Medicul Bob Djavan, faimos urolog din Europa, avertizează că după ce se va încheia pandemia COVID lumea medicală se va confrunta cu un val de cazuri de cancer.
”Am văzut o creștere a cazurilor de cancer în stadii mai avansate, pentru că până la urmă această pandemie durează de mai bine de doi ani. Și dacă pacienții nu vin la controale, vei depista recidive târzii și nu vei depista recidiva unei tumori aflate în stadiu incipient. Pacienții încă mai cred că dacă se duc la spital se expun riscului de a lua COVID, dar, astăzi, spitalele de azi sunt bine protejate, să spun, astfel încât este mai sigur să fii în spital decât în afara lui.
Așa că mesajul meu este foarte clar: du-te la doctorul tău, du-te la controale. Ceea ce pandemia a făcut a fost să facă o mulțime de victime colaterale atunci când vine vorba de accesul la tratament și de diagnosticare. Asta este multi-facturală: am fost nevoiți să amânăm operații, pacienții nu au venit pentru a primi un diagnostic pentru că au simțit că dacă se duc la spital vor lua COVID. (...) Lucrul cel mai important este răul colateral pe care l-am văzut la pacienții oncologici, se va întinde pe o perioadă mai mare de timp decât durata pandemiei în sine. Și va trebui să plătim "facturile" acestor probleme provocate de pandemie pe mai mulți ani de-acum înainte", a afirmat medicul urolog Bob Djavan, potrivit Antena 3.
Modalitățile misterioase în care cancerul se răspândește prin corp, un proces cunoscut sub numele de metastază, este ceea ce îl poate face un inamic atât de dificil de ținut la distanță. Cercetătorii de la Universitatea Princeton care lucrează în acest domeniu au mers pe fir și au făcut cercetări mai bine de 15 ani, concentrându-se pe o singură genă centrală pentru capacitatea majorității cancerelor majore de a metastaza. Ei au descoperit acum ceea ce ei descriu ca un „glonț de argint” sub forma unui compus care poate dezactiva această genă la șoareci și la țesutul uman, cu studii clinice posibil nu prea departe.
Cancerul metastatic este un obiectiv cheie pentru cercetători și cu un motiv întemeiat, deoarece este de fapt cauza principală a decesului din cauza bolii. În timp ce chirurgia sau chimioterapia ar putea fi eficiente în eliminarea unei tumori inițiale, celulele care s-au desprins pot discret să își facă drum în tot corpul și să dea naștere la noi tumori, în doar câteva luni sau chiar ani mai târziu.
„Cancerul de sân metastatic provoacă peste 40.000 de decese în fiecare an în SUA, iar pacienții nu răspund bine la tratamentele standard, cum ar fi chimioterapiile, terapiile țintite și imunoterapiile”, spune Minhong Shen, membru al echipei Princeton din spatele noii descoperiri. „Lucrările noastre au identificat o serie de compuși chimici care ar putea îmbunătăți semnificativ ratele de răspuns la chimioterapie și imunoterapie în modelele de șoareci cu cancer de sân metastatic. Acești compuși au un potențial terapeutic mare.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.