Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, crede că va exista un vaccin împotriva COVID-19 în ciuda declarațiilor făcute de experți străini.
”Eu sunt un pic mai optimist și sper că vom avea un vaccin. Va fi dificil să avem unul pentru că nu avem o formă stabilă a acestui virus, adică virusul se schimbă. E un virus care prin strategia lui de multiplicare își schimbă aspectul său exterior, ca să spunem așa. Și atunci, anticorpii care ar fi generați în urma unei vaccinări nu ar mai fi la fel de eficienți”, a subliniat specialistul la Antena 3.
Acesta a arătat că și în cazul gripei se petrece același lucru. Motivele care stau la baza vaccinării antigripale sunt modificările pe care le are virusul gripal, prin urmare formula vaccinului se schimbă de la an la an, dar și faptul că imunitatea pe care o produce vaccinarea nu este de lungă durată.
”Dacă se obține un vaccin și se reușește vaccinarea unei mari părți din populație ca să se oprească transmiterea bolii, oricum vom avea un anumit nivel de imunitate care, chiar dacă nu va fi perfect, va produce o scădere a formelor grave, și probabil și a transmisibilității. Și într-un scenariu poate mai pesimist o să ajungem în situația în care să ne vaccinăm periodic împotriva acestei infecții, oarecum similar cu ceea ce se întâmplă la gripă. Sper să se poată face acest lucru”, adaugă expertul. A mai amintit și că infecția cu HIV este o pandemie. Nici pentru această boală nu s-a creat un vaccin, la fel și în cazul hepatitei C.
Profesorul Rafila și-a exprimat speranța ca la anul, pe vremea aceasta, cercetătorii să dețină răspunsuri foarte concrete. ”Sper ca populația să devină imună prin vaccinare, nu prin îmbolnăvire. Și atunci noi trebuie să încetinim transmiterea. De fapt, acesta este singurul lucru pe care trebuie să-l facem, să încetinim transmiterea și să evităm apariția focarelor care trebuie rapid identificate și închise ca să nu se producă dezastre”, a încheiat acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.