Un virus de răceală poate infecta placenta umană

Sarcină
Sarcină

Cercetătorii au arătat că un virus de răceală poate infecta celulele derivate din placentele umane, sugerând că poate fi posibil ca infecția să treacă de la mame la copiii lor nenăscuți.

 

Studiul, publicat în revista PLOS ONE, a fost condus de dr. Giovanni Piedimonte, profesor de pediatrie și vicepreședinte de cercetare la Universitatea Tulane, notează Eurekalert. 

Aceasta este prima dovada ca un virus de răceală poate infecta placenta umana, Piedimonte a spus. "Susține teoria noastră conform căreia o femeie dezvoltă o răceală în timpul sarcinii, virusul care cauzează infecția maternă se poate răspândi la făt și poate provoca o infecție pulmonară chiar înainte de naștere."

În timpul sarcinii, placenta acționează ca un agent de gardă pentru a oferi hrană esențială de la o mamă la un făt în curs de dezvoltare, în timp ce filtrează potențialii agenți patogeni. Oamenii de știință descoperă că bariera nu este la fel de impenetrabilă cum credeau odată cu studii recente care arată cum virușii precum Zika se pot strecura.

Folosind placentele donate, cercetătorii au izolat cele trei tipuri majore de celule găsite în placentă - citotrofoblast, fibroblasti stroma și celule Hofbauer - și le-au expus in vitro la virusul sincitial respirator (RSV), care provoacă răceala comună. În timp ce celulele citotrofoblastelor au susținut replicarea virală limitată, celelalte două tipuri au fost semnificativ mai sensibile la infecție.

De exemplu, celulele Hofbauer au supraviețuit și au permis virusului să se reproducă în pereții celulei. Pe măsură ce celulele Hofbauer călătoresc în placentă, cercetătorii suspectează că ar putea acționa ca un cal troian și ar putea transmite virusul în făt.

„Aceste celule nu mor când sunt infectate de virus", a spus Piedimonte. „Când se mută în făt, sunt ca niște bombe pline de virus."

Cercetătorii susțin că RSV ar putea ataca țesutul pulmonar în interiorul fătului, provocând o infecție care poate predispune micuții la dezvoltarea astmului în copilărie. Piedimonte intenționează să lanseze un studiu clinic la Tulane pentru a testa în continuare teoria.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel