Urcatul scărilor reduce hipertensiunea arterială. 5 minute pe zi au efect major

Monika Baciu |
Data publicării:
hipertensiunea arteriala - FOTO: Freepik@aadileditz933658
hipertensiunea arteriala - FOTO: Freepik@aadileditz933658

Această activitate absolut banală scade tensiunea arterială în doar 5 minute.

Vezi și: Senologia benignă, ghid pentru practica medicală actuală. Dr. Ștefan Voiculescu: Dietă, alegerea sutienului, dermatocosmetice, îngrijirea sânului

Un studiu realizat de UCL și Universitatea din Sydney a arătat că efectuarea a doar cinci minute de activitate fizică zilnică, precum urcatul scărilor, poate avea un impact semnificativ asupra reducerii tensiunii arteriale. Această cercetare subliniază cum schimbările mici în stilul de viață pot reduce riscurile legate de hipertensiune, punând accent pe importanța exercițiilor fizice ușor de integrat în rutina zilnică.

Beneficii semnificative

Studiul, susținut de Fundația Britanică a Inimii (BHF) și publicat pe 6 noiembrie în Circulation, a analizat datele de sănătate ale 14.761 de participanți care au purtat dispozitive de monitorizare a activității.

Cercetătorii au împărțit activitățile zilnice în șase categorii: somn, comportament sedentar, mers lent, mers rapid, statul în picioare și exerciții mai viguroase, cum ar fi alergatul sau ciclismul. Prin examinarea efectelor înlocuirii inactivității cu scurte perioade de exercițiu, studiul a descoperit că doar cinci minute de mișcare zilnică ar putea reduce tensiunea arterială sistolică  cu 0,68 mmHg și tensiunea arterială diastolică cu 0,54 mmHg.

Aceste reduceri mici ale tensiunii arteriale au un impact major asupra sănătății. O reducere de 2 mmHg a tensiunea arterială sistolică și 1 mmHg a DBP este legată de o scădere de 10% a riscului de boli cardiovasculare.

Vezi și: Cancerul orofaringian, cancerul care mutilează. Dr. Matei Bâră: La 2-3 luni după acest tratament, pacientul are o calitate a vieții destul de bună

Activitatea zilnică, esențială

Dr. Jo Blodgett, autorul principal al studiului de la UCL, a subliniat că exercițiile nu trebuie să fie intense pentru a face diferența. 

"Chiar și activitățile de zi cu zi, precum mersul pe bicicletă, urcatul scărilor sau o alergare scurtă pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale", a explicat dr. Jo Blodgett, potrivit SciTechDaily.

Studiul sugerează că pentru majoritatea oamenilor, integrarea exercițiilor fizice mai intense este mai eficientă decât mersul pe jos în îmbunătățirea tensiunii arteriale.

Cercetarea a demonstrat că și persoanele cu capacități fizice limitate pot beneficia de pe urma unor eforturi mici, dar constante, pentru a-și crește ritmul cardiac. Cheia este de a face aceste activități parte din rutina zilnică.

Inactivitatea, nocivă

Rezultatele sunt clare: înlocuirea a doar cinci minute de inactivitate cu exercițiu poate duce la îmbunătățiri măsurabile ale tensiunii arteriale. Pentru cei care doresc schimbări mai semnificative, creșterea exercițiilor la 20 de minute pe zi ar putea reduce tensiunea arterială sistolică, în timp ce 10 minute zilnic ar avea un impact notabil asupra tensiunii arteriale diastolice.

Prin simpla înlocuire a comportamentului sedentar, cum ar fi statul pe scaun, cu perioade scurte de activități mai viguroase, oamenii ar putea observa îmbunătățiri fără a fi nevoie să se angajeze în antrenamente lungi și intense.

Urcatul scărilor - FOTO: Freepik

Vezi și: Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen

Gestionarea tensiunii arteriale

Studiul, publicat în American Heart Journal, subliniază, de asemenea, rolul dispozitivelor purtabile, cum ar fi brățările de fitness și ceasurile inteligente, în gestionarea hipertensiunii. Profesorul Mark Hamer de la UCL a subliniat că aceste dispozitive devin instrumente din ce în ce mai valoroase pentru urmărirea activității fizice și gestionarea factorilor de risc, cum ar fi tensiunea arterială ridicată.

Pe măsură ce prevalența hipertensiunii continuă să crească la nivel global, afectând 1,28 miliarde de adulți, studiul sugerează că integrarea chiar și a unor activități scurte și intense în rutina zilnică ar putea juca un rol major în prevenirea bolilor cardiovasculare și îmbunătățirea rezultatelor de sănătate publică.

Hipertensiunea, ucigașul tăcut

Hipertensiunea este adesea denumită "ucigașul tăcut" din cauza lipsei simptomelor evidente, însă este una dintre principalele cauze de moarte prematură la nivel global. Dacă nu este gestionată, tensiunea arterială mare poate duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi accident vascular cerebral, atac de cord, insuficiență cardiacă, deteriorarea rinichilor și altele.

Acest studiu arată că schimbările relativ mici în comportamentul zilnic—cum ar fi înlocuirea a doar cinci minute de inactivitate cu exercițiu—pot fi un instrument puternic în gestionarea tensiunii arteriale și îmbunătățirea sănătății generale.

Integrarea unor cantități mici de exercițiu în rutina zilnică nu doar îmbunătățește condiția fizică, dar poate fi și o strategie cheie pentru gestionarea tensiunii arteriale. Așa cum arată acest studiu, chiar și cei mai ocupați oameni pot găsi oportunități de mișcare care au beneficii durabile pentru sănătate. Cu ajutorul dispozitivelor purtabile pentru monitorizarea activității, este mai ușor ca niciodată să urmărim activitatea fizică și să preluăm controlul asupra hipertensiunii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel