Un vaccin antigripal îmbunătățit ar putea fi dezvoltat în curând. O echipă de cercetători de la Massachusetts General Hospital, Primul spital afiliat al Universității Sun Yat-Sen și Universitatea Fudan a descoperit că adăugarea unui anumit adjuvant la un vaccin i-a crescut capacitatea de a combate tulpini multiple de gripă.
În lucrarea lor publicată în revista Science, grupul descrie utilizarea componentelor lipidice ale unui agent tensioactiv pulmonar pentru a încapsula adjuvantul pentru a permite macrofagelor alveolare rezidente la plămâni să-l recunoască. Susanne Herold și Leif-Erik Sander cu Universitățile din Giessen și Marburg Lung Center și, respectiv, la Institutul de Sănătate din Berlin, au publicat o lucrare de perspectivă care descrie munca echipei în aceeași ediție a jurnalului.
În strategia actuală de creare a vaccinurilor împotriva gripei, oficialii din Sănătate din mai multe țări studiază modelele de focar ale diferitelor tulpini și apoi creează vaccinuri împotriva celor care par cel mai probabil să se transforme într-un focar într-o anumită țară. Procesul se repetă pe un ciclu sezonier, cu noi vaccinuri create în fiecare an.
Ceea ce ar fi mai bine, desigur, ar fi un singur vaccin pentru a preveni apariția tuturor tulpinilor care ar putea reprezenta o amenințare. Un astfel de vaccin nu este încă disponibil, dar oamenii de știință lucrează din greu pentru a dezvolta unul.
Activarea sistemului imunitar
În acest nou efort, cercetătorii au mers cu un pas mai aproape printr-o nouă abordare a utilizării unui virus inactivat, pentru a păcăli sistemul imunitar în activarea unui răspuns imun mai puternic decât ar fi în mod normal atunci când este depistată orice tulpină de gripă. Până acum a funcționat așa cum a fost planificat la șoareci și dihori.
Noua abordare a implicat combinarea unui virus inactivat cu monofosfat de guanozină ciclică 2' , 3'-monofosfat adenozinic (cGAMP) - un activator de răspuns imun cunoscut. Dar pentru a împiedica organismul să reacționeze prea mult, cercetătorii l-au acoperit cu o lipidă de la un agent tensioactiv pulmonar. Cele două componente au fost apoi amestecate într-un spray nazal.
Folosind această abordare, cercetătorii au descoperit că nanoparticulele PS-GAMP au fost trase în macrofagele alveolare, care apoi le-au transferat la un stimulator de senzor imun înnăscut al genelor interferon, activându-le. Aceasta a permis sistemului imunitar să se apere mai bine împotriva tuturor celor cinci tulpini de gripă testate.
Sursa, aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.