Vaccinul anti-HPV, eficient pentru prevenirea a cinci tipuri de cancer. Dr. Matei Bâră: Sunt dependente de HPV

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
hpv - FOTO: Freepik@starmultikharisma
hpv - FOTO: Freepik@starmultikharisma

Acest tratament previne cinci tipuri de cancer. Este cel mai eficient.

Vezi și: Somnul de peste zi poate crește riscul de accident vascular cerebral cu aproape 25%. O oră de somn în timpul zilei, efecte negative

Virusul Papiloma Uman (HPV) reprezintă un factor determinant în dezvoltarea cancerului de col uterin și a cancerelor orofaringiene. Această legătură cauzală între infecția cu HPV și apariția acestor tipuri de cancer subliniază importanța prevenției și a măsurilor profilactice.

Una dintre cele mai eficiente metode de prevenție este vaccinarea împotriva HPV. Vaccinul reduce semnificativ riscul de infecție cu tulpinile oncogene ale virusului, contribuind la scăderea incidenței cancerului de col uterin. În statele vestice ale Europei, unde rata de vaccinare este mai mare, statisticile arată o incidență mult mai redusă a cancerului de col uterin, iar cazurile sunt depistate în stadii incipiente.

"Cancerul de col, precum și cele orofarigiene sunt dependente de HPV. Pot fi prevenite pentru că un vaccin este foarte eficient. Un HPV este, dacă vorbim de apariția cancerului de col uterin, infecția este cu 10-15 ani înainte" , a explicat dr. Matei Bâră, șef Departament Radioterapie la Centrul Oncologic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical.

Vezi și: Ce este, de fapt, uleiul din turte de măsline. Cât sănătos este. Se mai folosește în agricultură, industrie și bioenergie

Diferențele dintre Europa de Vest și Europa de Est

Comparând statisticile din Europa de Vest și Europa de Est, diferențele sunt alarmante. În contrast, în Europa de Est, inclusiv în România, lipsa unui program național bine pus la punct pentru vaccinare și screening conduce la diagnosticarea bolii în stadii avansate. Acest lucru necesită tratamente complexe, care aduc o serie de comorbidități și afectează semnificativ calitatea vieții pacientelor.

"Dacă comparăm statistica de cancer de col uterin din vestul și estul Europei, la ei, frecvența este mult mai redusă, stadiile sunt incipiente cu intervenții chirurgicale limitate la nivelul colului uterin, sau maxim o histerectomie care nu aduce o comorbiditate așa de mare față de ce alte tratamente avem de ales pe partea de boală avansată", a explicat dr. Matei Bâră, șef Departament Radioterapie la Centrul Oncologic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical.

Importanța screeningului și a educației medicale

Screeningul regulat și informarea populației cu privire la beneficiile vaccinării sunt cruciale în combaterea acestor tipuri de cancer. Deși vaccinul HPV este disponibil în România, rata de acceptare este încă scăzută, din cauza reticenței populației și a lipsei de informare.

Cancerul de col uterin și cancerele orofaringiene, deși amenințătoare, pot fi prevenite cu succes. Vaccinarea împotriva HPV, combinată cu programe de screening și educație, reprezintă cheia reducerii incidenței și a mortalității cauzate de aceste boli.

Vezi și: Depresia, boala influențată de probleme cotidiene. Dr. Eduard Petru Moțoescu: Pe primul loc ca incidență în patologia omului modern la nivel global

Ce este infecția cu HPV

HPV (virusul papiloma uman) este un grup de mai mult de 200 de virusuri înrudite, dintre care mai mult de 40 sunt transmise prin contactul intim cu pielea, inclusiv prin sex vaginal, anal și oral. Este cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală (ITS) la nivel mondial.

Deși multe infecții cu HPV sunt asimptomatice și dispar de la sine, anumite tipuri de HPV cu risc înalt pot duce la probleme de sănătate grave. Infecțiile persistente cu HPV cu risc înalt sunt o cauză majoră a mai multor tipuri de cancer, inclusiv cancerul cervical, anal, vulvar, vaginal și cancerul faringian, potrivit CDC.

Vaccin anti-HPV - FOTO: Freepik@Mishkat Uddin Rahat

HPV, mod de transmitere

HPV este transmis prin contact intim cu pielea, în timpul sexului vaginal, anal sau oral. Majoritatea persoanelor care devin infectate cu HPV nu vor avea simptome și vor elimina infecția de la sine. Totuși, când infecțiile cu HPV persistă, pot duce la teste Pap anormale, veruci genitale sau cancer, potrivit California Department of Public Health.

Vaccinarea este o metodă esențială de prevenire a cancerelor cauzate de HPV. Vaccinul împotriva HPV este recomandat pentru persoanele cu vârste cuprinse între 9 și 26 de ani, cu prima doză administrată de obicei la vârsta de 11 sau 12 ani. Pentru cei sub 15 ani sunt necesare două doze, iar pentru cei de 15 ani sau mai mari, trei doze. Copiii imunocompromiși au nevoie de trei doze, indiferent de vârstă. Adulții cu vârste între 27 și 45 de ani ar trebui să discute despre beneficiile vaccinării cu medicul lor.

Vaccinul protejează eficient împotriva cancerelor cauzate de HPV, în special a cancerului cervical, și reduce riscul pentru alte tipuri de cancer. Este recomandat să fie administrat înainte de debutul activității sexuale.

Programele de screening, cum ar fi testul Papanicolaou (testul Pap), pot detecta cancerul în stadii incipiente și celulele anormale care pot evolua în cancer. Screeningul permite tratamente timpurii, ceea ce duce la rezultate mai bune. Screeningul a redus atât numărul cazurilor, cât și numărul de decese cauzate de cancerul cervical.

HPV este un virus comun care poate provoca probleme de sănătate semnificative, inclusiv diverse tipuri de cancer. Măsurile preventive, cum ar fi vaccinarea și screeningul regulat, sunt esențiale pentru reducerea impactului bolilor legate de HPV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel