Un studiu, publicat pe 1 martie din Proceedings of the National Academy of Sciences, susține că organismul ar putea fi reprogramat să combată infecțiile din tractul urinar. ”Deși mai multe vaccinuri împotriva infecției urinare au fost cercetate în cadrul studiilor clinice, până acum au avut un succes limitat. (...) Studiul nostru descrie potențialul unui vaccin extrem de eficient al vezicii urinare, care nu numai că poate eradica bacteriile reziduale ale vezicii urinare, ci și previne infecțiile viitoare”, a declarat Soman Abraham, profesor de Patologie, Imunologie și Genetică moleculară și Microbiologie la Școala de Medicină a Universității Duke, SUA.
Cercetătorii au reprogramat, în testele pe șoareci, răspunsul imun. Ei au observat că atunci când vezicile șoarecilor se infectează cu bacterii E. coli, sistemul imunitar trimite celule reparatoare pentru a vindeca țesutul deteriorat, lansând în același timp foarte puține celule războinice pentru a lupta împotriva atacatorului.
”Noua strategie de vaccinare încearcă să ”învețe” vezica urinară să lupte mai eficient împotriva bacteriilor atacante. Prin administrarea vaccinului direct în vezica urinară în care se află bacteriile reziduale, antigenul vaccinului extrem de eficient, în combinație cu un adjuvant cunoscut pentru a stimula recrutarea celulelor de curățare a bacteriilor, a funcționat mai bine decât vaccinarea intramusculară tradițională, potrivit unui comunicat al universității amintite.
Studiul științific, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.