România ocupă locul doi în topul țărilor din Europa care utilizează irațional antibiotice. În acest context, Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România trage un semnal de alarmă privind acest fenomen prin organizarea Campaniei Naționale Antibioticum.
În săptămâna 4-8 noiembrie, atât în mediul online, cât și în centrele universitare în care activează cele 8 Asociații Locale membre FASFR se vor desfășura activități de informare a publicului larg care să răspundă populației la întrebări legate de utilizarea antibioticelor, dar și despre antibiogramă sau rezistența la antibiotic și cum o pot combate, se arată într-un comunicat de presă al organizatorilor.
Săptămâna Antibioticum va fi marcată în mediul online prin publicarea materialelor informative referitoare la antibiotice și la istoria fenomenului de rezistență bacteriană la antibiotice pe pagina de Facebook a Federației, dar și prin diseminarea unui chestionar menit să susțină alcătuirea unei statistici privind situația actuală a utilizării de antibiotice în România. Materialele sunt destinate atât publicului larg, cât și personalului specializat din domeniul sănătății.
Chestionarul poate fi accesat aici, iar cititorii sunt încurajați să îl completeze.
Activitățile desfășurate în centrele membre vizează amplasarea standurilor informative în zone intens circulate și abordarea publicului larg, antrenarea acestuia în discuții privind utilizarea antibioticelor doar în situațiile când au efect terapeutic și sunt prescrise de medic, respectarea riguroasă a indicațiilor primite și diminuarea rezistenței la antibiotice. Alte activități vizează vizite în școli și licee pentru a informa segmentul cel mai tânăr al populației țintă, dar și conferințe sau paneluri de discuții destinate fie studenților din domeniul sănătății și specialiștilor, fie publicului larg.
Activități vor avea loc în mai multe centre precum București, Cluj Napoca, Craiova, Iași, Oradea, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara.
„Pentru a lupta împotriva fenomenului de rezistență a bacteriilor la antibiotice, folosiți aceste medicamente doar la recomandarea și conform îndrumării medicului, nu întrerupeți tratamentul înainte de termen, nu folosiți antibiotice neutilizate rămase de la un alt tratament, nu împrumutați antibiotice altor persoane și nu solicitați farmacistului antibiotice fără rețetă! Respectarea riguroasă a normelor de igienă, vaccinarea și prepararea optimă a mâncării joacă de asemenea un rol important”, se mai arată într-un comunicat de presă al organizatorilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.