Urcatul scărilor: o modalitate eficientă de a reduce riscul bolilor cardiovasculare și de a-ți prelungi viața. Ce spun studiile recente

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Urcatul scarilor Foto: Freepik
Urcatul scarilor Foto: Freepik

Descoperă beneficiile pentru sănătate dacă alegi scările tradiționale în locul scărilor rulante sau a liftului.

O nouă analiză a aproape 500.000 de persoane a descoperit o legătură între urcatul scărilor și reducerea șanselor de a muri din orice cauză. Studiul a constatat, de asemenea, că urcatul scărilor poate reduce riscul de evenimente cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral.

Constatările, prezentate la o conferință a Societății Europene de Cardiologie, reprezintă prima analiză sistematică și meta-analiză care analizează în mod specific asocierea dintre urcatul scărilor ca formă de activitate fizică și riscul cardiovascular. Studiul este observațional și nu stabilește o relație de cauzalitate, dar se poate concluziona că pare să existe o asociere între urcatul scărilor și un risc redus de a muri și de a dezvolta boli de inimă. Rezultatele au fost prezentate la o conferință a Societății Europene de Cardiologie la sfârșitul lunii aprilie.

Studiul, la care au participat 480.479 de persoane, a constatat că urcatul scărilor ca exercițiu a redus riscul de mortalitate din toate cauzele cu 24% și de boli cardiovasculare cu 39%. A constatat, de asemenea, că cei care urcau scări aveau șanse reduse de a dezvolta evenimente cardiace, cum ar fi atac de cord, accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă.

Cu toate acestea, principala limitare a cercetării este faptul că s-a bazat pe faptul că participanții au raportat activitatea lor de urcare a scărilor, ceea ce ar putea să nu fie pe deplin reprezentativ pentru comportamentele lor reale de urcare a scărilor.

Studiul a evidențiat, de asemenea, nevoia de mai multe studii care să măsoare în mod obiectiv comportamentul de urcare pe scări al oamenilor, inclusiv numărul de pași făcuți și modul în care acesta influențează sănătatea lor pe termen lung.

Citește și: Alimentele care pot declanșa migrene. Cofeina poate fi atât declanșator, cât și remediu

Foto: Freepik

De ce urcatul scărilor îmbunătățește sănătatea

Urcatul scărilor este un exercițiu vertical care oferă numeroase beneficii datorită naturii sale verticale. Necesită mai multă energie pentru a se deplasa împotriva gravitației decât mersul pe un teren plat și îmbunătățește capacitatea cardiorespiratorie. Urcatul scărilor întărește, de asemenea, lanțul posterior, îmbunătățind mobilitatea și rezistența musculo-scheletică. Această activitate consumă de 9,6 ori mai multă energie decât statul așezat.

Vezi și: Legătura surprinzătoare dintre sensibilitatea alimentară și bolile cardiovasculare. Diferența dintre sensibilitatea alimentară și alergia alimentară

Câte trepte ar trebui să urc?

Autorul principal al studiului, Sophie Paddock, de la University of East Anglia, sugerează că, în timp ce nu există cercetări privind numărul specific de trepte sau nivel de intensitate pentru a obține beneficii pentru sănătate, studiile sugerează că urcatul a cinci-șase etaje pe zi, sau 50-60 de pași în total, pot avea un impact semnificativ asupra sănătății.

Un studiu din 2023 a constatat o reducere cu 20% a riscului de ateroscleroză prin urcarea a cel puțin 50 de pași zilnic. Singh subliniază că orice scări sunt mai bune decât niciuna, iar urcarea scărilor poate contribui la reducerea mortalității cardiovasculare de toate cauzele.

Cum să faci din urcatul scărilor un obicei

Urcatul scărilor este un exercițiu popular care poate fi ușor integrat în rutina dumneavoastră. Pentru a rămâne motivat, creați o provocare de urcare a scărilor la locul de muncă sau descărcați o aplicație care urmărește numărul de pași sau de etaje urcate. Dacă rutina devine prea ușoară, continuați să „construiți fitness” prin creșterea numărului de trepte urcate sau a frecvenței sau duratei antrenamentelor.

Dacă aveți dificultăți de mobilitate sau nu aveți acces la scări, încercați alte tipuri de exerciții fizice, cum ar fi înotul, ciclismul sau canotajul. Tamanna Singh, co-director al Centrului de Cardiologie Sportivă de la Clinica Cleveland subliniază că orice activitate fizică este mai bună decât niciuna, atâta timp cât inima rămâne sănătoasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel