Unghiile încarnate pot prezenta simptome precum durere, piele inflamată, umflături și, uneori, o infecție. Unghiile încarnate afectează, de obicei, degetul mare de la picior.
Adesea, puteți avea grijă de unghiile încarnate pe cont propriu. Dacă durerea este severă sau se răspândește, furnizorul dumneavoastră de servicii medicale poate lua măsuri pentru a vă ușura disconfortul și pentru a vă ajuta să evitați complicațiile unghiilor încarnate.
Dacă suferiți de diabet sau de o altă afecțiune care determină un flux sanguin deficitar la nivelul picioarelor, aveți un risc mai mare de complicații ale unghiilor încarnate.
Unghiile încarnate, simptome
Simptomele unghiilor încarnate includ:
- Durere și sensibilitate
- Piele inflamată
- Umflătură
- Infecție
Consultați furnizorul de servicii medicale dacă:
- Experimentați un disconfort sever la un deget de la picior, puroi sau piele inflamată care pare să se răspândească
- Aveți diabet zaharat sau o altă afecțiune care determină un flux sanguin deficitar la nivelul picioarelor și aveți o rană sau o infecție la picior.
Unghiile încarnate, cauze
Cauzele unghiilor încarnate includ:
- Purtarea de pantofi care înghesuie unghiile de la picioare
- Tăierea unghiilor de la picioare prea scurte sau care nu sunt drepte
- Rănirea unei unghii de la picioare
- Unghiile de la picioare foarte curbate
- Infecții ale unghiilor
- Anumite afecțiuni medicale, potrivit Mayo Clinic.
Unghiile încarnate, factori de risc
Factorii care cresc riscul de unghii încarnate includ:
- Faptul de a fi adolescent, când picioarele tind să transpire mai mult, ceea ce înmoaie unghia și pielea
- Având obiceiuri de îngrijire a unghiilor care încurajează unghia să crească în piele, cum ar fi tăierea unghiilor prea scurte sau rotunjirea colțurilor
- Având o capacitate redusă de a vă îngriji unghiile
- Purtarea de pantofi care strâng degetele de la picioare
- Participarea la activități, cum ar fi alergatul și lovirea cu piciorul, care vă expun degetele de la picioare la risc de rănire
- Faptul că aveți o afecțiune, cum ar fi diabetul, care determină o circulație sanguină deficitară.
Unghiile încarnate, complicații
Complicațiile pot fi deosebit de grave dacă aveți diabet, care poate cauza un flux sanguin slab și nervi deteriorați la nivelul picioarelor. Astfel, o rană minoră la picior - o tăietură, o zgârietură, un porumb, un calus sau o unghie încarnată - s-ar putea să nu se vindece corespunzător și să se infecteze.
Unghiile încarnate, prevenție
Pentru a ajuta la prevenirea unei unghii încarnate:
- Tăiați-vă unghiile de la picioare în linie dreaptă. Nu vă curbați unghiile pentru a se potrivi cu forma părții din față a degetului. Dacă vă faceți o pedichiură, cereți persoanei care o face să vă taie unghiile drept. Dacă aveți o afecțiune care determină un flux sanguin deficitar la nivelul picioarelor și nu vă puteți tăia unghiile, mergeți la un podiatru în mod regulat pentru a vă tăia unghiile.
- Păstrați unghiile de la picioare la o lungime moderată. Tăiați unghiile de la picioare astfel încât să fie egale cu vârfurile degetelor de la picioare. Dacă vă tăiați unghiile de la picioare prea scurte, presiunea exercitată de pantofi pe degetele de la picioare poate direcționa o unghie să crească în țesut.
- Purtați pantofi care se potrivesc corect. Pantofii care exercită o presiune prea mare asupra degetelor de la picioare sau care le strâng pot determina o unghie să crească în țesutul din jur. Dacă aveți leziuni nervoase la nivelul picioarelor, este posibil să nu puteți simți dacă pantofii dvs. se potrivesc prea strâns.
- Purtați încălțăminte de protecție. Dacă activitățile dvs. vă expun la riscul de a vă răni degetele de la picioare, purtați încălțăminte de protecție, cum ar fi pantofii cu vârf de oțel.
- Verificați-vă picioarele. Dacă aveți diabet, verificați-vă zilnic picioarele pentru a vedea dacă aveți semne de unghii încarnate sau alte probleme ale picioarelor.
Unghiile încarnate, tratament
Dacă remediile de acasă nu v-au ajutat la unghia încarnată, furnizorul de servicii medicale vă poate recomanda:
Ridicarea unghiei. Pentru o unghie ușor încarnată, furnizorul dumneavoastră de servicii medicale poate ridica cu grijă marginea unghiei încarnate și poate plasa sub ea bumbac, ață dentară sau o atelă. Acest lucru separă unghia de pielea suprapusă și ajută unghia să crească deasupra marginii pielii, de obicei în 2 până la 12 săptămâni.
La domiciliu, va trebui să înmuiați degetul și să înlocuiți materialul zilnic. Furnizorul de servicii medicale vă poate prescrie, de asemenea, o cremă cu corticosteroizi pe care să o aplicați după înmuiere.
O altă abordare, care minimizează nevoia de înlocuire zilnică, utilizează bumbac acoperit cu o soluție care îl fixează la locul său și îl face impermeabil (colodiu).
Vezi și: Vrei să slăbești câteva kilograme? Iată două idei pentru un prânz rapid, ușor și sățios
Lipirea unghiei cu bandă adezivă. Cu această metodă, furnizorul de servicii medicale îndepărtează pielea de la unghia încarnată cu bandă adezivă.
Plasarea unei atele sub unghie. Cu această metodă, furnizorul dumneavoastră de servicii medicale amorțește degetul și strecoară un mic tub cu fantă sub unghia încastrată. Această atelă rămâne la locul ei până când unghia a crescut deasupra marginii pielii. Această metodă ajută la ameliorarea durerii cauzate de o unghie încarnată, de asemenea.
Îndepărtarea parțială a unghiei. Pentru o unghie încarnată mai severă (piele inflamată, durere și puroi), furnizorul de servicii medicale poate amorți degetul de la picior și poate tăia sau îndepărta porțiunea de unghie încarnată. Ar putea dura între 2 și 4 luni pentru ca unghia de la picior să crească la loc.
Îndepărtarea unghiei și a țesutului. Dacă aveți această problemă în mod repetat la același deget de la picior, furnizorul de servicii medicale vă poate sugera să îndepărtați o porțiune din unghie împreună cu țesutul subiacent (patul unghial). Această procedură poate împiedica acea parte a unghiei să crească din nou.
După o procedură de îndepărtare a unghiei, puteți lua un analgezic, după cum este necesar. Ar putea fi de ajutor să aplicați o compresă umedă timp de câteva minute, timp de câteva zile, până când umflătura a scăzut.
Și odihniți-vă și ridicați degetul de la picior timp de 12 până la 24 de ore. Când vă reluați mișcarea, evitați activitățile care vă dor degetul de la picior și nu înotați și nu folosiți o cadă cu apă caldă până când furnizorul de asistență medicală vă spune că este în regulă să faceți acest lucru. Este în regulă să faceți duș a doua zi după operație. Sunați-vă furnizorul de servicii medicale dacă degetul nu se vindecă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.