Unghiile pot avea o influență majoră asupra sănătății noastre. Spălatul pe mâini este prima apărare împotriva tuturor tipurilor de bacterii urâte. Dar te speli sub unghii? Poate ar trebui să o faci.
Unghiile lungi crează în spațiul de sub ele un incubator veritabil pentru sute de mii de bacterii și virusuri per deget. Chiar și mâinile foarte bine spălate se reînsămânțează imediat cu bacterii din loja subunghială, arată Healthline.
Probabil știți că spălarea mâinilor este printre cele mai bune mijloace de prevenire a răspândirii germenilor. În multe locuri, legile de sănătate publică sunt în vigoare pentru a se asigura că cei din industria serviciilor alimentare își păstrează mâinile curate.
Vezi și: Bărbații trecuți de 40 de ani, greșeli în privința sănătății. Care sunt acestea
Cum se îngrijesc unghiile
Păstrați unghiile scurte. Tăiate uniform, unghiile scurte sunt mai puțin susceptibile de a colecta bacterii și murdărie. Verificați-vă unghiile în fiecare dimineață sau seară după un duș, atunci când acestea sunt mai ușor de tăiat. Asigurați-vă că toate au o lungime scurtă și ușor de gestionat. Nu împărțiți niciodată unghierele pentru a reduce riscurile de infecție.
Aplică săpun și apă sub unghiile tale atunci când te speli. Acordați întotdeauna atenție unghiilor atunci când vă spălați pe mâini. Într-un studiu de patru metode de igienă a mâinilor în rândul asistenților dentari, spălarea mâinilor cu săpunuri antibacteriene și utilizarea unui dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool au fost ambele eficiente în reducerea bacteriilor de pe vârful degetelor. Indiferent de metoda de curățare pe care o folosești, nu uita vârfurile degetelor și unghiile, notează Healthline.
Uscați-vă bine mâinile. Acest lucru minimizează probabilitatea ca o infecție a unghiilor să apară și împiedică apa să înmoaie unghiile prea mult.
Hidratarea. Aplicați o cremă hidratantă pe mâini, unghii și cuticule. Acest lucru va menține unghiile flexibile și sănătoase.
Microorganismele sunt cauza bolilor infecțioase. Această categorie de boli se transmite prin contaminarea mâinilor, mâini cu care ne atingem fața, cu care preparăm mâncarea, cu care ne hrănim.
Multe dintre bolile acute de piele și majoritatea bolilor acute de tract digestiv sau respirator sunt de natură infecțioasă. Degetele și unghiile lor sunt principalul vehicul pentru microbii incriminați.
Vezi și: Consumul excesiv de apă, dăunător. Poate afecta funcționarea creierului
Unghii, modificări care pot ascunde boli grave
O schimbare a formei, culorii sau consistenței unghiilor poate fi un motiv de îngrijorare și anumite modificări ar trebui luate chiar foarte în serios pentru că por fi semne ale unor forme de cancer, explică experții de la Academia Americană de Dermatologie.
Ei sugerează celor care au următoarele semne să meargă urgent la dermatolog:
- Dacă v-a apărut o dungă întunecată. Acesta ar putea fi un semn al cancerului de piele - melanomul.
- Un unghia se ridică. Acest lucru ar putea fi un semn al unei infecții fungice, psoriazis, leziuni provocate de o manichiură agresivă sau vătămări cauzate de curățarea sub unghii cu un obiect ascuțit.
- Înroșirea și umflarea în jurul unghiilor. Probabil că aveți o infecție.
- Unghii de culoare verde spre negru. Probabil că aveți o infecție.
- Unghii care arată ca și cum ar fi înțepate. Aceste perforații pot fi declanșate de psoriazis, dermatită atopică sau alopecie.
- Unghii galbene. Acestea ar putea fi un semn al bolii pulmonare sau al artritei reumatoide.
- Adâncituri sau crăpături adânci. Acestea ar putea fi declanșate de chimioterapie, de o leziune sau de un stres major.
- Unghii curbate. Acestea pot fi ereditare sau un semn al unei boli pulmonare, de inimă, de ficat sau de stomac.
Vezi și: Apa de orez, beneficii uimitoare pentru organism. Ce conține și la ce folosește
Ce înseamnă dacă ai linii pe unghii. Semnele care arată că ai putea avea cancer
Melanomul este cea mai severă formă de cancer cutanat și se poate dezvolta chiar și la nivel subunghial.
Medicul dermatolog Adina Alexandru a explicat care sunt semnele de pe unghie care ne indică o problemă și posibilitatea de a avea cancer.
"Tumora aceea care seamănă cu o aluniţă poate să apară şi sub unghii. Acolo are o culoare maronie, dar neomogenă, este o bandă destul de groasă şi care se poate extinde şi către marginea cutanată a unghiei", a declarat dermatologul Adina Alexandru, la "Sfat de Sănătate" de la Antena 3.
Potrivit medicului, atunci când avem orice suspiciune în ceea ce priveşte semnele apărute pe unghii este bine să mergem direct la medicul dermatolog.
În plus, există și situații în care unghia are mici linii ridicate, dar în funcție de cum arată aceste linii încrețite, corpul trece prin diferite etape.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.