Oamenii de știință de la Washington University School of Medicine din St. Louis au dezvoltat un vaccin nazal care vizează virusul SARS-CoV-2, care poate fi administrat într-o singură doză și este eficient în prevenirea infecției la șoarecii susceptibili la noul coronavirus. Ei urmează să testeze vaccinul la primate și, ulterior, la oameni, pentru a vedea dacă este sigur și eficient în prevenirea infecției cu COVID-19.
Studiul este disponibil online (link direct studiu) în revista Cell.
Spre deosebire de alte vaccinuri COVID-19 în curs de dezvoltare, acesta este livrat prin nas, adesea locul inițial al infecției. În noul studiu, cercetătorii au descoperit că această cale de administrare nazală a creat un răspuns imun puternic la nivelul întregului corp, dar a fost deosebit de eficientă în nas și în tractul respirator, împiedicând infecția să se producă în corp.
„Am fost fericiți să vedem un răspuns imun puternic în celulele mucoasei interioare a nasului și a căilor respiratorii superioare - și o protecție profundă împotriva infecției cu acest virus”, a declarat autorul principal dr Michael S. Diamond, Profesor de Medicină și profesor de microbiologie moleculară și patologie și imunologie. „Acești șoareci erau bine protejați de boală. Și la unii dintre ei, am găsit dovezi de imunitate sterilizatoare, unde nu există niciun semn de infecție după ce șoarecele intră în contact cu virusul”.
Doar o doză dă imunitate
Pentru a dezvolta vaccinul, cercetătorii au introdus proteina spike a SARS CoV-2, pe care coronavirusul o folosește pentru a invada celulele, în interiorul altui tip de virus - un adenovirus - care provoacă răceala comună. Însă oamenii de știință au modificat adenovirusul, făcându-l incapabil să provoace boli. Adenovirusul inofensiv transportă proteina în nas, permițând organismului să-și creeze imunitate, practic un zid de apărare împotriva virusului SARS-CoV-2, fără să se îmbolnăvească. Într-o altă inovație dincolo de vaccinul nazal, noul vaccin încorporează două mutații în proteina spike care stabilizează virusul într-o formă specifică, tulpină care este cea mai favorabilă formării anticorpilor împotriva sa.
„Adenovirusurile stau la baza multor vaccinuri care se fac acum pentru COVID-19, dar și a altor boli infecțioase, precum Ebola și tuberculoza, și au date bune de siguranță și eficacitate, dar nu s-au făcut multe cercetări pe administrarea nazală a acestor vaccinuri", a spus co-autorul principal dr David T. Curiel, profesor de radiologie Oncologică. „Toate celelalte vaccinuri pe bază de adenovirusuri în curs de dezvoltare contra COVID-19 sunt livrate prin injecție în braț sau un mușchi al coapsei. Nasul este o cale nouă, deci rezultatele noastre sunt surprinzătoare și promițătoare. De asemenea, este important faptul că o singură doză pare să producă o rezistență atât de robustă. Vaccinurile care necesită două doze pentru o protecție completă sunt mai puțin eficiente, deoarece unele persoane, din diverse motive, nu fac întotdeauna și a doua doză”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.