Cancer hepatic, simptome, cauze și tratament. Cifrele sumbre în urma COVID, până în 2040: Urmează un val de cancere hepatice

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Cancer hepatic - Foto: Freepick @eddows-animator
Cancer hepatic - Foto: Freepick @eddows-animator

Un nou studiu arată cifre îngrijorătoare despre cancerul hepatic. Care sunt simptomele cancerului de ficat, care sunt cauzele și cum se tratează.

Cancerul hepatic este un cancer care apare în ficat. Ficatul este cel mai mare organ intern al organismului. Acesta îndeplinește mai multe funcții critice pentru a ajuta organismul să elimine deșeurile, să absoarbă substanțele nutritive și să vindece rănile.

Ficatul este situat în zona superioară dreaptă a abdomenului, chiar sub coaste. Este responsabil pentru producerea bilei, care este o substanță care vă ajută să digerați grăsimile, vitaminele și alte substanțe nutritive.

Acest organ vital stochează, de asemenea, substanțe nutritive, cum ar fi glucoza, astfel încât să rămâneți hrănit în momentele în care nu mâncați. De asemenea, descompune medicamentele și toxinele.

Atunci când cancerul se dezvoltă în ficat, acesta distruge celulele hepatice și interferează cu capacitatea ficatului de a funcționa conform așteptărilor.

Cancerul hepatic este în general clasificat ca fiind primar sau secundar. Cancerul hepatic primar începe în celulele ficatului. Cancerul hepatic secundar se dezvoltă atunci când celulele canceroase din alt organ se răspândesc în ficat sau se metastazează, potrivit Healthline.

Spre deosebire de alte celule din corpul dumneavoastră, celulele canceroase se pot desprinde de la locul primar sau de unde a început cancerul.

Celulele se pot deplasa în alte zone ale corpului dumneavoastră prin fluxul sanguin sau prin sistemul limfatic. Atunci când ajung în alte organe sau țesuturi, pot începe să se dezvolte acolo.

Salata antivirală. Cele 9 ingrediente care te feresc de răceală și întăresc imunitatea. Cu ce trebuie să înlocuiești lămâia

Numărul cancerelor hepatice ar urma să crească cu 55% până în 2040

 

Un nou studiu realizat de oamenii de ştiinţă ai Agenţiei Internaţionale pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) arată că numărul persoanelor care dezvoltă sau mor din cauza unui cancer hepatic la nivel mondial va creşte cu peste 55% până în 2040, dacă nu se vor depune mai multe eforturi pentru a lupta împotriva acestei boli adesea prevenibile.

Aproximativ 905.700 de persoane au fost diagnosticate cu cancer hepatic şi 830.200 au murit din cauza acestei boli la nivel mondial în 2020, se arată în studiul publicat joi de IARC, o ramură a Organizaţiei Mondiale a Sănăţii (OMS), cu sediul la Lyon, notează Agerpres.

În ritmul actual, 1,4 milioane de persoane vor fi diagnosticate şi 1,3 milioane vor muri de cancer hepatic până în 2040, potrivit analizei.

Aceasta ar reprezenta o creştere cu aproximativ 500.000, atât a numărului de cazuri, cât şi a numărului de decese pe an, "cu excepţia cazului în care se va obţine o scădere substanţială a numărului de cancere hepatice prin prevenirea primară", a declarat epidemiologul IARC Harriet Rumgay, autorul principal al studiului publicat în "Journal of Hepatology".

Cancerul hepatic, în primele trei cauze de deces din cauza cancerului



Potrivit studiului, cancerul hepatic este una dintre primele trei cauze de deces din cauza cancerului în 46 de ţări - şi se află în primele cinci în aproape 100 de ţări.

Cel mai mare numărul de cazuri şi de decese din cauza cancerului hepatic se înregistrează în Asia de Est şi de Sud-Est şi în Africa de Nord.

"Acest cancer poate fi prevenit în mare măsură dacă sunt depuse eforturi de control - principalii factori de risc fiind virusul hepatitei B, virusul hepatitei C, consumul de alcool, excesul de greutate şi afecţiunile metabolice, inclusiv diabetul de tip 2", a declarat coautoarea studiului, Isabelle Soerjomataram, într-un comunicat.

Previziunea sumbră a studiului ilustrează necesitatea de a intensifica progresele în lupta împotriva hepatitei B şi C, care au fost stopate de pandemia de COVID-19, au mai spus cercetătorii, cerând mai multe vaccinări, testări şi tratament.

Harriet Rumgay a cerut, de asemenea, "măsuri pentru reducerea consumului de alcool al populaţiei şi pentru a reduce creşterea prevalenţei diabetului şi a obezităţii".

Cancer hepatic, simptome

 

Mulți oameni nu prezintă simptome în stadiile incipiente ale cancerului hepatic primar. Atunci când apar simptome, acestea pot include:

- disconfort abdominal, durere și sensibilitate, în special în partea superioară a abdomenului

- îngălbenirea pielii și a albului ochilor, ceea ce se numește icter

- scaune palide, calcaroase și urină închisă la culoare

- greață

- vărsături

- pierderea poftei de mâncare

- senzație de sațietate neobișnuit de rapidă atunci când mâncați

- vânătăi sau sângerări ușoare

- slăbiciune

- oboseală

- febră

- pierdere inexplicabilă în greutate.

Care sunt cauzele și factorii de risc pentru cancerul de ficat?

Medicii nu sunt siguri de ce unii oameni fac cancer la ficat, iar alții nu. Cu toate acestea, există anumiți factori despre care se știe că sporesc riscul de a dezvolta cancer la ficat:

- Vârsta. Cancerul de ficat este mai frecvent la persoanele în vârstă.

- Rasa și etnia. În Statele Unite, cancerul de ficat este mai frecvent la indienii americani și la nativii din Alaska. Este cel mai puțin frecvent la persoanele albe.

- Consumul excesiv de alcool. Consumul excesiv de alcool timp de mai mulți ani crește riscul de cancer la ficat.

- Fumatul. Fumatul țigărilor crește riscul de cancer la ficat.

- Expunerea la aflatoxină. Aflatoxina este o substanță toxică produsă de un tip de mucegai care poate crește pe alune, cereale și porumb. În Statele Unite, legile privind manipularea alimentelor limitează expunerea pe scară largă la aflatoxină. Expunerea poate fi mai mare în alte regiuni.

- Utilizarea steroizilor anabolizanți. Utilizarea pe termen lung a steroizilor anabolizanți, care sunt un tip de testosteron artificial, crește riscul de cancer la ficat.

Mustul, bombă cu ceas. Diana Bulgaru: Se moare rapid și sigur, în 5 minute maximum. Oamenii cad și mor

Afecțiuni asociate cu cancerul de ficat

- Hepatită. O infecție pe termen lung cu hepatita B sau C poate afecta grav ficatul.

Hepatita se transmite de la o persoană la alta prin contactul direct cu fluidele corporale ale unei persoane cu infecție, cum ar fi sângele sau sperma.

De asemenea, poate fi transmisă de la un părinte care naște la copilul său în timpul nașterii.

Vă puteți reduce riscul de hepatită B și C folosind prezervative în timpul sexului.

Există, de asemenea, un vaccin care vă poate proteja împotriva hepatitei B.

- Ciroza. Ciroza este o formă de afectare a ficatului în care țesutul sănătos este înlocuit de țesut cicatrizat.

Un ficat cicatrizat nu poate funcționa corespunzător și poate duce în cele din urmă la complicații, inclusiv cancerul hepatic.

Consumul excesiv de alcool pe termen lung și pe termen lung și hepatita C sunt cele mai frecvente cauze ale cirozei în Statele Unite.

Majoritatea persoanelor cu cancer de ficat din SUA au ciroză înainte de a dezvolta cancer de ficat.

- Diabetul de tip 2. Diabetul de tip 2 poate crește riscul de cancer hepatic, mai ales atunci când sunt prezenți și alți factori de risc.

- Afecțiuni legate de obezitate. Obezitatea este asociată cu sindromul metabolic și cu boala ficatului gras non-alcoolic, care sunt factori de risc pentru cancerul hepatic.

Cum se tratează cancerul de ficat

Există multe tratamente diferite disponibile pentru cancerul hepatic. Medicul dumneavoastră va lua în considerare mai mulți factori atunci când vă recomandă un plan de tratament. Aceștia includ:

- numărul, mărimea și localizarea tumorilor din ficatul dumneavoastră

- cât de bine funcționează ficatul dvs.

- dacă este prezentă ciroza

- dacă cancerul s-a răspândit la alte organe

Tratamentele pentru cancerul de ficat includ:

1. Hepatectomia parțială

O hepatectomie parțială se efectuează pentru a îndepărta o porțiune din ficat. Această intervenție chirurgicală este utilizată în mod obișnuit doar pentru cancerul hepatic în stadiu incipient. În timp, țesutul sănătos rămas va crește din nou și va înlocui partea lipsă.

2. Transplantul de ficat

Un transplant de ficat presupune înlocuirea întregului ficat cu un ficat sănătos de la un donator compatibil. Un transplant poate fi luat în considerare dacă cancerul nu s-a răspândit la alte organe.

Veți lua medicamente după transplant pentru a împiedica organismul dumneavoastră să respingă noul ficat.

3. Ablația

Ablația presupune utilizarea căldurii, a răcirii sau a injecțiilor de etanol pentru a distruge celulele canceroase. De obicei, se efectuează cu ajutorul anesteziei locale. Aceasta amorțește zona pentru a vă împiedica să simțiți durere.

Ablația poate ajuta persoanele care nu sunt candidate la o intervenție chirurgicală sau la un transplant.

4. Radioterapie

Radioterapia utilizează fascicule de radiații de înaltă energie pentru a distruge celulele canceroase. Aceasta poate fi administrată prin radiații externe sau prin radiații interne.

În cazul radiațiilor externe, radiațiile sunt direcționate către părțile corpului dumneavoastră în care este localizat cancerul. Radiațiile interne implică introducerea unei cantități mici de material radioactiv direct în cancer sau în apropierea acestuia.

5. Terapia țintită

Terapia țintită utilizează medicamente concepute pentru a diminua creșterea tumorii și alimentarea cu sânge. În comparație cu chimioterapia sau radiațiile, aceste medicamente sunt reglate fin pentru a trata doar celulele canceroase. Acest lucru înseamnă că celulele sănătoase pot fi scutite de daune.

Cu toate acestea, aceste medicamente pot provoca totuși efecte secundare grave.

În cazul chimioembolizării, medicul injectează medicamente de chimioterapie în artera hepatică înainte de a injecta particulele de blocare. Astfel, medicamentele de chimioterapie sunt trimise direct în tumoră. Blocajul reduce fluxul sanguin către tumoră.

Radioembolizarea este o combinație de radioterapie și embolizare. Aceasta presupune injectarea unor mici bile radioactive în artera hepatică. Acest lucru scade fluxul sanguin către tumoră și oferă radioterapie în zona directă a tumorii.

6. Chimioterapie

Chimioterapia este o formă puternică de terapie medicamentoasă care distruge celulele canceroase. Medicamentele sunt de obicei injectate intravenos, sau printr-o venă. În majoritatea cazurilor, puteți primi chimioterapie ca tratament ambulatoriu.

Chimioterapia poate fi utilizată pentru cancerul de ficat atunci când alte terapii nu sunt adecvate sau nu funcționează bine. Deoarece chimioterapia afectează celulele sănătoase din corpul dumneavoastră, nu doar celulele canceroase, efectele secundare sunt frecvente.

7. Imunoterapie

Imunoterapia tratează cancerul folosind propriul sistem imunitar al organismului dumneavoastră. Tratamentul cu medicamente de imunoterapie poate ajuta organismul dumneavoastră să recunoască și să distrugă celulele canceroase. Ca și alte terapii împotriva cancerului, sunt posibile efecte secundare grave.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel