Unghii cu gel sau ojă semipermanentă. Cătănaș: RISC foarte crescut de reacție alergică. Se UMFLĂ, își schimbă culoarea

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Unghii cu gel sau oja semipermanenta – FOTO: Pexels@Designecologist
Unghii cu gel sau oja semipermanenta – FOTO: Pexels@Designecologist

Unghiile cu gel sau cu ojă semipermanentă sunt un trend de manichiură în rândul doamnelor și al domnișoarelor.

Unghiile cu gel rezistă mult mai mult decât manichiura clasică, însă pot apărea și probleme dermatologice. Daniela Cătănaș, medic dermatolog, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL la ce trebuie să fim atente atunci când mergem la manichiură sau pedichiură și alegem să ne colorăm unghiile cu gel.

Riscurile ojei semipermanente

Manichiura cu ojă semipermanentă a devenit extrem de populară, fiind una dintre inovaţiile ultimilor ani în materie de frumuseţea unghiilor, detronând moda unghiilor artificiale. Este o manichiură care durează 2-3 săptămâni, fără a se ciobi sau a îşi pierde luciul. Presupune folosirea unor lacuri speciale şi a unei lămpi de ultraviolete (UV). Iniţial se aplică un lac de tip baza protectoare ce are şi rolul de a favoriza aderența pe unghii, apoi se aplică două straturi de oja, după fiecare aplicare unghiile fiind expuse circa 2 minute la razele UV. La final se aplică un strat protector.

Acest tip de manichiură este rezistentă la majoritatea dizolvanţilor folosiţi în cazul ojei comune, de aceea pentru îndepărtarea ei este necesară pilirea suprafeţei, o soluţie specială cu care se înmoaie oja câteva minute sub o folie de aluminiu şi apoi se îndepărtează cu o spatulă, prin răzuire uşoară.

”Trebuie să aibă grijă ca toate instrumentele să fie sterile. Nu trebuie să exagereze cu gelul de unghii pentru că dacă nu este bine pus și nu avem acea protecție pentru baza unghiei, ea se poate distruge foarte tare”, a declarat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, medicul dermatolog Daniela Cătănaș.

Vezi și: Endocardita, infecția cu efecte FATALE. Simptomele TĂCUTE la care să fii atent. Care este tratamentul

Reacții alergice severe

Tratamentele și lacurile aplicate pe unghii pot afecta patul unghial, iar reacțiile pot fi grave. Lacurile semipermanente și gelurile de unghii, utilizate de tot mai multe femei la ora actuală, conțin unele dintre cele mai alergene substanțe.

”Există un risc foarte crescut de reacție alergică, mai ales la gel. În cazul unei reacții alergice zona din jurul unghiei se umflă, apare o mâncărime și își schimbă culoarea. Ca recomandare pentru cele care au făcut o reacție alergică, nu mai trebuie să aplice gelul de unghii și poate trebuie să vină la noi pentru tratament”,  a mai explicat medicul dermatolog.

Vezi și: Autotransplantul de celule stem, RESET al imunității. Ce BOLI tratează. Dr. Alina Tănase: Boala stă pe loc, nu mai avansează

Pot afecta și fața

Alergiile apar în general în jurul unghiilor, însă în cazuri severe se pot extinde și la nivelul feței, gâtului său chiar al zonelor intime. Dacă alergiile rămân nediagnosticate, iar pe termen lung pot cauza reacții încrucișate, mai ales că substanțele din categoria metacrilatului sunt prezente și în unele produse stomatologice și chirurgicale.

Reacțiile alergice severe pot să apară și în urma unor expuneri ulterioare cu ocazia unei intervenții stomatologice sau chirurgicale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel