Un studiu care încerca să găsească alternative la cafea sugerează că cel puțin o ceașcă de ceai pe zi poate ajuta corpul să mențină nivelul de colesterol „bun" HDL, pe măsură ce îmbătrâni.
Cercetările anterioare au sugerat că mai mult ceai băut regulat poate să scadă semnificativ riscul de boli cardiace și de accident vascular cerebral prin reducerea lipoproteinei cu densitate mică sau LDL colesterolul „rău", care se poate acumula în artere.
Rămâne incert efectul ceaiului asupra lipoproteinei de înaltă densitate sau HDL, colesterolul sănătos care ajută la eliminarea LDL. Unele studii au descoperit că ceaiul a crescut semnificativ nivelul HDL, în timp ce altele nu au găsit asemenea consecințe.
Dar ceaiul pare să încetinească scăderea naturală a HDL care apare odată cu îmbătrâniriea, potrivit studiului publicat în Jurnalul American Heart Association.
Ceai verde băut zilnic
Studiul a monitorizat peste 80.000 de persoane din comunitatea Kailuan din Tangshan, China, pe o perioadă de șase ani. S-a constatat că, dintre aceștia, consumatorii de ceai obișnuiți au avut o scădere mai lentă legată de vârstă a nivelului HDL. Această scădere a fost legată de o eventuală scădere cu 8% a riscului cardiovascular în rândul incluși în studiu.
Ceaiul verde a avut un efect ușor mai puternic decât ceaiul negru, dar ambele sunt pline de polifenoli și catechine, doi compuși antioxidanți recunoscuți pentru proprietățile antiinflamatorii. Cercetătorii nu au colectat date despre cafea, care nu este populară în acea zonă din China.
Legătura dintre un consum mai mare de ceai și reduceri mai încete ale HDL a părut a fi cea mai accentuată la bărbați și la persoanele cu vârsta de 60 sau mai mulți ani, care de obicei aveau factori de risc mai boli cardiace, cum ar fi consumul de tutun, indice de masă corporală mai mare și niveluri scăzute de activitate fizică.
„Am observat o asociere semnificativă la acești oameni, ceea ce sugerează că asocierea observată nu poate fi interpretată în totalitate în funcție de stilul de viață sănătos al cuiva", a spus Dr. Xiang Gao, autorul principal al raportului studiului și directorul Laboratorului de Epidemiologie Nutrițională la Universitatea de Stat din Pennsylvania.
Limitări ale studiului
Printre limitările studiului, de exemplu, se poate nota faptul că aceste constatări s-au bazat pe informații auto-raportate despre consumul săptămânal sau lunar de ceai și nu reflectau dacă oamenii beau mai mult de o cană pe zi. De asemenea, studiul nu avea informații dietetice-cheie, inclusiv detalii despre aportul de fructe, legume, carne și cereale integrale.
În plus, studiul a examinat persoane dintr-o comunitate specifică din China care nu este reprezentativă a populației naționale în general.
„Cu toate acestea, rezultatele reprezintă o mare grupă de persoane care trăiesc în China, care au o gamă largă de aporturi de ceai și un aport scăzut de cafea", au notat autorii studiului.
Obținerea unei grupe similare de consumatori de ceai în altă parte ar fi dificilă, a spus Judith Wylie-Rosett, profesor și șef de divizie pentru promovarea sănătății și cercetarea nutriției în Departamentul de epidemiologie și Departamentul de sănătate a populației de la Colegiul de Medicină Albert Einstein din New York.
Wylie-Rosett, care nu a fost asociat cu studiul, l-a creditat pentru că a adoptat „o abordare prudentă pentru a susține beneficiile" consumului de ceai, precum și că a examinat impactul asupra nivelurilor HDL.
„Nu avem tendința să vorbim prea mult despre scăderea colesterolului HDL odată cu vârsta, iar principalele noastre strategii de viață pentru a încerca să-l creștem sunt activitatea fizică viguroasă și pierderea în greutate", a spus ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.