Vaccin antigripal: de ce ar trebui să te imunizezi dacă ai trecut de 50 de ani

Angela Sabău |
Data publicării:
Vaccinare
Vaccinare

Vaccinul antigripal este singura formă de protecție împotriva gripei. Persoanele aflate sub risc ar trebui în mod aparte să se vaccineze. Vârstnicii sunt printre cei cu risc, din cauza imunității care scade odată cu înaintarea în vârstă.

Vaccinul antigripal este recomandat în special grupelor aflate la risc, iar vârstnicii fac parte din această categorie. Însă nu doar cei foarte în vârstă, ci majoritatea pereoanelor trecute de 50 de ani ar trebu să ia în considerare vaccinarea pentru gripă, pentru a evita complicațiile pe care le poate da.

Deși mulți adulți în vârstă nu consideră necesară vaccinarea, aceasta este singura formă de prevenire a gripei.

„Beneficiile vaccinăriianti gripale sunt copleșitoare”, spune imunologul și epidemiologul Aaron Glatt, președinte al departamentului de medicină al Spitalului Comunităților South Nassau. „S-ar putea sa te ajute să fii mai putin contagios și mai putin bolnav, dacă nu împiedică gripa cu totul.

Specialiștii americani susțin că vaccinarea antigripală poate salva vieți.

Cele mai multe decese cauzate de gripă, la vârstnici

Contractarea gripei poate fi periculoasă pe măsură ce îmbătrânești. Conform Centrului de Control al Bolilor din SUA (CDC), persoanele în vârstă de 65 de ani și mai mari reprezintă aproximativ 70 până la 90 la sută din decese legate de gripă sezonieră și între 50 și 70 la sută din spitalizări legate de gripă. Motivul: sistemul imunitar slăbește odată cu înaintarea în vârstă, scăzând capacitatea de a lupta împotriva virușilor și de recuperare după boală.

În plus, persoanele în vârstă pot suferi de afecțiuni precum diabetul, BPOC sau boli cronice, care le scad imunitatea și le pun un risc crescut pentru gripă, potrivit unui raport din septembrie 2018 al Fundației Naționale pentru Boli Infecțioase.

Vaccinarea este cea mai bună modalitate de a preveni gripa, dar există și alte măsuri pe care le puteți face inclusiv: repausul corespunzător, spălarea frecventă a mâinilor evitarea atingerii ochilor, nasului și gurii, evitarea contactului strâns cu persoanele bolnave și încurajarea celor dragi să se vaccineze, potrivit prevention.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel