Vaccinul anti-mpox, aprobat de OMS

Monika Baciu |
Data publicării:
mpox
mpox

OMS a aprobat vaccinul anti-mpox pentru adolescenții cu vârste între 12-17 ani.

Vezi și: Pupatul moaștelor: de le pupăm și ce înseamnă dacă facem asta. Radu Leca: E un gest disperat. Acolo e speranța și tăria lor

Vezi și: Fosforilcolina, biomarkerul pentru evaluarea riscului cardiovascular. Anticorpul PC care protejează inima femeilor

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a aprobat vaccinul Jynneos, produs de Bavarian Nordic, pentru adolescenți cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani. Decizia vine ca răspuns la creșterea vulnerabilității acestui grup de vârstă în fața focarelor de mpox, o boală virală ce a ridicat îngrijorări la nivel global. Potrivit Reuters, OMS a precizat că vaccinul a primit statutul de precalificare pe 8 octombrie.

Adolescenții vulnerabili, la mpox

Mpox, cunoscut anterior ca variola maimuței, a fost declarat urgență de sănătate publică globală de două ori în ultimii doi ani, ultima dată în august 2024, după răspândirea unei noi tulpini din Republica Democrată Congo în țările învecinate. Adolescenții, alături de copiii și persoanele cu un sistem imunitar slăbit, sunt deosebit de expuși riscului de a contracta această infecție virală, care provoacă simptome similare gripei și leziuni cutanate, potrivit Arise.

Accesul la vaccin, extins în Africa

Decizia OMS de a autoriza utilizarea vaccinului la adolescenți vine după ce vaccinul Jynneos a fost aprobat pentru adulți în septembrie. Această măsură a facilitat accesul la vaccin în regiunile africane cele mai afectate, oferind protecție împotriva unei boli virale care a cunoscut o reemergență recentă.

Vezi și: Cine și când decide oprirea tratamentului unui pacient. Dr. Gabriel Oniscu: Din punct de vedere al unei morți cu demnitate, fără suferință

Vezi și: Superalimentul care reduce grăsimea abdominală și tensiunea arterială. Este plin de nutrienți

Studiu pentru vaccinarea copiilor

Bavarian Nordic plănuiește, de asemenea, să extindă utilizarea vaccinului printr-un studiu clinic care va evalua siguranța acestuia la copiii cu vârste între 2 și 12 ani. Studiul, parțial finanțat de Coaliția pentru Inovații în materie de Pregătire pentru Epidemii, este programat să înceapă în octombrie 2024.

Aprobare internațională

În timp ce Agenția Americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat vaccinul Jynneos pentru adulți, în cazul adolescenților acesta a fost autorizat doar în regim de urgență, în timpul epidemiei acute din 2022. În Europa, Uniunea Europeană a dat undă verde utilizării vaccinului pentru adolescenți încă din septembrie 2024.

Un alt vaccin împotriva mpox, LC16, produs de compania japoneză KM Biologics, este deja disponibil pentru administrare la copii, potrivit autorităților de reglementare din Japonia. Totuși, acest vaccin necesită un tip special de ac pentru administrare, limitând astfel utilizarea sa pe scară largă.

Variola maimuței (mpox, anterior cunoscută drept Monkeypox) este o infecție virală rară, cauzată de virusul mpox, care face parte din aceeași familie de viruși ca și variola umană. Aceasta este o boală zoonotică, ceea ce înseamnă că poate fi transmisă de la animale la oameni, dar și între oameni, potrivit OMS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel