Următoarele variante COVID, "nu vor fi mai agresive". Marinescu: S-a trecut la etapa în care CONVIEȚUIM

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
urmatoarele variante covid. FOTO: Colaj Freepik
urmatoarele variante covid. FOTO: Colaj Freepik

Dr. Adrian Marinescu a vorbit despre următoarele variante Covid.

Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș” a afirmat, pentru Agerpres, că variantele următoare ale Covid nu vor fi ”mai agresive”, dar că se vor răspândi cu mai multă ușurință decât cele prin care am trecut deja, mai mult, că s-a ajuns într-o etapă de conviețuire cu virusul. 

"Cu mare probabilitate, evoluţia sau ciclul natural pentru virusul SARS-CoV-2 este în ideea de a avea variante virale care nu sunt agresive, dar se transmit cu uşurinţă. Este un lucru care s-a întâmplat şi în cazul altor microorganisme.

Putem să ne aducem aminte inclusiv de pandemia legată de gripa spaniolă de acum mai bine de 100 de ani. (...) Virusul suferă mutaţii şi lucrul acesta se întâmplă permanent, cel mai probabil, nu vor fi mai agresive", a afirmat medicul.

Potrivit specialistului, s-a ajuns în faza în care se ”convieţuieşte" cu virusul, iar cele mai multe dintre persoanele infectate vor percepe boala ca pe o răceală.

”S-a trecut la etapa în care convieţuim. Ce înseamnă convieţuire? Înseamnă că putem să avem variaţii importante prin numărul de infecţii.

Adică să avem un număr mare cum se întâmplă în prezent, cum ar putea să se întâmple, de asemenea, în toamnă, dar cele mai multe dintre cazuri înseamnă forme uşoare, care se rezolvă fără să necesite spitalizare, nu mai discutăm de terapie intensivă şi pe care cei mai mulţi oameni o vor percepe ca pe o răceală.

De ce spun acest lucru? Pentru că această convieţuire, dacă ştim cum să o abordăm, va presupune totuşi o normalitate în caz de pandemie.

Oamenii îşi vor putea desfăşura activitatea fără restricţii importante. Celelalte patologii vor putea fi abordate la fel de bine. Deci, nu va fi o situaţie similară cu ce am văzut noi în primele valuri din pandemie. Este total diferit”, a subliniat  Adrian Marinescu.

2. -imagine fara descriere- (291170590_527048479214226_1594782189353143955_n_41165900.jpg)

Foto: Facebook Adrian Marinescu

Începerea școlii, ”la pachet” cu număr crescut de cazuri

Mai mult, specialistul în boli infecțioase a ținut să precizeze că odată cu venirea toamnei, dar mai ales a reluării cursurilor școlare va crește nivelul de interacțiune dintre oameni și odată cu acesta este probabil să se înregistreze și o creștere a numărului de cazuri, lucru care a fost văzut și anul trecut. potrivit acestuia, deosebirea este că nu va fi provocată de o variantă virală mai agresivă așa cum a fost varianta Delta.

”Ce aţi întrebat despre valul 6, valul 7 este de discutat şi de luat în calcul doar în raport cu numărul de infecţii. Se poate întâmpla ca, de exemplu, în august, aşa cum este prognoza, să fie o scădere, să se echilibreze şi în toamnă, în momentul în care se deschid şcolile, oamenii interacţionează, se întorc în număr mare din vacanţă să fie din nou o creştere.

Dar, această creştere nu va fi diferită, nu va fi o variantă virală mai agresivă. Nu o să fie situaţia, de altfel nu este nici acum, în care să vedem secţiile de terapie intensivă pline, să vedem spitale doar în circuitul COVID, în care pacienţii care au alte patologii nu se pot interna.

Nu cred că se va întâmpla acest lucru. Este o diferenţă totală şi de aici trebuie să plecăm", a spus directorul medical al Institutului ”Prof. Dr. Matei Balş”.

Certificatul verde, cerut din nou. Rafila, anunț despre ce urmează în România: Să facă doza 4. Infecția gripală nu e banală

”Nu trebuie să fie o presiune psihologică”

De asemenea, medicul a subliniat importanța existențe unui număr suficient de centre de testare și evaluare, astfel încât populația să poată apela în caz de nevoie, iar abordarea să fie una ”echilibrată”.

”O abordare corectă presupune găsirea unui echilibru în aşa fel încât să ai suficiente centre de testare, suficiente centre de evaluare şi oamenii să se poată adresa atunci când este nevoie acestor centre.

Dacă ai un număr mare de persoane care se infectează, trebuie să ai sistemul pus la punct în aşa fel încât ei să poată să fie văzuţi într-un timp totuşi scurt şi lucrurile să funcţioneze, altfel se vor aglomera camerele de gardă cum se întâmplă şi la 'Matei Balş', fără să fie oameni cu forme severe. (...)

Abordarea să fie una echilibrată şi calmă, pentru că oamenii nu trebuie să perceapă numărul crescut de infecţii ca fiind ceva asemănător cu ceea ce s-a întâmplat, de exemplu, la varianta Delta sau la situaţia în care oamenii aveau multe forme severe. (...) Nu va fi o astfel de situaţie şi, din punctul meu de vedere, cetăţeanul trebuie să ştie că situaţia este echilibrată, adică nu trebuie să fie o presiune psihologică”, a mai spus dr. Adrian Marinescu.

Vezi și: De ce s-a murit de COVID. Alexandru Rafila: Mulți puteau fi salvați!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel