Uzura dentară, cauze și tratament. Medic: Ar trebui să controlăm timpul în care ingerăm băuturi carbogazoase

Monika Baciu |
Data publicării:
uzura dentara - FOTO: Freepik@wavebreakmedia_micro
uzura dentara - FOTO: Freepik@wavebreakmedia_micro

Uzura dentară este un termen general care poate fi folosit pentru a descrie pierderea suprafeței țesuturilor dure dentare din alte cauze decât cariile dentare, traumele sau ca urmare a tulburărilor de dezvoltare.

Uzura dentară este un proces fiziologic normal care este ireversibil macroscopic. Din cauza ritmului relativ lent și a lipsei simptomelor cu care se dezvoltă această afecțiune, pacienții nu sunt adesea conștienți de prezența uzurii dentare. În consecință, ei se prezintă adesea pentru tratament într-un stadiu avansat, plângându-se de o afectare a esteticii și/sau a funcției dentare, notează Orange Health Group.

Uzura dentară, cauze

Uzura dentară poate să apară din mai multe cauze. Inclusiv alimentația contribuie la apariția uzurii dentare. Dr. Mihaela Chivu- medic dentist stomatologie generală, a explicat care sunt cauzele uzurii dentare și cum pot fi prevenite.

”Uzura apare fie datorită contactului mecanic, dinte de dinte, așa numitul bruxism,  fie prin uzură chimică, fie din interiorul corpului. Acest lucru vine de la refluxul gastro-esofagian sau hernie. Mai este și perioada sarcinii când se vomită foarte mult. Mai este uzura cauzată de alimente sau de băuturi carbogazoase, băuturi energizante sau lămâie.

Pacienții care suferă de uzură au dantura deteriorată, adică smalțul este subțiat și atunci trebuie refăcut. Tehnicile sunt fie prin reconstrucție clasică, adică fațete sau coroane, fie printr-o procedură minim invazivă de reconstrucție. Acestă tehnică permite refacerea danturii uzate fără freză, anestezie și implicit fără durere.  Dăm o nouă viață danturii dar fără să o șlefuim

Pe termen lung noi reface acestă dantură dar pacientul va continua să își scrâncească dinții sau să mănânce aceste alimente. Sunt importante controalele periodice și controlul alimentației”, a precizat medicul stomatolog la Digi24.

Vezi și: Dușul rece: de ce e bine să-l faci 5 minute, de 2 ori pe săptămână. Ce beneficii are dușul cu apă rece, dincolo de economia la facturi

Uzura dentară, prevenție

Uzura dentară poate fi prevenită prin controale regulate la medicul stomatolog. Controalele au rolul de a depista din timp aceste afecțiuni dentare.

”Uzura dentară se poate preveni și este foarte important să o depistăm în faza inițială. Ar trebui să controlăm de obicei, adică frecvența și timpul în care ingerăm băuturi carbogazoase, să controlăm igiena care trebuie să fie una blândă fărăr periaj agresiv sau paste abrazive. Putem remineraliza dinții și este foarte importantă și regula de 30 de minute adică după ce am consumat un aliment acid sau dacă avem un PH acid în corp este bine să așteptăm 30 de minute până să ne spălăm pe dinți”, a mai precizat medicul.

Vezi și: Piatra la rinichi, litiaza renală: cauze, simptome. Metoda care distruge piatra în fragmente ca de nisip. Geavlete: Lumea trebuie să știe. Sunt impresionat! România, plină de această boală

Uzura dentară, complicații

Consecințele uzurii dinților includ:

- pierderea dimensiunii verticale a ocluziei, care poate duce la compensarea dento-alveolară sau la creșterea spațiului inter-ocluzal

- scăderea calității vieții legate de sănătatea orală

- probleme estetice, cum ar fi poziția liniei de zâmbet, planul ocluzal orizontal și poziția muchiei incisive

- pierderea orientării anterioare și a protecției canine, care poate crește stresul orizontal asupra dinților posteriori.

Spălatul pe dinţi de două ori pe zi timp de aproximativ 2 minute cu pastă de dinţi cu fluor este cel mai bun lucru pe care îl poţi face pentru a-ţi menţine dinții şi gura sănătoasă.

Acest lucru se datorează faptului că periajul îndepărtează placa bacteriană. Dacă placa bacteriană nu este îndepărtată, aceasta continuă să se acumuleze și ar putea duce la o serie de boli orale, cum ar fi cariile dentare și bolile gingivale.

În timp, acest lucru poate duce la pierderea dinților.

Vezi și: Fructul care scade tensiunea arterială. Ce alte beneficii are asupra inimii

Curățarea interdentară

Puteți curăța între dinți cu o perie "interdentală" sau ață dentară.

Curăţarea între dinţi îndepărtează placa bacteriană şi bucăţile de mâncare dintre dinţi şi de sub gingie - zone în care o periuţă de dinţi nu poate ajunge, notează Dental Health.

Potrivit specialiștilor trebuie spălați și ultimii dinți. De asemenea, este foarte important să curățați în jurul marginilor oricăror coroane, punți sau implanturi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel