În farmaciile din România se găsește un vaccin de ultimă generație împotriva varicelei. Constituie un vaccin cu virus viu atenuat, derivat din tulpina Oka a VZV. Se numește VARIVAXä și este indicat pentru imunizarea activă a persoanelor cu vârsta ≥ 12 luni, dar și a persoanelor susceptibile care au fost expuse la varicelă, dacă este utilizat în interval de 3 zile de la expunere (și posibil, până la 5 zile de la expunere).
Studiile citate de companie arată că o doză de vaccin asigură o reducere de 51% - 71% a incidenței bolii, în timp ce administrarea a două doze asigură o reducere de 85%-98%. Mai mult decât atât, reducerea ratelor de spitalizare legate de varicelă, după introducerea vaccinului împotriva varicelei în cadrul programelor de vaccinare a fost de 23%–93%, pe o perioadă de 4-14 ani. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă o acoperire de 80% a ratei de vaccinare împotriva varicelei, printre motive fiind acela că, pe termen lung, o acoperire vaccinală mai mică poate transmite infecția cu varicelă și în rândul persoanelor în vârstă, ceea ce poate avea ca rezultat creșterea morbidității și a mortalității.
VARIVAXä, produs de compania MSD, se administrează printr-o injecție intramusculară sau subcutanată. Locurile preferate de injectare sunt în zona antero-laterală a coapsei la copiii cu vârste mai mici şi în zona muşchiului deltoid la copiii cu vârste mai mari, adolescenţi şi adulţi. VARIVAXä nu trebuie injectat intravascular.
Varicela este întâlnită la copii mai des decât la adulți, și, de regulă, copiii sunt predispuși la forme mai ușoare decât adulții, care pot suferi complicații și manifestări precum febră mare, durere de cap și stare generală de rău. Simptomele durează între 7 și 10 zile și se manifestă prin: mâncărime, febră, durere de cap, dureri musculare, temperatură, senzație de oboseală, lipsa poftei de mâncare. Majoritatea copiilor își revin, fără efecte negative de durată, prin odihnă. În unele cazuri însă, varicela poate cauza probleme serioase ca: infecții ale pielii, meningită, deshidratare, pneumonie, encefalită. Varicela se transmite în special pe cale respiratorie, în mod specific prin tuse și strănut de la o persoană bolnavă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.