Laboratoarele americane Moderna și Merck au anunțat marți rezultate preliminare pozitive pentru vaccinul lor pe bază de ARN mesager, în curs de dezvoltare, împotriva cancerului de piele, atunci când acesta este administrat în combinație cu un medicament anticancer, relatează AFP, citat de Agerpres.
În cadrul unui studiu efectuat pe aproximativ 150 de persoane cu melanom, administrarea vaccinului în același timp cu medicamentul împotriva cancerului Keytruda a redus riscul reapariției cancerului sau de deces cu 44%, comparativ cu persoanele tratate numai cu medicamentul anticancer.
”Pentru prima dată, am demonstrat potenţialul ARN mesager de a avea un impact în timpul unui studiu clinic randomizat asupra melanomului”, a declarat Stephane Bancel, directorul general al Moderna, într-un comunicat.
Moderna și Merck, cunoscute sub numele de MSD în afara Americii de Nord, plănuiesc să publice în curând rezultatele complete ale studiului, ale cărui rezultate nu au fost încă evaluate de alți oameni de ştiinţă în domeniu. De asemenea, cele două companii farmaceutice intenționează să lanseze în 2023 așa-numitele studii de fază 3, adică pe un număr mult mai mare de pacienți.
Tehnologia ARN mesager s-a dovedit a fi elementul cheie în lupta împotriva pandemiei de COVID-19. Moderna, alături de Pfizer-BioNTech, au fost primele companii farmaceutice care au oferit un vaccin împotriva COVID-19 folosind tehnologia ARN mesager.
Această tehnologie este considerată ca fiind promițătoare în lupta împotriva multor alte boli. Medicamentul împotriva cancerului Keytruda este deja autorizat în Statele Unite.
Vaccinul dezvoltat împotriva melanomului este ”personalizat”, ”proiectat și produs pe baza semnăturii mutaționale unice” identificate pe tumora pacientului, se arată în comunicat.
În cadrul studiului, pacienţii au fost supuși unei intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea tumorii înainte de a primi tratament - până la nouă doze de vaccin.
Aproximativ 325.000 de noi cazuri de melanom au fost diagnosticate în 2020 la nivel mondial, potrivit comunicatului.
Vezi și: Dieta antiîmbătrânire, care sunt cele trei componente. Pleșea: Dacă te opui inflamației rămâi tânăr
Cancerul de piele, melanomul, cifre la nivel mondial
Melanomul de piele este al 17-lea cel mai frecvent cancer la nivel mondial. Este al 13-lea cel mai frecvent cancer la bărbați și al 15-lea cel mai frecvent cancer la femei, conform datelor World Cancer Research Fund International.
La nivel mondial, pe primul loc al incidenței cazurilor de cancer de piele se află Australia (36,6 cazuri la 100.000 de locuitori), urmată de Noua Zeelandă (31,6 la 100.000 de locuitori) și Danemarca (29,7 la 100.000 de locuitori).
Pe sexe, la bărbați se mențin primele două poziții menționate, urmate de Olanda, în timp ce la femei, Danemarca se află pe primul loc, urmată de Australia și Noua Zeelandă.
În ceea ce privește mortalitatea din cauza cancerului de piele, la nivel mondial clasamentul este ocupat de Noua Zeelandă, Norvegia și Muntenegru.
Melanomul, mai puțin frecvent, dar mai periculos. Dr. Simionescu: Rata sa de supraviețuire este cea mai sumbră
”Lipsa unor centre integrate creează un pic de confuzie, creează foarte mult disconfort psihic”, susține prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate, în privința faptului că pacientul este pus pe drumuri, ”să umble din spital în spital, imagistica se face într-un loc, anatomia patologică, în alt loc, chimioterapia se face în alt loc, dacă este nevoie”.
Iar cu această afirmație, a fost atins un punct sensibil, potrivit prof. dr. Olga Simionescu, șefa Clinicii de Dermatologie de la Spitalul Clinic Colentina.
”Cât mi-am dorit, ați atins un punct foarte sensibil, și cât m-am străduit să pot să fac un centru integrat, din păcate nu mi-a reușit până în prezent.
Pacientul este încă purtat de la un medic la alt medic, noi lucrăm în echipă. (...) Cred că ar fi fost bine să avem totuși măcar un centru integrat, la nivel de țară. Cu toate acestea, știm foarte bine că pacientul este mai bine abordat într-un centru universitar față de o zonă care nu este arondată unui centru universitar, dar tot este supus plimbării.
Pe de altă parte, și nouă ne place să lucrăm cu aceleași patologist despre care știm că știe să facă imunohistochimia pe ganglion, cu chirurgul în care avem încredere să primim ganglion și nu țesut adipos. Adică ai nevoie de un medic expert, de pildă, pe limfoscintigrafie. Ecografia cutanată pentru metastazele ganglionare, astăzi, a căpătat un loc mult mai avansat în staging, comparativ cu anii trecuși și s-au dezvoltat experți în ultrasonografie.
Ar fi foarte bine și poate că o să apucăm până la urmă să facem și un centru integrat, dar acum nu avem așa ceva”, a declarat, în exclusivitate, pentru DC Medical, prof. dr. Olga Simionescu. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Chimioterapia, indicații despre alimentație. De ce să nu mănânci grăsimi. Medic: Riscuri apar
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.