor Infecțioase din SUA au descoperit că, administrat intravenos maimuțelor, vaccinul împotriva tuberculozei (TB) – printre cele mai utilizate din lume și vechi de circa 100 de ani - a fost mult mai eficient.
"Efectele sunt uimitoare. Atunci când am comparat plămânii animalelor cu vaccinul dat pe cale intravenoasă comparativ cu ruta standard, am văzut o reducere de 100.000 de ori a sarcinii bacteriene. Nouă din 10 animale nu au prezentat nicio inflamație în plămânii lor", a afirmat cercetătorul JoAnne Flynn, profesor de Microbiologie și Genetică moleculară la Centrul Pitt pentru Cercetări Vaccin.
Cercetătorii au testat mai multe modalități de administrare a vaccinului în diferite doze. La șase luni după ce au dat vaccinul maimuțelor, cercetătorii au expus maimuțele la TBC și au căutat semne de infecție pulmonară.
Potrivit medicinenet, toate animalele care au primit doza standard umană au avut inflamații pulmonare, iar cantitatea de bacterii TB din plămânii lor a fost doar puțin mai mică decât la animalele care nu au fost vaccinate. Cei care au primit vaccinul intravenos, nu aveau bacterii TBC în plămâni și doar o maimuță din acest grup a dezvoltat inflamația pulmonară. "Motivul pentru care calea intravenoasă este atât de eficientă este că vaccinul călătorește rapid prin fluxul sanguin până la plămâni, și amorsează celulele T înainte de a fi ucis", a explicat Flynn într-un comunicat de presă.
Însă, înainte de a oferi acest vaccin oamenilor, cercetătorii trebuie să demonstreze că este sigur și practic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.