Vaccin pentru artrita reumatoidă? Studiu

Adisa Codruț |
Data publicării:
Artrita
Artrita

Vaccinul cu o anumită proteină reduce inflamația articulațiilor și severitatea artritei reumatoide. Teste s-au făcut doar pe șoareci.

Artrita reumatoidă, o afecțiune autoimună care provoacă inflamații, adesea la nivelul articulațiilor, pentur care nu există remediu, ar putea fi controlată cu ajutorul unui vaccin. Cercetătorii au observat acțiunea unei anumite proteine în dezvoltarea artritei – proteina 14-3-3-zeta -  și speră să găsească un vaccin prin care să prevină aceatsă afecțiune.

Studiul lor a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences  și a pus accentul pe proteina amintită. Cercetătorii au sesizat că atunci când au eliminat proteina într-un model animal de RA, artrita a devenit mai severă.

Autoarea studiului, dr Ritu Chakravarti, consideră că această proteină acționează ca un antigen, ceea ce înseamnă că declanșează sistemul imunitar.

S-a analizat rolul acestei proteine la șobolani modificați genetic, care nu produc 14-3-3 zeta, și au indus artrită la ei. În comparație cu șobolanii care au produs încă 14-3-3 zeta, cei cărora le lipsea proteina au pierdut greutatea osoasă și corporală și au dezvoltat inflamații articulare severe. La șobolanii experimentali, au existat trei faze ale dezvoltării artritei: o perioadă fără simptome, o perioadă cu inflamație severă a articulațiilor și o perioadă în care inflamația a început să scadă.

Cercetătorii au descoperit că vaccinarea cu proteina zeta 14-3-3 a redus inflamația articulațiilor și severitatea artritei. A contribuit la păstrarea calității oaselor.

”Nu există nici un remediu pentru artrita reumatoidă. Și acesta este probabil unul dintre primele studii care arată că puteți preveni această boală”, susține autoarea studiului.

Următorul pas este testarea pe oameni care au artrită reumatoidă ca oamenii de știință să înțeleagă exact cum funcționează această proteină.

”Trebuie să-l înțelegem mai detaliat pentru că odată ce vom cunoaște mecanismul acțiunii sale, vom ști pentru ce alte boli putem folosi acest lucru. Putem preveni scleroza multiplă sau putem preveni alte boli musculo-scheletice?”, afirmă autoarea studiului, potrivit Medical News Today.

Studiul științific poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel