Grupul farmaceutic american Pfizer Inc. a anunţat marţi că vaccinul său anti-COVID-19, dezvoltat în parteneriat cu compania germană BioNTech, a dovedit o protecţie ridicată şi îndelungată într-un studiu clinic de fază 3 realizat pe adolescenţi cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani.
Schema de vaccinare cu două doze de vaccin Pfizer-BioNTech (30 de micrograme per doză) a prezentat o eficienţă de 100% împotriva COVID-19 măsurată într-un interval cuprins între cea de-a şaptea zi şi primele patru luni după administrarea celei de-a doua doze.
Profilul de siguranţă a fost în general similar cu cele furnizate de alte studii clinice ale vaccinului Pfizer-BioNTech, întrucât medicii nu au constatat motive de îngrijorare privind siguranţa serului în grupa de vârstă 12-15 ani în primele şase luni după administrarea celei de-a doua doze. Datele pe termen lung sprijină dorinţa celor două companii de a depune cereri oficiale privind autorizarea completă a vaccinului Pfizer-BioNTech pentru această grupă de vârstă în Statele Unite şi la nivel mondial.
Alianţa Pfizer-BioNTech va solicita autorizarea vaccinului său anti-COVID-19 cu doze de 30 de micrograme pentru persoanele de peste 12 ani. Acest vaccin a fost deja autorizat în luna mai de Agenţia pentru Alimente şi medicamente (FDA) din Statele Unite pentru utilizare de urgenţă la persoane din grupa de vârstă 12-15 ani şi a primit în luna august autorizaţia completă de utilizare la persoane de peste 16 ani, arată Agerpres.
Pfizer anunța pe 16 noiembrie că a cerut autorizarea de urgență în SUA a pastilei sale anti-COVID-19, numită Paxlovid, un tratament foarte așteptat pentru că poate fi administrat cu ușurință acasă în primele zile după apariția simptomelor, în caz de contaminare. La începutul lunii noiembrie, Pfizer, care produs deja împreună cu compania germană BioNTech unul dintre cele mai eficiente vaccinuri împotriva COVID-19, a dezvăluit că antiviralul său oral PF-07321332, care va fi comercializat sub numele de Paxlovid, a demonstrat o eficiență de 89% în prevenirea riscului de spitalizare sau de deces dacă este administrat în primele trei zile de la apariția simptomelor, conform rezultatelor intermediare ale studiilor clinice.
Dacă va fi autorizat sau aprobat, PAXLOVID ar fi primul antiviral oral de acest gen, un inhibitor de protează 3CL conceput special pentru a combate SARS-CoV-2, care ar putea fi prescris ca tratament la domiciliu pacienților cu risc ridicat la primul semn de infecție, ajutând potențial pacienții să evite borma severă de boală, cea care duce la spitalizare și, în prea multe cazuri, la deces.
„Cu peste 5 milioane de decese și nenumărate vieți afectate de această boală devastatoare la nivel global, există o nevoie urgentă de opțiuni de tratament care să salveze vieți. Eficacitatea copleșitoare obținută în studiul nostru clinic recent al PAXLOVID și potențialul său de a ajuta la salvarea de vieți și la menținerea persoanelor infectate în afara spitalului, dacă este autorizat, subliniază rolul critic pe care l-ar putea juca terapiile antivirale orale în lupta împotriva COVID-19”, a spus Albert Bourla, președinte și director executiv, Pfizer.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.