Vaccinul COVID-19: Răspunsuri imunologice durabile și protecție împotriva infecțiilor

Monika Baciu |
Data publicării:
covid - FOTO: Freepik
covid - FOTO: Freepik

Acesta este efectul pe care vaccinul anti-COVID îl are asupra organismului. Efectele se vor resimți pe termen lung.

Vezi și: Studiu: Tratamentul împotriva cancerului ar putea afecta conexiunile din creier

Un studiu recent realizat pe un grup de 113 lucrători din domeniul sănătății din Catalonia, care au fost urmăriți timp de trei ani, arată că trei doze de vaccin mRNA împotriva COVID-19 induc răspunsuri durabile de anticorpi și celule B-memorie.

Studiul, condus de ISGlobal în colaborare cu Fundación Privada Daniel Bravo Andreu (FPDBA) și publicat în revista Cell Reports, demonstrează că expunerea anterioară la virus poate modela diferit sistemele imune, fără a compromite calitatea răspunsului anticorpilor.

Celulele B-Memorie, esențiale pentru răspunsurile imunologice pe termen lung

Celulele B-memorie joacă un rol esențial în menținerea unui răspuns imunitar pe termen lung: ele se proliferează rapid atunci când intră în contact cu un antigen și se diferențiază în celule care secretă anticorpi.

"Există o credință că anticorpii induși de vaccin pentru SARS-CoV-2 dispar rapid, dar dovezi recente sugerează că aceștia rămân destul de stabili în timp", spune Gemma Moncunill, coautoare senior a studiului, alături de colega sa de la ISGlobal, Carlota Dobaño.

Vezi și: Studiu: Doar 10 zile de inactivitate pot afecta sănătatea creierului

Răspunsuri durabile de Celule B

Studiul face parte din proiectul european END-VOC și a evaluat durabilitatea și calitatea răspunsurilor anticorpilor și celulelor B-memorie pentru SARS-CoV-2 la 113 persoane dintr-o cohortă de lucrători din domeniul sănătății (COVIDCatCentral), care au fost urmăriți pe parcursul a trei ani.

Cercetătorii au descoperit că persoanele – indiferent dacă au fost sau nu infectate cu SARS-CoV-2 înainte de prima doză de vaccin – au dezvoltat răspunsuri comparabile de anticorpi și celule B-memorie aproape un an și jumătate după finalizarea celor trei doze de vaccin mRNA.

"În timp, am observat o creștere progresivă a proporției de celule B-memorie care recunosc domeniul de legare a receptorilor (RBD) al proteinei Spike, ceea ce sugerează selecția continuă a acestora la expunerea la variantele evoluate ale virusului", explică Luis Molinos-Albert, autor principal al studiului.

Vaccinul COVID-19: Răspunsuri imunologice durabile și protecție împotriva infecțiilor - FOTO: Freepik@atlascompany

Receptorii B-cell și infecții breakthrough

Celulele B-reactive la RBD au fost asociate cu o incidență mai scăzută a infecțiilor de tip breakthrough la persoanele care nu fuseseră infectate înainte de vaccinare. În schimb, persoanele care au fost expuse la virus înainte de vaccinare au dezvoltat un subset atipic de celule B-memorie, care au rămas stabile în timp.

"Aceasta se datorează probabil mediului diferit generat de vaccinarea primară mRNA comparativ cu infecția virală. Totuși, nu știm încă dacă acest subset de celule B-memorie este dăunător sau benefic", spune Dobaño.

Vezi și: Sărurile care anihilează celulele tumorale. Nu au efecte secundare. Sunt ca niște bombe inteligente

Amprenta infecției anterioare asupra imunității

În ansamblu, concluziile studiului sugerează că ambele grupuri – cele infectate anterior sau nu – pot dezvolta răspunsuri eficiente de memorie, dar faptul că au fost infectate anterior lasă o amprentă distinctă asupra sistemului imunitar.

"Datele noastre subliniază durabilitatea răspunsurilor imunologice la SARS-CoV-2, dar sugerează și că vaccinurile actualizate pentru noile variante ar putea îmbunătăți și mai mult imunitatea, mai ales la cei care au fost infectați anterior",  conchide Moncunill.

Creșterea anticorpilor IgG4 și riscul de infecții breakthrough

Într-un studiu adițional publicat în Journal of Infection folosind aceeași cohortă, echipa de cercetători a găsit o creștere a unei anumite subclase de anticorpi specifici virusului, cunoscuți sub denumirea de IgG4, după administrarea celor trei doze de vaccin mRNA.

Persoanele vaccinate care au avut cele mai ridicate nivele de anticorpi IgG4 și IgG2 – care au o capacitate mai scăzută de a neutraliza virusul și de a activa alte funcții ale sistemului imunitar – au prezentat un risc mai mare de a dezvolta infecții de tip breakthrough.

Astfel, studiul a arătat că vaccinul COVID-19 oferă protecție pe termen lung, chiar și după mai bine de un an de la administrarea celor trei doze. Atât persoanele care nu au fost infectate cu virusul înainte de vaccin, cât și cei care au trecut prin infecție, au dezvoltat un răspuns imunitar eficient. De asemenea, acest răspuns poate fi îmbunătățit prin vaccinuri care vizează noile variante ale virusului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel