Vaccinarea COVID. Dr Cătălina Poiană: bolile endocrine nu reprezintă o contraindicație

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor București FOTO:Facebook Cătălina Poiană
Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor București FOTO:Facebook Cătălina Poiană

Medicul Cătălina Poiană, liderul Colegiului Medicilor din București, a declarat că pacienții cu boli endocrine se pot vaccina împotriva infecției COVID.

Doctorul Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din București, a explicat că ”nu este nicio boală endocrină care se constituie într-o contraindicație la vaccinul anti-COVID”.

Întreaga sa explicație din intervenția la TVR 1:

”Toate studiile efectuate până în prezent pentru validarea vaccinului COVID-19 nu au evidențiat reacții adverse la pacienții cu boli tiroidiene sau cu alte boli endocrine sau cu diabet zaharat. Practic, nu este cunoscută nicio boală endocrină indiferent de etiologie, inclusiv etiologia autoimună și - foarte mulți pacienți cu tiroidită cronică autoimună sunt interesați dacă se pot vaccina sau nu - , deci repet: nu este nicio boală endocrină care se constituie într-o contraindicație la vaccinul anti-COVID-19, cu precizarea că boala trebuie să fie stabilă și compensată. 

Așa cum de câte ori am fost întrebați pe parcursul acestei pandemii - dacă bolile endocrine reprezintă un risc pentru infecția cu noul coronavirus, de fiecare dată am răspuns că în ceea ce privește patologia endocrină și patologia tiroidiană - pentru că de ea se vorbește cel mai frecvent fiind cea mai frecventă patologie endocrină - , cea mai bună recomandare pe care o putem face pacienților noștri este ca ei să-și mențină o boală echilibrată din punct de vedere al funcției tiroidiene.

Deci, ca să sintetizăm: bolile endocrine, inclusiv cele cu etiologie autoimună, nu reprezintă o contraindicație pentru vaccinarea anti-COVID. Sunt poate niște măsuri de siguranță pe care trebuie să le luăm, nu neapărat la bolile tiroidiene autoimune, ci la bolile adrenale autoimune cum ar fi: insuficiența cortico-suprarenală și să spunem pacienților noștri că, dacă după vaccinarea COVID, apar reacții adverse - cele uzuale și citate după această vaccinare, dacă pot să apară, de exemplu, o febră sau o durere musculară, acestor pacienți li se recomandă să-și crească doza substitutivă glucocorticoidă pe care o aveau. Ca la orice infecție respiratorie, este o recomandare de rutină pe care noi o facem, de obicei, acestor pacienți”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel