Vaccinul HPV, „sigur și indispensabil”. Cancerul de col uterin trebuie eliminat

Dana Lascu |
Data publicării:
Vaccinul contra HPV
Vaccinul contra HPV

De Ziua Mondială a Cancerului 2019, dr. Elisabete Weiderpass, directorul Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului (IARC), instituție afiliată Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a subliniat că vaccinarea contra Virusului Papiloma Uman (HPV) este „sigură și indispensabilă pentru a elimina cancerul de col uterin”. Ea a denunțat „zvonurile” cu privire la o presupusă nocivitate a vaccinurilor.

Într-o declarație emisă astăzi, IARC aprobă pe deplin poziția Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind vaccinarea contra papilomavirusului uman (HPV) și confirmă că vaccinarea cu HPV este sigură, eficace și critică în lupta împotriva cancerului de col uterin.

Jumătate de milion de cazuri noi pe an

Aproximativ 570.000 de noi cazuri de cancer de col uterin au fost diagnosticate la nivel mondial în 2018, potrivit cifrelor IARC, iar 310.000 de femei mor anual din cauza acestei afecțiuni, în special în țări cu venituri reduse și medii.

„Acesta este al patrulea tip de cancer cel mai frecvent întâlnit la femei", se arată în documentul citat.
IARC estimează că, în cazul în care măsurile de prevenție nu sunt amplificate, această afecțiune ar putea provoca 460.000 de decese pe an până în 2040.

Inclusă în primul rang de măsuri de prevenție, vaccinarea împotriva HPV protejează, de fapt, contra unui grup de virusuri foarte frecvent întâlnite la oameni, transmise prin contact sexual. Două dintre acestea, mai exact tipurile 16 și 18, provoacă 70% dintre cazurile de cancer și de leziuni precanceroase de col uterin, conform OMS. De altfel, Orgnizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinarea fetelor cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani.

Vaccinul HPV e sigur și eficient

„Pentru a marca Ziua Mondială de Luptă contra Cancerului 2019, IARC își reafirmă angajamentul de a lupta împotriva afecțiunii și confirmă fără echivoc faptul că vaccinul contra HPV este eficient și sigur", a subliniat Elisabete Weiderpass.

Douăzeci de țări din întreaga lume recomandă ca, pe lângă fete, și băieții să fie vaccinați în vederea reducerii circulației virusurilor. În afara cancerului de col uterin, acestea din urmă pot provoca totodată cancer anal și cancere din sfera ORL, ca urmare a raporturilor sexuale buco-genitale.

„Zvonuri nefondate împiedică amplificarea vaccinării, crucială în prevenția cancerului de col uterin", susține dr. Elisabete Weiderpass, directorul Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului (IARC), instituție afiliată Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în documentul citat.

Pe lângă vaccinare, OMS pledează pentru o strategie globală de combatere a cancerului de col uterin. Aceasta prevede depistarea și tratamentul leziunilor precanceroase și diagnosticul și tratamentul cancerului invaziv de col uterin.

Acest tip de cancer „poate fi vindecat dacă este diagnosticat într-un stadiu incipient", arată OMS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel