Imunoterapia s-a dovedit a fi eficientă în tratarea unui număr de tipuri de cancer, dar tumorile cerebrale au rămas încă rezistente. Acum, un nou studiu sugereazaă că o tumoare pe creier cu creșterea lentă care apare la pacienții afectati de neurofibromatoza de tip 1 (NF1) poate fi vulnerabilă la imunoterapie, ceea ce conferă sistemului imunitar un impuls în lupta împotriva cancerului.
Studiu global a privit vulnerabilitățile la tumorile cerebrale NF1
Constatările, facute de un consorțiu internațional condus de cercetătorii de la Colegiul Medicilor și Chirurgilor de la Universitatea Vagelos Columbia, au fost publicate online ieri în jurnalul Nature Medicine.
Aproximativ 100.000 de indivizi din Statele Unite au NF1, o boală ereditară care poate duce la dezvoltarea tumorilor în întregul sistem nervos, inclusiv un tip de tumoare pe creier numit gliom. Copiii au de obicei un tip de gliom cu creștere lentă, în timp ce adulții au adesea un tip mai agresiv.
Dar, indiferent dacă cresc sau nu lent, glioamele sunt greu de tratat. Cele mai multe sunt extrem de rezistente la chimioterapie, iar radioterapia poate agrava, mai degrabă decât îmbunătăți, simptome, cum ar fi dureri de cap și convulsii. Din moment ce tumorile înghit regiunile delicate ale creierului, chirurgia este rareori o opțiune.
Imunoterapia a avut succes pentru unii pacienți cu melanom, limfom și alte câteva tipuri de cancer, notează autorii lucrării. Dar studiile clinice au arătat că, până în prezent, este ineficientă pentru cancerele cerebrale în general.
Surprinzător, puțin s-a știut despre modificările moleculare care apar în tumorile cerebrale NF1, ceea ce a făcut dificilă dezvoltarea de terapii vizate. În acest studiu, cercetători din 25 de instituții din întreaga lume, conduși de dr.Antonio Iavarone, de la Columbia, și dr. Anna Lasorella, au efectuat o analiză aprofundată a probelor tumorale de la 56 de pacienți pentru a crea primul inventar cuprinzător genetic, epigenetic, și de alterare a imunității în glioamele NF1.
„Acest inventar ne va oferi o idee mult mai bună cu privire la modul de a proiecta tratamente individualizate", spune Iavarone, „dar două constatări din studiul nostru pot avea repercusiuni clinice imediate pentru pacienții cu NF1".
Multe glioame NF1 cu creștere lentă par susceptibile la imunoterapie
Imunoterapia este ineficientă pentru cele mai multe tumori cerebrale, deoarece acestea sunt infiltrate cu un număr mare de celule numite macrofage care împiedică atacul sistemului imunitar.
Noul studiu a arătat că numeroase glioame NF1 cu creștere lentă conțin câteva macrofage și produc proteine, numite neoantigeni, care pot declanșa un atac imunitar.
„Am fost surprinși să descoperim că aproximativ 50 la sută dintre glioame NF1 cu creștere lentă au conținut un număr mare de celule T, care au capacitatea de a distruge celulele canceroase", spune Lasorella, într-un material dat publicității de Universitatea Columbia. Aceste tumori „cu imunitate ridicată" sunt candidați buni pentru tratamentul cu imunoterapie, care ar putea declanșa celulele T, iar studiile clinice sunt în prezent planificate.
Acest studiu a descoperit, de asemenea, că un subgrup de tumori cerebrale la pacienții fără NF1 au același profil molecular cu glioamele NF1 cu creștere lentă. Studiile viitoare vor trebui să stabilească dacă aceste tumori cerebrale de tipul „NF1-gliom" prezintă, de asemenea, aceleași caracteristici imunologice și sunt potențial vulnerabile la imunoterapie.
Glioamele agresive NF1 ar putea fi slăbite cu medicamente care dăunează ADN-ului
Deși tumorile agresive NF1 sunt „împachetate" cu macrofage și sunt susceptibile de a rezista la imunoterapie, cercetătorii au descoperit, de asemenea, că multe au avut un defect genetic care le poate face mai sensibile la terapii dăunătoare ADN-ului.
Celulele din aceste tumori agresive se pot reproduce, dar celulele noi conțin multe erori ADN. „Dacă vom trata tumorile agresive cu agenți dăunători ADN-ului, am putea fi în măsură să introducem chiar și mai multe erori de ADN care în cele din urmă a preveni celulele să se replice și să oprească creșterea tumorii", spune Iavarone.
Radioterapia și unele tratamente actuale de cancer afectează ADN-ul, dar alte medicamentele sunt, de asemenea, în dezvoltare, care pot fi mai eficiente în cazul celulelelor canceroase cu acest defect genetic specific.
Studiul poate fi găsit AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.