Incidența cazurilor de cancer de col uterin, dar și mortalitatea din cauza acestui tip de cancer, la nivelul Uniunii Europene, situează România pe primul loc.
În România, cancerul de col se află pe locul secund, după cel mamar, într-un clasament al incidenței cancerelor la femei.
Cu aceste cifre mai mult decât îngrijorătoare, dar mai ales cu existența unui vaccin care să prevină apariția cancerului de col uterin, dar și a altor cancere din zona ginecologică, este important să acordăm o mai mare atenție vaccinării împotriva Human Papilloma Virus, HPV, virusul responsabil de 99% dintre cancerele de col uterin.
”Studiile arată că vaccinarea poate duce la scăderea incidenței cancerului de col uterin cu până la 80%.
Recomandarea OMS este de a vaccina (n.r. împotriva HPV), începând de la vârsta de 11 ani, atât fete, cât și băieți”, a declarat dr. Marius Romilă, medic obstetrică-ginecologie, la Antena 3 CNN.
Medicul a precizat că ”este un drum lung pe care cineva îl face de la momentul în care se infectează până când ajunge la cancer și nici măcar nu e obligatoriu ca acest drum să fie făcut.
De cele mai multe ori, organismul respinge elimină virusul în primii doi ani de la contaminare.
Însă, pe anumite structuri, pe anumite persoane cu imunitate limitată, cu o anumită particularitate imunologică, prezența HPV-ului poate duce în timp la apariţia unor leziuni care devin precanceroase, ulterior mergând spre cancer”, a mai spus medicul.
Infectarea cu HPV, simptome
Potrivit medicului, HPV se prezintă în peste 100 de tulpini, iar dintre acestea doar câteva sunt implicate în apariția leziunilor precanceroase.
În ceea ce privește simptomatologia infectării cu HPV, medicul susține că aceste leziuni nu pot fi catalogate drept o semne ale infecție, dar că un test efectuat de medicul ginecolog este cel mai în măsură să evidențieze prezența virusului.
”De aceea, este extrem de importantă testarea Babeș-Papanicolau. Astfel, prezența HPV-ului poate fi pusă în evidență la marea majoritate a persoanelor prin prezența unor leziuni, condiloame sau papiloame, mici excrescențe situate la nivelul tegumentelor sau mucoaselor.
Prezența acestora te duce cu gândul la faptul că ai fost infectat. Pentru a identifica cu ce tulpină și ce risc ai de a dezvolta o formă de cancer ține de identificări suplimentare”, a mai spus medicul.
Mai mult, acesta afirmă că infecția cu HPV are impact atât asupra femeilor, cât și a bărbaților.
”La bărbați poate duce la apariția de cancer penian, dar la femei, nu numai la cancer de col uterin. Este implicat și în cancerul vaginal, cancerul vulvar, cancer anal, oro-faringian”, a precizat medicul.
Vaccinul HPV, recomandări
”Conform programului Ministerului Sănătății, în acest moment, de vaccinarea gratuită, beneficiază persoanele între 11 și 18 ani, fetițe, adică femei.
Între 11 și 14 ani vorbim de o schemă cu două doze de vaccin, iar după 14 ani se face schema cu trei doze în momentul zero, la două luni de la momentul zero și la șase luni de la momentul zero”, a mai spus medicul, reamintind de propunerea Ministerului Sănătății, cu privire la extinderea vârstei de vaccinare, la 27 de ani, atât la femei, cât și la bărbați.
În ceea ce privește vaccinarea femeilor ajunse la 40 de ani, medicul susține că există ”studii și discuții care arată chiar și la această vârstă se poate beneficia de vaccinarea HPV, însă rezultatul sau eficiența vaccinului nu este la fel de mare ca atunci când o faci în primele decade ale vieții.
Vaccinul HPV, eficiență și reacții adverse
De asemenea, medicul a transmis un mesaj de încurajare pentru părinții care doresc să își vaccineze copiii împotriva HPV.
”Vaccinul este considerat foarte sigur. Există țări care, prin aplicarea de prin 2006 a vaccinării în masă, au reușit să reducă incidența cancerului de col cu până la 80%.
Vaccinul este bune tolerat. Discutând și cu colegi, medici de familie, aceștia mi-au spus că nu au întâmpinat reacții adverse, poate cel mult reacții locale, roșeață, durere, inflamație la locul injectării.
În literatură mai sunt citate și alte reacții de tipul durere musculară, o stare de slăbiciune, dar care toate se remit în decursul a câteva zile, ca la orice vaccin”, a mai spus medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.