Urticaria provoacă mâncărimea pielii. Atunci când beșicile persist mai mult de șase săptămâni și recidivează, aceasta devine cronică. Adesea, cauza urticariei cronice nu este clară.
Urticaria cronică poate fi foarte inconfortabilă și poate interfera cu somnul și activitățile de zi cu zi. Pentru mulți oameni, medicamentele anti-mâncărime (antihistaminice) oferă ajutor.
Urticaria, simptome
Simptomele urticariei cronice includ:
- Beșici care pot apărea oriunde pe corp
- Beșici care ar putea fi de culoare roșie, violet sau de culoare a pielii, în funcție de culoarea pielii
- Beșici care variază în dimensiune, schimbă forma, și apar și se estompeze în mod repetat
- Mâncărime (prurit), care poate fi intensă
- Umflătură dureroasă (angioedem) în jurul ochilor, obrajilor sau buzelor
- Erupții declanșate de căldură, exerciții fizice sau stres
- Simptome care persistă mai mult de șase săptămâni și se repetă des și oricând, uneori timp de luni sau ani. Consultați furnizorul de servicii medicale dacă aveți urticarie severă sau urticarie care durează mai mult de câteva zile, notează Mayo Clinic.
Urticaria, cauze
Beșicile care vin cu urticaria sunt cauzate de eliberarea de substanțe chimice ale sistemului imunitar, cum ar fi histamina, în fluxul sanguin.
Reacția cutanată poate fi declanșată de:
- Căldură sau frig
- Lumina soarelui
- Vibrații, cum ar fi cele cauzate de jogging sau de utilizarea mașinilor de tuns iarba sau a altor unelte din domeniul construcțiilor și nu numai.
- Presiunea asupra pielii, ca de la o talie strânsă
- Afecțiuni medicale, cum ar fi boli tiroidiene, infecții, alergii și cancer
Urticaria, complicaţii
Urticaria cronică nu te pune la risc brusc de o reacție alergică gravă (anafilaxie). Dacă aveți urticarie ca parte a unei reacții alergice severe, solicitați asistență de urgență. Simptomele de anafilaxie includ amețeli, probleme de respirație, și umflarea limbii, buzelor, gurii sau gâtului.
Urticaria, prevenție
Pentru a reduce probabilitatea de a experimenta urticarie sau angioedem, luați următoarele măsuri de precauție:
Evitați declanșatorii cunoscuți. Dacă știți ce v-a declanșat beșicile, încercați să evitați această substanță.
Spălați-vă și schimbați-vă hainele. Dacă polenul sau contactul cu animalele ți-au declanșat beșicile, fă o baie sau un duș și schimbă-ți hainele dacă ești expus la polen sau la animale.
Urticaria, diagnostic
Pentru a diagnostica urticaria cronică, medicul îți va examina pielea. S-ar putea să vi se ceară să țineți un jurnal pentru a urmări:
- Activitățile dvs.
- Orice medicamente, remedii pe bază de plante sau suplimente luați
- Ce mănânci și ce bei
- Unde apar beșicile și în cât timp se estompează, dacă lasă în urmă o vânătaie sau un alt semn
- Dacă beșicile vin cu umflături dureroase
De asemenea, este posibil să aveți nevoie de teste de sânge pentru a determina cauza simptomelor. Un diagnostic precis vă va ghida opțiunile de tratament. Dacă este necesar pentru a clarifica diagnosticul, medicul dumneavoastră ar putea lua o probă de piele (biopsie) pentru a o examina la microscop.
Vezi și: TILT, testul pentru determinarea tensiunii. Ce înseamnă dacă amețești când te ridici
Urticaria, tratament
Tratamentul pentru urticaria cronică începe adesea cu medicamente anti-mâncărime fără prescripție (antihistaminice). Dacă acestea nu vă ajută, furnizorul de servicii medicale vă poate sugera să încercați unul sau mai multe dintre aceste tratamente:
Medicamente anti-mâncărime prescrise. Tratamentul obișnuit pentru urticarie cronică este pe bază de pastile antihistaminice prescrise care nu provoacă somnolență. Aceste medicamente uşurează mâncărimile, umflăturile şi alte simptome de alergie. Utilizarea zilnică a acestor medicamente ajută la blocarea eliberării de histamină care produce simptome.
Urticaria, modificarea stilului de viață
Urticaria cronică poate se poate întinde pe o perioadă lungă de timp. Aceasta poate interfera cu somnul, munca și alte activități. Următoarele sfaturi de auto-îngrijire vă pot ajuta să vă gestionați starea:
Evitați declanșatorii. Acestea pot include alimente, medicamente, polen, animale, latex și înţepături de insecte.
Aplicați comprese reci. Calmați pielea acoperind zona cu un prosop rece sau frecând un cub de gheață peste el timp de câteva minute.
Faceți un duș sau o baie confortabilă și răcoroasă. Unii oameni ar putea ameliora mâncărimea pe termen scurt, făcând un duș sau o baie rece.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.