Rata de supraviețuire pe cinci ani pentru cancerul vezical este influențată în mod semnificativ de stadiul la care este diagnosticată boala. Astfel, dacă este identificată în stadiul său incipient, când celulele anormale sunt găsite doar în mucoasa vezicii urinare, rata de supraviețuire este de 97%.
Însă, această cifră scade la 71% pentru cazurile de cancer localizat la nivelul vezicii urinare și chiar mai mult, la 39%, în cazul în care boala s-a răspândit la organele sau ganglionii limfatici din apropiere. În situația în care cancerul s-a metastazat la distanță de vezică, doar 8% dintre pacienți supraviețuiesc până la cinci ani de la diagnosticare.
Semnul de avertizare al cancerului vezical
Conștientizarea simptomelor timpurii ale cancerului vezical este esențială pentru identificarea precoce a bolii și pentru obținerea unui tratament adecvat. Potrivit Societății Americane de Cancer, simptomele timpurii includ probleme legate de urinare, precum urinarea frecventă, senzația de arsură sau durere în timpul urinării, nevoia urgentă de a urina chiar și atunci când vezica nu este plină, dificultăți la urinare, jet de urină slab și treziri multiple în timpul nopții pentru a urina.
De asemenea, sângele în urină (hematuria) este unul dintre primele semne pe care le pot observa persoanele afectate.
Ce înseamnă, de fapt, urinarea frecventă
Urinarea frecventă - FOTO: Freepik@jcomp
Clinica Cleveland explică faptul că urinarea frecventă este atunci când urinați de mai mult de opt ori pe zi. De asemenea, este considerată urinare frecventă dacă vă treziți de mai mult de două ori pe noapte pentru a vă elibera vezica. De asemenea, dacă numărul de ori când trebuie să mergeți la toaletă în fiecare zi vă deranjează, acest lucru ar putea fi considerat ca fiind urinare frecventă.
Urinarea frecventă, semn al cancerului, dar și a altor boli
Este important de menționat că urinarea frecventă nu este întotdeauna un semn al cancerului vezical, ci poate avea și alte cauze. Printre acestea se numără infecțiile tractului urinar, hipertrofia prostatei (la bărbații de vârstă mijlocie și mai în vârstă), inflamația și infecția uretrei, vaginita, problemele legate de nervi, consumul de cafeină, anxietatea, diabetul, sarcina sau sindromul vezicii urinare hiperactive.
În cazul în care urinarea frecventă este însoțită de alte simptome sau afectează calitatea vieții, este recomandat să consultați un medic pentru evaluare și diagnostic. În funcție de simptome și istoricul medical al pacientului, medicul poate decide efectuarea unor teste suplimentare, cum ar fi analiza urinei, citologia sau cistoscopia pentru a confirma diagnosticul de cancer vezical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.