Urina este lichidul de reziduuri al organismului, alcătuit în principal din apă, sare, electroliți, cum ar fi potasiu și fosfor, și substanțe chimice - uree și acid uric. Urina este produsă de rinichi atunci când filtrează toxinele și alte substanțe nocive din sânge.
Culoarea urinei poate varia de la galben pai la verde sau roșu, în funcție de alimentație sau medicație, consumul de apă, dar poate fi și simptomul anumitor boli.
Ce provoacă schimbarea la culoare a urinei
Acidul uric este un deșeu natural rezultat din digestia alimentelor. Ureea este, de asemenea, un produs rezidual format din amoniac și dioxid de carbon. Culoarea galbenă a urinei se datorează urobilinei, un produs rezidual și un pigment galben care este generat de descompunerea globulelor roșii din sânge, notează The Healthy.
În cazul în care urina dvs nu este galben pai, așa cum ar fi o ”urină normală”, ci galben neon sau verde, dr. Elizabeth Kavaler, urolog și uro-ginecolog la Total Urology Care din New York, susține că aceasta poate fi cauza unei supradozări cu vitamine sau a dietei. Responsabila pentru culoarea galben neon este vitamina B, cum ar fi riboflavina (vitamina B2) și cobalamina (B12).
La rândul său, dr. Marisa Clifton, medic urolog, susține că multivitaminele, chiar și vitaminele prenatale, anumite batoane proteice și shake-uri, îmbunătățite cu aceste vitamine, pot provoca urina galben neon sau verde.
Acest lucru este, în general, inofensiv, excesul de vitamine B se amestecă cu urina și este eliminată în mod natural. Alte cauze pentru aceste culori pot include coloranții alimentari folosiți în alimentele ultra-procesate, iar dr. Kavaler subliniază că în cazul în care urina dvs are acest aspect, primul pas este să își revizui aportul de vitamine, dar și consumul de alimente foarte procesate.
De altfel, reducerea consumului din această categorie de alimente este benefică și pentru sănătatea inimii, reducerea riscului de hipertensiune.
Urina de culoarea galben închis. Deshidratarea sau consumul insuficient de apă cauzează modificarea culorii urinei în galben închis. Cu cât beți mai puțină apă, cu atât urina este mai închisă la culoare. Acest fapt este determinat de concentrația crescută a mineralelor și substanțelor chimice din urină.
Urina de culoarea verde este dată de dietă, de o dietă bogată în legume verzi. Sparanghelul poate da o nuanță de verde urinei, dar și un miros ciudat.
Infecțiile tractului urinar. Modificarea urinei în culoarea verde strălucitor poate fi legată, așa cum am menționat deja, de un exces de vitamina B, dar poate sugera în același timp o infecție a tractului urinar, din cauza bacteriei Pseudomonas. ”Alte simptome ale infecției tractului urinar includ durerea și arsura la urinare, împreună cu frecvența și urgența”, spune dr. Clifton. Testele de urnă pot ajuta la diagnosticarea infecției, iar tratamentul cu antibiotice este eficient pentru eliminarea acesteia, a adăugat dr. Clifton.
Medicamentele. Anumite medicamente pot da urinei o culoare albastră sau verde. Printre acestea se numără antidepresivul amitriptilină, analgezicul indometacin și anestezicul Propofol. Și coloranții folosiți în industria farmaceutică pot da o altă culoare urinei, susține dr. Clifton.
Verificați-vă urina
Urologul recomandă ca, din când în când, să verificați culoarea urinei dvs, iar în cazul în care modificările persistă, deși sunt eliminați toți factorii ce pot duce la schimbarea culorii, să apelați la medicul de familie, care vă va supune unor analize mai ample.
De ce avem urina roșie sau roz după ce mâncăm sfeclă. Ce este beeturia și când să te îngrijorezi
Sfecla este o legumă rădăcinoasă cu multe beneficii pentru sănătate. Acestea sunt pline de vitamine și nutrienți precum vitamina C, fibre și potasiu. Consumul de sfeclă roșie vă poate crește nivelul de energie, vă poate stimula puterea creierului și vă poate îmbunătăți sistemul imunitar.
Deși are o mulțime de proprietăți, există totuși un efect secundar al consumului de sfeclă care îi ia pe unii oameni prin surprindere. Se numește beeturie.
Ce este beeturia și ce simptome are
Sfecla roșie poate provoca beeturia, adică atunci când urina devine roșie sau roz. Potrivit unui studiu, această afecțiune afectează aproximativ 14 la sută a populației.
Principalul simptom al beeturiei este urina sau scaunele decolorate. Citește mai departe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.